Canon 6D II csak jövőre…

A pletykák szerint idén már nem látjuk viszont a Canon EOS 6D Mark II-t.

A canonrumors.com információi szerint a Canon 6D II bejelentése 2017 tavaszáig nem fog megtörténni. És ez a legkorábbi időpont, jóllehet már később is arról szólt a fáma, hogy 2017 első negyedévében látjuk az új masinát. Ezek szerint ez nem január-február lesz, mindinkább március-április.

Ugyanez a forrás azt nyilatkozta a pletykaoldalnak, hogy a 6DII-ben új technológia debütál, 25 megapixeles szenzora lesz, dupla SD-kártya foglalata és némileg kisebb és könnyebb lesz, mint a mostani 6D. Ez azt hiszem egytől-egyig jó hír, bár az utóbbi infó nem biztos hogy mindenkinek. Egyértelműen a MILC gépek ellen indítja a Canon csatába az új belépőszintű gépet addig, amíg nincs saját fullframe MILC-e.

Ha engem kérdeztek, szerintem a 6D is megkapja minimum a Dual-Pixel AF-et videó/live-view esetén, és talán a Dual-Pixel RAW-t is, bár ezt utóbbira nem mernék komolyabb tétet tenni. Az autofókusz egyékbént kérdéses, olyat nem kaphat, mint az 1DX-ek és 5D-k autofókusza, de a mostanival se égetheti tovább magát a Canon, szóval én a 80D autofókuszára tippelnék, ami hasonlít az 5D-k 65 pontos autofókuszához, de csak 45 pontos (az tuti, hogy a 6D-ben nem lesz mindegyik keresztszenzoros, mint a 80D-ben). ITR szerintem nem kerül bele. A középső AF pont szerintem továbbra is -3EV-ig lesz működőképes, ami az 5DIV-nél is így van, kivéve LiveView esetén, mert akkor az 5DIV -4FÉ-ig fókuszál. Ez utóbbi funkciót szerintem nem kapja meg a 6D, ugyanis ez nem a Dual-Pixel AF kifejezett tulajdonsága, hiszen a a Canon EOS M5 mirrorlessben is DPAF van, mégis -1FÉ-ig tud csak fókuszálni (ami elég gyatra teljesítmény tegyük hozzá).

Szenzor ügyileg ugyanaz kerül bele szerintem, mint ami az 5DIV-ben van (nagy dimanika!). Azzal, hogy a 6D dupla kártyás lesz, és hogy bizonyára az anti-flicker mód is belekerül, egyre kevesebb lesz a hátránya az 5D Mark IV-hez képest, szóval valahol butítani kell. Ez csak a gyengébb AF révén lehetésges, illetve a DP-RAW elhagyásával, továbbá a “gagyibb” vázzal, mely kisebb, könnyebb, kevésbé masszív és kevésbé időjárásálló.

Hogy mi lesz az új technológia a gépben, abszolúte lövésem sincs, tippelni se tudnék.

Korábban arról is szóltak pletykák, hogy a 6D Mark II-vel egyidejűleg bemutatnak egy supertele zoomot (200-600mm körül).

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Preszton

    25 MP ívelt szenzor (mondjuk).

  • Tert

    Vagy esetleg VOLPF?…a patent megvan…(canonrumors)