Egyszere négyféle fókuszálást tud az 5DIV

UPDATE: nem csak az 5DIV, ezt már a 7DII és az 5Ds is tudta.

Ez a cseppet sem szimpatikus jóember Mitch a Planet 5D-től. Hát nekem csalódás. Sokat hallottam már róla, mondhatni canonos berkekben viszonylag ismert figura. Most hogy megláttam hogy néz ki és hogy beszél…hát…na mindegy, nem ez a lényeg. A lényeg most az, amit mond. Amitől láthatóan neki is leesett az álla, és biza’ nekem is.

A Canon 5D Mark IV ugyanis 4 gombnyomásra 4-féle autofókuszálást tud produkálni, ha ügyesen állítjuk be. Ennek alapja a korábbi gépekben is megtalálható programozható gombok. Fókuszálással kapcsolatos funkciót tehetttünk eddig is ugye az expogombra (félig lenyomva), az AF-ON gombra a kamera hátulján, a * gombra szintén a kamera hátulján, és a kamera elején lévő blendebeugrasztó gombra is. Az 5D Mark IV-ben az az újdonság, hogy megjelent egy Detail set (magyar menüben Részletbeáll.) nevű menü ezeknél, mely az INFO gombbal hívható be. (Néhány funkciónál eddig is volt, de közel sem annyinál, mint az 5DIV-ben és közel sem annyi beállítási lehetőséggel.)

screen-shot-2016-10-04-at-17-09-39

Itt pedig több dolgot is beállíthatunk, többek közt azt, hogy az adott gombot nyomva melyik AF pont aktiválódjon (legutóbbi vagy egy előre beállított), hogy One Shot vagy AI Servo AF induljon, vagy ha követőfókusz indul, akkor melyik témamódot használja. Ez valljuk be elég széleskörű és kényelmes felhasználást tesz lehetővé, már akkor is, ha csak azt vesszük alapul, hogy nem kell kapcsolgatni a fix és a követő AF között, hanem az egyik gombra a One Shot fókusz indul, a másikra pedig az AI Servo. (tudom korábban a DOF gombra is ki lehetett tenni a OneShot és az AI Servo közti váltást, de ott nyomva kellett tartani.) De olyanra is gondoljunk, hogy egy sportfotós tud meccs közben követő AF témát váltani anélkül hogy bármit kapcsolgatnia kellene.

Szerző: Korecz Márk

Főként reklámfotózásban és esküvői fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog alapító szerzője, a FotóSarok Oktatóközpont "kreatív kisvakus világítás" oktatója.

Oszd meg ezt a posztot