Egyszere négyféle fókuszálást tud az 5DIV

UPDATE: nem csak az 5DIV, ezt már a 7DII és az 5Ds is tudta.

Ez a cseppet sem szimpatikus jóember Mitch a Planet 5D-től. Hát nekem csalódás. Sokat hallottam már róla, mondhatni canonos berkekben viszonylag ismert figura. Most hogy megláttam hogy néz ki és hogy beszél…hát…na mindegy, nem ez a lényeg. A lényeg most az, amit mond. Amitől láthatóan neki is leesett az álla, és biza’ nekem is.

A Canon 5D Mark IV ugyanis 4 gombnyomásra 4-féle autofókuszálást tud produkálni, ha ügyesen állítjuk be. Ennek alapja a korábbi gépekben is megtalálható programozható gombok. Fókuszálással kapcsolatos funkciót tehetttünk eddig is ugye az expogombra (félig lenyomva), az AF-ON gombra a kamera hátulján, a * gombra szintén a kamera hátulján, és a kamera elején lévő blendebeugrasztó gombra is. Az 5D Mark IV-ben az az újdonság, hogy megjelent egy Detail set (magyar menüben Részletbeáll.) nevű menü ezeknél, mely az INFO gombbal hívható be. (Néhány funkciónál eddig is volt, de közel sem annyinál, mint az 5DIV-ben és közel sem annyi beállítási lehetőséggel.)

screen-shot-2016-10-04-at-17-09-39

Itt pedig több dolgot is beállíthatunk, többek közt azt, hogy az adott gombot nyomva melyik AF pont aktiválódjon (legutóbbi vagy egy előre beállított), hogy One Shot vagy AI Servo AF induljon, vagy ha követőfókusz indul, akkor melyik témamódot használja. Ez valljuk be elég széleskörű és kényelmes felhasználást tesz lehetővé, már akkor is, ha csak azt vesszük alapul, hogy nem kell kapcsolgatni a fix és a követő AF között, hanem az egyik gombra a One Shot fókusz indul, a másikra pedig az AI Servo. (tudom korábban a DOF gombra is ki lehetett tenni a OneShot és az AI Servo közti váltást, de ott nyomva kellett tartani.) De olyanra is gondoljunk, hogy egy sportfotós tud meccs közben követő AF témát váltani anélkül hogy bármit kapcsolgatnia kellene.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Ennek az embernek jót tenne egy péklapát… az arcába…

    Az AF-ON és a * gombok különböző AF módra beállítását már a 7D2 és az 5Ds szoftvere is tudta. Nem hiszem, hogy programozás szempontjából nagy kaland lenne az 5D3-ra is kiadni egy ilyen frissítést, bár az nem biztos, hogy megérni nekik :)

  • Ádám

    Egy iylen frimware frissítést el tudnék képzelni a 70d-hez is. Bizony elég sokszor jól jönne “hirtelen” váltani az AF módok, pontok között. Mivel a hátsó tárcsa már eléggé megkopott (1,5 év után) [javítható értelmes áron??] Így pl tekerőkkel elég nehéz az egyszeri fókuszpont keresés…

  • Steve850

    Csak kötözködök, de nem egyszerre tud négyet, hanem külön programgombra lehet tenni a különböző (4) fókuszálási módokat! Ez azért nagy különbség! Persze csak ha jól értettem! :)

    • Tiszta sor, de ennél frappánsabb cikkcím nem jutott eszembe, ami pár szóban megmagyarázná, hogy nem kell menüben átállítgatni a fókuszt hanem egyik gombra ilyet csinál másik gombra amolyat. Kérlek javasolj alternatívát! :)

  • Steve850

    Pl.” Világszenzánció, közvetlen elérés akár négyféle AF beállítás között!”
    Bár sajnos, mint ahogyan az update mutatja, már egyéb gépek is tudják. De legalább közelebb áll a valósághoz.
    De azt hiszem szőrszálhasogató vagyok…. Bocsika…
    Szívesen olvasom a cikkeidet! :)

    • Világszenzáció :DD Kicsit túltoltad. ;)
      “Közvetlen elérés akár négyféle AF beállítás között az 5DIV-ben” – hm…picit hosszú és túl hivatalos. A “közvetlen elérés” olyan kifejezés amit mintha kb a user manualból emeltem volna át, a “négyféle AF beállítás” meg semmitmondó. Az 5D-kben millióegy AF beálíltás van. Szóval egy ilyen címen átsiklanak az emberek. A vllágszenzáción nem, de azzal meg nem egy címet bíráló kommentet kapnék mint most, hanem tizenegyet :D
      Szóval nem egyszerű ez. “Négyféle fókuszálást tud” az amolyan “WTF?”-cím, amit elsőre nem értenek az emberek és rákattintanak a cikkre, hogy megnézzék. Persze ez utólagos okoskodás, amikor a címet adtam akkor épp csak fele ennyit gondolkodtam rajta ;)

  • Steve850

    Megadom magam, bár a humorista előadása jut eszembe, amikor a bulvár lapokat figurázza ki azzal, hogy főcím, “Mi megmondjuk, hogy miért hagyta ot szerelmét Dobó Kata…”, majd lázasan lapozva a cikkhez, a válasz “Nem tudjuk…” :) :)