[Frissítve!] Újabb hardveres kontroller a Lightroomhoz

Finnek egy kifejezetten Lightroomhoz tervezett és gyártott MIDI kontrollert indítottak, a Loupedecket. 24 óra alatt a szükséges lóvé fele már összejött, szóval átütő sikerről beszélhetünk.

FRISS INFÓ A CIKK ALJÁN: BEJELENTETTÉK A STRECH GOALOKAT!

Illett volna elsők között tudósítanom erről a hírről, hiszen – szerintem – én vagyok a MIDI kontrolleres Lightroom használat egyik fő szószólója itthon. Számos cikk volt a témában itt a blogon, később indítottam neki egy saját, magyar nyelvű weboldalt, majd nem sokra rá egy nemzetközit is. Utóbbi előkelő helyet kapott a Google találati listákon, így a Loupedeck feltalálója is felvette velem a kapcsolatot már tavasszal, amikor még csak kósza prototípusok léteztek. Megtiszteltetés volt, hogy kikérte a véleményemet, tanácsomat a végső termékkel kapcsolatban, így a Loupedeck ha csak hangyányit is, de az én gyermekem is. És ha már itt tartunk, akkor el is árulom, hogy miért nem tudósítottam mégsem 2016. november 2-án a Loupedeck indulásáról: aznap ugyanis igazi gyermekem, Emili a második kislányom is világra jött, így érthetően nem a Loupedeckkel foglalkoztam. :D (Le is csúsztam az első tíz támogatónak fenntartott 150 eurós early-bird akcióról. :P)

Szóval akkor tisztázzuk, mi is ez a Loupedeck?

Ez egy hardver, amivel a Lightroomot irányíthatjuk. Könnyen és gyorsan. Mára a legnagyobb bizonyossággal állíthatom, hogy ezt mindig is így kellett volna csinálni.

lpdck

Mára ugyanis másfél éves tapasztalatom van a kontrolleres Lightroom használatról és elmondhatom, nem tudnék nélküle élni. Néhányan mondják, hogy ez csak “ipari” felhasználás esetén igazán jó, például akkor ha egy rendezvény vagy esküvő 500-800 fotóját akarja feldolgozni az ember. Ez így van. Ilyen esetben hihetetlen módon felgyorsítja a munkát, mert nem kell az egérrel bogarászni a Lightroom csúszkái között, fel-le scrollozgatni stb, hanem minden a kezünk alatt van ami kell. Gyorsabb és kényelmesebb. De azt is elmondhatom, hogy ehhez a kényelemhez és hatékonysághoz annyira hozzászokik az ember egy idő után, hogy ha csak három képet kell feldolgozni (mondjuk egy reklámfotózásnál), de kettőnél több csúszkát kell megmozdítani hozzá a Lightroomban (ami szinte mindig így van), akkor is a kontrollerhez fog nyúlni az ember, mert egyszerűen idegesítő lesz egérrel bogarászni a Lightroom apró csúszkáin.

Időközben egy Midi Controlleres magyar csoport is alakult a Facebookon közel 140 taggal, és a már sorba beállt kollégák is hasonló tapasztalatokról számolnak be. Egyszerűen jobb és kész, ez van.

Eddig olyan verziók léteztek, ahol vagy zenekészítéshez szánt MIDI controllereket kötöttek a Lightroomhoz lelkes fejlesztők által készített pluginok révén, melyet folyamatosan toldoznak-foldoznak (MIDI2LR, LrControl), vagy nem (Knobroom, Paddy), illetőleg olyan verziók, ahol saját hardvert és szoftvert építettek erre a célra és a modularitásban, fizikai testreszabhatóságban látták meg a lehetőséget, nameg a borsos árfekvésben (Palette Gear).

A most bemutatott Loupedeck némileg különbözik mindezektől.

Saját szoftvere van, így nem kell Lightroomba telepítendő és konfigurálandó appokkal bajlódnunk. Ha akarjuk, akkor picit azért testreszabhatjuk a Loupedeck működését, de erre nem lesz túl nagy szükség, ugyanis kifejezetten Lightroomos használathoz fejleszteték a kezelőfelületét, a gombokat, enkódereket (körbeforgó potméter), görgőket, így minden ott van és azt csinálja amit kell neki. Egy ilyen kütyü használatával alig kell nyúlnunk fotófeldolgozás közben az egérhez és a billentyűzethez.

 

loupedeck1

A gombokból, tekerőkből láthatjuk, hogy navigálhatunk a képeink között a nyilakkal, a zoom gombokkal ellenőrizhetjük az élességet, a válogatást a csillagozás, zászlózás és színcímkével ellátás segíti, a feldolgozást pedig a dedikált vezérlők, melyekkel az expozíciót, dinamikát, színeket, kontrasztot, vignettálást, fehéregyensúlyt állíthatjuk. Külön figyelmet érdemel a 8 színcsatornára lebontott kezelőfelület, melyekkel a színeket precízen állíthatjuk és külön gombokkal váltogathatunk a színezet, a telítettség és a világosság (Hue, Saturation, Luminosity) vezérlések között, és átválthatunk fekete-fehérre is. A tekerők és görgők érzékenységét a szoftverben állítani tudjuk. A Copy-Paste gombokkal egy-egy kép beállítását másolhatjuk rá további képekre, a Before/After gombbal behívhatjuk az eredeti képet, az Undo/Redo gombokkal pedig a legutóbbi parancsokat vonhatjuk oda-vissza. Minden tekerő nyomógomb is egyben, ha megnyomjuk őket, akkor resetelik a saját beállításukat.

Ezek a tekerők enkóderek, tehát nincs végállásuk, körbeforognak, emiatt mindig felveszik az adott Lightroom csúszka állását amennyiben másik képre váltunk, vagy épp rányomunk egy presetet (a P1-P8 gombokkal például), ami elállít egy csomó Lightroom csúszkát a programban (magyarán ezekre az értékekre a tekerők beállnak automatikusan).

A nagyméretű Crop tárcsa valójában egy képforgató eszköz, nem a klasszikus vágásra szolgál, hanem a horizont kiegyenesítésére. Az Fn gombbal potméter/gomb kiosztást válthatunk: az alapkiosztásban az egyes gombok és tekerők azt csinálják ami rájuk van írva, de egy új kiosztást (a Loupedeck szoftverében) létrehozva új funkciókat rendelhetünk mindhez.

Ha mindennel készen vagyunk, akkor jöhet a Develop gomb megnyomása, aminek némileg megtévesztő a neve, mert ez valójában a Export ablakot hozza be nekünk (már javasoltam a fejlesztőnek, hogy a végső termékben ennek inkább valami más legyen a neve).

lpd

Márciusban még azt az infót kaptam, hogy terveznek egy basic és egy pro változatot, nem tudom ez most melyik, és hogy még mindig vannak-e ilyen terveik. Igazság szerint az Indiegogo kampányukban a 75ezer dolláros céljuk 45%-t az első 24 órában elérték, így átütő sikernek nevezném a próbálkozást, szóval már javasoltam a fejlesztőnek, hogy akár neki is állhatnak lassan tervezni egy kisebb mobilabb változatot, és egy némileg nagyobb, több vezérlővel és gombbal rendelkező pro változatot.

A Loupedeck nem olcsó, de aki picit otthonosan mozog a kontroller piacon az láthatja, hogy nem is annyira drága (többen kétszer ekkora árra számítottunk amikor még nem volt publikus az Indiegogo kampány).

A piaci ára 370 euró lesz, vagyis kb 115ezer Ft (ebben 22%-os finn áfa van egyébként). Egy hónapig azonban az Indiegogon lehetőség van 229 eurós, vagyis kb 70ezer Ft-os áron megrendelni, 2017 júniusi szállítással (sajnos a kb 46ezer Ft-os early bird akció csak az első tíz támogatónak volt nyitott). Ha többen összeálltok, érdemes az 5db-os szettet megrendelni és ekkor csak 200 euró, vagyis kb 62ezer Ft az ára a kütyünek per fő. Igen, júniusi szállítás van, ez ugyanis még nem egy késztermék, hanem egy végleges-körüli prototípussal rendelkező terv, melyhez most gyűjtik közösségi finanszírozás keretében a lóvét. A cél ugye 75ezer euró. Ez úgy működik, hogy a támogatóktól az Indiegogo levonja a pénzt és ha a projekt a rendelkezésre álló egy hónap alatt eléri a 75ezer eurós célt, akkor a pénzeket átutalják a fejlesztőnek és indulhat a projekt, előkészítés, gyártás, szállítás és onnantól a fejlesztő köteles a támogatóknak leszállítani a terméket. Amennyiben nem sikerül elérni a célt a rendelkezésre álló időn belül, akkor az Indiegogo visszautalja mindenkinek a pénzt.

Szóval persze drága, bár a millió forintos objektívek és kamerák korszakában kifejezetten olcsónak mondanám, annak tudatában, hogy mennyire hasznos eszköz egy ilyen. Nomeg egy komolyabb kontroller is 50 és 120ezer Ft között mozog. Nyilván létezik olcsóbban is, de nem ez a kategória, továbbá használtpiaci árakat is igazságtalanság új termékek árához viszonyítani. Aztán ott a közvetlen versenytárs, a Palette Gear, mely személyes véleményem szerint hiába moduláris, kevésbé jó, és a Professionalnak titulált szettjük – ami egyébként kb 180ezer Ft – is sokkal-sokkal kevesebb ennél. Ebben a “bizniszben” minél több gombunk és tekerőnk van, annál könnyebb a dolgunk, szóval a PG Pro a maga 6 enkóderével, 4 (nem motorizált) potméterével és mindössze 4db gombjával viccnek minősül ennyi pénzért. Persze bővíthető, mert moduláris, de ha fel akarja venni a versenyt mondjuk egy Behringer kontrollerrel, vagy a Loupedeckkel, az már súlyos százezrekbe kerülne.

A Loupedeck Indiegogo kampánya itt található. A weboldaluk itt. A Facebook oldaluk, ahol szívesen fogadják a kérdéseket pedig itt.

Megjegyzés: picit reklámszagúnak tűnhet ez a poszt, nem tagadom. (Sajnos) semmi érdekeltségem nem fűződik a Loupedeckhez, mindössze csak szívügyem ez a kontrollerezés dolog, mint ahogy a poszt bevezetőjéből is látszik, továbbá – ahogy írtam is – jóban vagyok a fejlesztővel és próbálom segíteni a sikerüket, mert jó terméknek tartom a Loupedecket. Azt még nem tudom, hogy én magam megrendeljem-e, ugyanis már van egy komoly méretű, jól behangolt Behringer X-Touch Compactom, ami szerintem kontroller téren most a non-plus-ultra. Nem biztos hogy erről szívesen váltanék. A Loupedeck az átgondoltabb elrendezés és a kisebb méret miatt lenne vonzó számomra, miután az X-Touch elég sok helyet elfogal az íróasztalomon.

screen-shot-2016-11-03-at-7-55-49

UPDATE: 200%-nál jár a pénzgyűjtés az Indiegogon! A Loupedeck nem egész 48 óra alatt elérte a kitűzött célt, így a termék már mindenképpen megvalósul (hacsak valami gixer közbe nem jön, de remélhetőleg nem fog). A rendkívüli sikerre tekintettel a fejlesztő bejelentette az ún. stretch goalokat, amik afféle célszintek, amiket ha elérnek a támogatók, akkor a gyártó extraszolgáltatásokat ajánl fel. Eszerint a következő stretch goalok kerültek kihirdetésre, jelenleg 150.000 Eurónál jár a támogatás mértéke, szóval az első szint már közel van:

  1. 200.000 EUR: ha ezt a szintet elérik, akkor minden vásárló kap egy csini hordtáskát a Loupedeckéhez.
  2. 300.000 EUR: ennél a szintnél néhány extra, egyedileg programozható gombot tesznek a Loupedeckre a végleges termékben.
  3. 500.000 EUR: ha ilyen mértékű támogatás érkezik, a gyártó olyan szoftvert fog kínálni a Loupedeckhez, amivel teljes mértékben testreszabhatjuk a kontroller potmétereit és gombjait (jelen állás szerint ugye csak az Fn gombbal behozható 2. layert tudjuk testreszabni).

A 200.000 EUR szerintem biztos összejön, a 300.000-et is jó lenne elérni, hogy mégjobb legyen a kontroller, az 500.000 Eurós cél már nem biztos hogy összejön (hiába nagy az ütem, azért ne feledjük, hogy az érdeklődők most olvassák a cikkeket, most jelentkeznek be támogatásra, 1-2 hét múlva már nem lesz ilyen érdeklődés, mint az elején), ám nem is biztos hogy szükség van rá, az alapkiosztás szerintem jó így, a 2. layeren meg jelenleg is azt állítunk be amit akarunk. Ráadásul egy ilyen szoftvert bármikor kiadhatnak a kontrollerhez a későbbiekben. 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Anulu

    Ez csak ligtroommal fut ? Vagy Bridge+CR kombó is játszik ?

    • Csak Lightroom. Minden ilyen vezérlő csak Lightroommal megy. Ennek oka, hogy plugint kell hozzá telepíteni ami összeköti a kontrollert a Lightroom csúszkákkal. És hát plugint csak Lightroomba lehet telepíteni, a Camera RAW lényegében önmaga egy plugin, a Photoshop vagy a Bridge pluginja, ezen belül további pluginokat nem lehet telepíteni.
      Capture One-ba lehetne még de arra plugint fejleszteni drága mulatság, ezért senki nem csinálja (Lightroomra ingyen lehet fejleszteni).

      • Anulu

        kár :(