A Dpreview szerint idén a legjobb…

Így évvégén a világ legjelentősebb fototechnikai hírportálja és tesztoldala a Dpreview közzétette toplistáját, mely megmutatja, melyek voltak szerintük 2016 legjobb termékei. Véleményüket érdemes figyelembe venni, hiszen független site-ról beszélünk tele komoly szakemberekkel, a toplista pedig ezen szakemberek együttes véleménye alapján íródott. Szóval ez nem olyan mint a CIPA/TIPA kategória, ahol mindenki kap valamit.

A DPReview Awards 2016 a legjobb kiegészítőkkel indít, itt az ezüstérmes a WD MyPassport Wireless Pro wifis külső vinyó lett, a nyertes pedig a Fuji Instax Share SP-2 miniatűr fotónyomtató, mert szerintük nincs jobb annál, ha egy fotót a kezünkbe foghatunk.

A követekező kategória a legjobb mobil/VR termék, ahol az ezüstérmet az iPhone 7 Plus nyerte a dupla, ekv. 28/56mm-es kamerájával, a nyertes pedig a Google Pixel XL mobilja, melynek kamerája a mobilok piacán a valaha kiosztott legmagasabb DxO pontszámot kapta. Kiemelik a RAW formátum lehetőségét, a szenzorra épített PDAF élességállítást és a HDR+ módot.

A drónok kategóriájában egyértelmű a DJI uralom, az ezüstérmes a remekbe szabott DJI Phantom 4 Pro, melynek kamerája 1″ szenzoros, és olyan teljesítményt produkál, mint a legprofibb kompakt gépek. (Saját szememmel láttam esti kékórás P4Pro fotókat RAW formátumban, konkrétan DSLR minőség!). A Phantom 4 Prot már minden földi jóval ellátták, ami a mai dróntechnológiában fellelhető automatizált tudás, az mind belekerült a kis “röpcsibe”. Ennek ellenére az aranyérmet a DJI Mavic Pro vitte el, ami kompaktságával új távlatokat nyit a drónok világában. A DPReview szerint simán belefér a fotós cuccok mellé, úgy hogy még másnak is marad mellette hely, sőt akár egy nagyobb oldalzsebes gatyába is elrejthetjük. Cserébe viszont a Phantom 4 (nem a Pro) kameráját kapta, 4K/30p videót tud, 12MP-es állóképet DNG formátumban is akár, sebessége pedig lekörözi a Phantomokat.

Forrás: dpreview.com

Forrás: dpreview.com

Zoom obik terén a második helyezett az Olympus 12-100mm f/4 IS Pro (vegyük észre, hogy ez egy ekv. 24-200mm f/4 IS obi!), lekörözött két Sigma ART-ot is idén, a győztes viszont egyértelműen a Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM lett, brutálisan jó képminőségével, nem talált legyőzőt a kategóriájában 2016-ban. Sajnos az ára is brutális, közel 900ezer Ft itthon.

A legjobb fixobjektívek kategóriájában az ezüstöt a Nikon egyedülálló 105mm f/1.4-es obija kapta, nála 2016-ban már csak a Sigma 85mm f/1.4 ART lehetett jobb, mely a DPReview szerint nagy, nehéz, de pompás képeket készít, emiatt mindenkinek ajánlják, aki portréfotózással komolyabban foglalkozik.

Kompakt kamerák terén a szokásos király a Sony RX100 széria 5. tagja ezúttal csak ezüstérmet ért, az aranyat ezúttal a Panasonic Lumix LX10 kapta, mégpedig azért mert ugyanazt tudja, mint a Sony, csak vonzóbb áron.

A konzumer fényképezőgépek terén az ezüstérmes a Panasonic FZ2500 lett, a nyertes pedig a Sony RX10 III, ami a DRPreview szerint a leginkább lenyűgöző termék volt, ami 2016-ban főhadiszállásuk ajtaján bekopogott. Az írják, hogy ez a gép nagy és drága, de olyan területeket képes érinteni 1″-es szenzorával, amit a cserélhető obis gépek nem tudnak. Elképesztően éles ekv. 24-600mm-es objektíve van és 1″-es BSI-CMOS szenzora.

A belépőszintű cseréhető obis gépek terén a Nikon D3400 kapta az ezüstöt, az aranyat pedig a Fujifilm X-A3 kapta, mert szerintük csak annyit tud, amennyi egy kezdőnek szükséges, mindent biztosít a fejlődéshez, de nem zavarja össze a felhasználót.

A középkategóriás cserélhető obis gépek közül a Sony a6300 hozta el az ezüstöt ami két dolog miatt furcsa, az egyik az, hogy már van a6500 is, a másik pedig az, hogy az a6500-at a konzumer fényképezőgépek kategóriájában nevezték (ahol megverte a Pana és a Sony RX10). Lényeg a lényeg, hogy a középkategóriás cseréhető obis szegmensben a DPR szerint  Panasonic Lumix G85 a legmenőbb, bár állítólag csak alig lett jobb a Sonynál. Szerintük nem igazán van olyan fotós feladat, amit ezzel a kis m4/3 géppel ne lehetne megcsinálni.

screen-shot-2016-12-27-at-23-59-21

Forrás: dpreview.com

A király kategória természetesen a high-end cserélhető objektíves gépek szegmense, ahol a versenyzők a Canon 5D Mark IV, a Nikon D500, a Fujifilm X-T2 és az Olympus OM-D E-M1 II voltak. Meglepő módon a Canon a fasorban sincs, a DPReview szerint a második helyezést a Fuji X-T2 érdemelte ki remek képminőségével és az ehhez társuló kompakt méretével és jó ergonómiájával, az első helyezett pedig a Nikon D500 lett, mégpedig közel egyhangú döntéssel. A stáb szerint ez a legversenyképesebb, mindenes DSLR 2016-ban.

Forrás: dpreview.com

Forrás: dpreview.com

A DPR innovációs díját a Sony RX100 V-öt megelőzve az Olympus E-M1 II kpata, a szerkesztők szerint máig nem érteni, hogy tudta ebbe a kis gépbe ennyi okosságot belepakolni.

Az év legjobb terméke díjat, vagyis a fődíjat is kiosztották. A versenyben a Nikon D500, az Olympus E-M1 II, a Sigma 85/1.4 ART és a Sony RX100 V kompakt voltak. Az ezüstérmes 2016-ban az Olympus MILC-e lett, az év legjobb terméke pedig …a fenti sorok alapján nem meglepő módon…a Nikon D500. Szerintük ami az Oly E-M1 II a mirrorlesseknél, az a D500 a DSLR-eknél és bár egy jófrajta 4K videó mód hiányzik belőle, szerintük egy lenyűgöző mindenes gép, mely néhány tulajdonságát a zászlóshajó D5-től örökölt.

Forrás: dpreview.com

Forrás: dpreview.com

További infó a témában itt található.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot