Canon news ismét

A pár nappal ezelőtti 6D Mark II specifikáció után szinte homlokegyenest más infók jöttek. #nemisleszhatdé

Az első hír, ami napvilágot látott azóta, hogy egy…hát hogy is mondjam…közel megbízhatónak ítélt pletykaforrás szerint nem is lesz 6D Mark II, hanem helyette a Canon egy fullframe mirrorless géppel rukkol elő. Mégpedig azért mert – mint írtam én is a Gyorshírek között a főoldalon még a nyáron – a Nikon jövőre lesz 100 éves és valami nagy dobással készül, sanszos, hogy egy fullframe mirrorlessel, és erre a Canonnak is reagálnia kell. (Teszem hozzá, a Hasselblad is mirrorless géppel ünnepelte idén jeles évfordulóját.)

A hírek szerint EF bajonettes lesz a mirrorless, tehát nem lesznek fullframe Canon MILC obik. Ez abszolút hihető, akadnak akik a nagy bázistávolságú, ormótlan gépeket sejtik eredményül és igazuk van. De…szerintem: a nagy, csúnya szóval ormótlan gép, egyet jelent az ergonómikussal. Nem mindenki akar kényelmetlen fogású, pocket masinával dolgozni. A mirrorless konstrukciónak csak másodlagos előnye – szerintem – a kisebb elérhető méret, de nem ez kellene legyen a legfontosabb szempont. Ezt jellemzően a hobbisták követelik, de a profi szegmensből ritkább igény. Nyilván a középformátum méretű stúdiódögöket senki nem szereti, sőt én magam is azt mondom az 1D/DX kategóriára, hogy féltégla és nem kéne, de egy 6D/5D vonalra még nem igazán hallottam panaszt amiatt, hogy túl nagy lenne, max turistáktól, de nekik más gép való.

A másik dolog ami miatt az EF bajonett mirrorlessen realitás az az, hogy gondoljunk bele, a Canonnak van már egy EF bajonettje, egy EF-S bajonettje, egy EF-M bajonettje, sőt az Arri-féle PL bajonettre is gyárt obikat. Vajon szeretne még egy ötödik bajonettre is fejleszteni? Most biztos hogy nem, max 10-15 év múlva, ha a tükrösök már teljesen kivesznek a piacról.

Az viszont, hogy a FF mirrorless a 6D-széria helyett jön…hááát…én ezt kevésbé tartom valószínűnek, de minden meglehet. Jómagam is teljesen tanácstalan vagyok e témában, bármi kitelik a Canontól most, úgy érzem. Ha tippelnem kéne, azt mondtanám, hogy követik a régi iskolát. Régen volt 5D meg 5D Mark II, majd kettészedték a vonalat és lett egy hasonló árú, de helyenként butított, helyenként fejlesztett 6D és egy drágább, továbbfejlesztett 5DIII. Valami hasonló történt a Nikonnál is anno, D700-ból lett D600 és D800…aztán persze később D750 de az jóval később jött. Jelenleg a D750-nek nincs ellenfele, és ez egy kapós, jó kis gép. Szóval a 6D Mark II feladata lenne ezt a szerepet betölteni, és a korábbi pletykák is arról szóltak, hogy a 6D szintet fog lépni felfelé a palettán. Ha mindezt összeadjuk, láthatjuk, hogy lesz hely itt egy belépőszintű fullframe mirrorlessnek is…és a D750-nek is lesz majd méltó ellenfele. Nekem ez a reális forgatókönyv, de sokszor meglepődtünk már.

A következő hír a sorban ismét egy meglepő dolog. Állítólag lesz utóda az 1DC-nek, amit sokan már bukott termék kategóriába soroltak és nem is igazán frissítette a Canon. A legújabb hírek szerint viszont lesz utóda, ami ráadásul 8K videót fog tudni. A másik rövid infó a Canon mirrorlesseket érinti. Az EF-M 18-55 megszűnik és jön majd helyette “valami 15-85 IS STM szerűség”, ámde változó fényerővel, fix fényerős zoomot ne várjunk e területen. 3 fixobi viszont jön mirrorlessre jövőre, legalábbis ezt mondják az okosok.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Rufi

    Maximálisan egyetértek a fullframe MILC méreteit illetően. Szerintem is az 5-6D méretei tökéletesek, semmi szükség kisebb gépekre. Az EF bajonett tökéletes, vegyék ki a tükröt a 6D II-ből, vagy csak csináljanak egy más nevű fullframe MILC-et, nekem mindegy, csak maradjon meg az EF bajonett. Elnézve a Sony-t, amit “nyernek” a gép méretcsökkentésén, azt sokszorosan elveszítik az ojektívek méretén. Egy több objektívből álló rendszer esetén, a Canon, vagy a Nikon jelenlegi fullframe rendszere kompaktabb, mint a Sonyé. Cserébe, ahogyan írtad is, sokkal ergonómikusabb, kényelmesebb.

  • Nem Tom

    A kisebb bazistavolsagnak nem csak az az elonye, hogy kevesbe lesz vastag a gephaz, hanem igy kozelebb lehet vinni az objektivet a szenzorhoz, vagyis rovidebb fokusztavolsagu objektiveket sem kell retrofokuszura tervezni, ami csokentheti az ilyen objektivek mereteit, es sok esetben a kepminoseget is javitja.
    Erdemes osszehasonlitani peldaul egy summilux 24/1.4-et a canon 24/1.4-evel.
    Persze ettol meg lehet a bajonett EF, hiszen nem feltetlenul kell az objektivnek a bajonettel vegzodnie (lasd Jupiter 12 pl), siman betolulhat a kamerahazba meg nehany lencsetag, ha nincs ott tukor, amibe felutkozne.

    • Jancsi

      AF motor van a Leica obiban? Ára nem csak a csillagászoknak látható?

  • Laci

    Nem is értem mit rugóznak a méreten. Felteszem a 200 2.8-am, akkor már kb mindegy, hogy 100D vagy 5D van a végén.. Illetve nem mindegy, mert a 100D-nek nincs fogása.