Breaking: kínai tulajdonba került a Hasselblad!

És nem is akárki vette meg, hanem a világ első számú konzumer dróngyártója, a DJI! Legalábbis ez a pletyka, de elég biztos forrásból származik.

A Photorumorson jelent meg a meglepő hír, miszerint a Luminous Landscape szerkesztője – aki egyébént nem szokott pletykákat írogatni – azt közölte, hogy a DJI a napokban felvásárolta a Hasselbladot, ezzel lényegében kínai kézbe került a patinás svéd kameragyártó. A Luminous elég jó viszonyt ápol a Hasselbladdal már régóta, így közel első kézből származik az információ, bár állítólag még nem hivatalos.

A Hasselblad korábban már korábban is küzdött pénzügyi problémákkal, 2014-ben és 2015-ben is voltak ilyenről szóló hírek, a X1D mirroless középformátumra tekintettek úgy, mint a cég utolsó mentsvárára. 2015 novemberében a Hassy és a DJI stratégiai partnerséget kötött, ami lényegében 20% kínai részesedést jelentett a cégben.

A mostani hír vélhetően azt takarja, hogy a korábbi kisebbségi tulajdonrész helyett a DJI többségi tulajdont szerzett, vagy teljes egészében felvásárolta a márkát.

LuLa a Luminous Landscape szerkesztője az alábbiakat írta:

Kényelmes, ámde naív dolog lenne azt gondolni, hogy eztán minden változatlan marad, és nem lépnek életbe szignifikáns változások, de megerősíthetem, hogy nem ez lesz a helyzet. A DJI hisz a Hasselblad jövőjében és biztos vagyok benne, hogy a kínai piac imádja az olyan márkákat, mint a Hasselblad és náluk sikere lesz. De hogy mi a helyzet a világ többi részével? Tudja-e a DJI tartani az öreg és elismert márka ikonikus tradícióját, eladási számait?

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot