Kiszivárogtak a Fujifilm GFX középformátum árai

Pár nappal a hivatalos bejelentés előtt kiszivárogtak a Fujifilm középformátumú gép árai. Minden idők legolcsóbb digitális középformátumú gépét üdvözölhetjük tavasszal!

Több pletykaoldal is közzétette az állítólag biztos forrásból származó információt a január 15-én nyilvánosságra kerülő Fuji GFX árakról. E szerint az alábbi árak várhatók:

  • Fujifilm GFX 50s (csak váz, rajta az alap EVF): 6.499 dollár
  • Fujinon GF 32-64mm f/4 R LM WR: 2.299-2.399 dollár
  • Fujnon GF 63mm f/2.8 R WR: 1.499 dollár
  • Fujinon GF 120mm f/4 R LM OIS WR Macro: 2.599-2.699 dollár

A fenti négy termék már Februárban a polcokra kerül a hírek szerint, míg a GF 23/4, a GF 45/2.8 és a GF 110/2 obik júniusban lesznek kaphatók.

Hogy hová tehetjük a fenti árakat? Az ugyanilyen szenzorral szerelt Pentax 645Z 6.999 dollár (csak váz), eddig ez volt a legolcsóbb digitális középformátumú gép. A szintén ugyanilyen szenzorral szerelt és szintén mirrorless Hasselblad X1D 8.995 dollár, a Phase One…hát…ehehehhe…csak a váz (hátfal nélkül) 4.800 dollár, az 50 megapixeles IQ hátfalak pedig 20-40.000 dollárba kerülnek.

Jó magyar forintra átszámolva tehát a Fuji GFX váz nettó 1,8-1.9 millióba fog kerülni, ami kb 2,3-2.4 mio Ft bruttó. Összehasonlításképpen a Canon 1DX Mark II 2,1mio Ft, a Nikon D5 kb 2.3 mio Ft. Tehát egy képminőség tekintetében verhetetlen középformátumú váz annyiba fog kerülni kb, mint a Canon és a Nikon zászlóshajói. Ezt csak az árak összevetése miatt írtam, nyilván a két géptípus felhasználási területe és célközönsége teljesen más.

screen-shot-2016-09-19-at-18-04-48

Ráadásul az sem egy elhanyagolható dolog, hogy az objektívek is a high-end DSLR obik árszintjén mozognak majd, így a DSLR-ek komoly alternatívája lesz a Fuji GFX.

(Halkan jegyzem meg, hogy bár sufnituningságnak tűnhet, de a csóró piacokon, mint a miénk is, vélhetőleg gyakori lesz, hogy nem gyári optikákkal használják majd a Fujit. Mirrorless volta miatt adapterrel bármilyen középformátumú optikát rá lehet majd csattintani, és ugyan manuál fókuszos lesz, de cserébe eléggé baráti áron lehet majd hozzá objektíveket szerezni. Szóval lehet akár úgy is tervezni, hogy kezdőszettnek egy gépváz és valami régebbi, de jóminőségű filmes optika vagy optikák, aztán szépen lassan felépíteni az objektívparkot is, ahogy lesz rá keret.)

A Phase One egyébként azt nyilatkozta, hogy még nem eldöntött tény, hogy a Capture One támogatni fogja-e a Fujifilm GFX RAW fájljait. Eddig ugyanis a profi RAW-feldolgozó szoftver hagyományosan nem támogatta azokat a fényképezőgépeket, amelyek a Phase One közvetlen konkurensei (Hasselblad, Leica, Sinar). Amikor a Fujiról kérdezte valaki a Phase One supportot, azok rögtön rávágták, hogy nem fogják támogatni. Miután ebből világot körbeszaladó infó lett, a Phase One termékmenedzsere gyorsan közbelépett és közölte, hogy ez még nem eldöntött tény, mérlegelik a dolgot és a fenti ősrégi politikájukat áttervezik a fényképezőgépek piaci részesedésére, piacra történő hatására alapozva, formátumtól függetlenül. Ez pedig azt jelenti, hogy ha népszerű lesz a Fujifilm GFX, akkor a Capture One támogatni fogja. Úgy legyen!

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot