Távozik a Hasselblad nagyfőnöke

Váratlan hír, miszerint Perry Oosting, a Hasselblad CEO-ja jövő héten távozik posztjáról.

Ő volt az az ember, aki kihúzta a guanóból a Hasselbladot az elmúlt két évben, vagyis ő vitte a hátán azt a céget, amelyik 75 éves történelmének legrosszabb időszakát élte meg. Befektetőket talált és modernizálta a götheborgi vállalatot, hogy az képes legyen új modelleket tervezni és gyártani, úgy mint a H6D és az X1D.

Oosting a Hasselblad felügyelőbizottságának tagja volt mielőtt kinevezték 2015 januárjában. Ez azután történt, hogy a patinás cégnél olyan krízisek követték egymást, mint a kreativitás stagnálása, a folyamatos pénzügyi nehézségekről szóló pletkyák, az ellenséges felvásárlások, és a botrányosra sikerült branding-húzások (ld átcímkézett Sony cuccok). Az igazi fejlődés ezután jött – immáron Oosting vezetése alatt -, a Hassy meg is lepte a világot az első kompakt méretű, középformátumú mirrorless gépével, az X1D-vel.

Oosting távozásának híre az után érkezett, hogy információk szerint a DJI csendben többségi tulajdont szerzett a götheborgi cégben. Az a kínai dróngyártó, aki 2015 októbere óta egyébként is kisebbségi tulajdonos volt, ámde stratégiai partner, aki kellő tőkét biztosított a H6D indításához és az X1D kifejlesztéshez. Ennek ellenére az X1Dre irányuló komoly kereslet meglepte a céget, emiatt a Hassynak a pletykák szerint újra a DJI-hoz kellett fordulnia, hogy az még több pénzt fektessen a cégbe, ezáltal felturbózhassák az X1D gyártását a megnövekedett kereslet kielégítése érdekében.

Mindazonáltal azt mondják, hogy Oosting nem egy hosszú távú terv része volt, és az olyan termékek, mint a H6D és az X1D már a tervezőasztalon voltak, amikor Oosting színre lépett, ami azt jelenti, hogy a cégnek nélküle is megvan a kapacitása a jelenlegi út folyatásához. Mondják, hogy az X1D gyártása sínen van és jelenleg minden rendben van a cég körül, már csak az a kérdés, hogy a kínai startupban remekelő DJI hogyan tud majd kezelni egy patinás európai márkát.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot