Trükkös csalások az apróhirdetési oldalakon

Kezdhetném úgy is a cikket, hogy a drónom ellopásának története, de nem csak erről lesz szó. Minden apróhirdetési oldalon hemzsegnek már a csalók. E cikkben kaphattok néhány tanácsot, hogy mire figyeljetek, nem agysebészet, nem fog olyan dolog elhangozni, amire jó eséllyel nem gondoltatok volna magatoktól is, de ez csak az elmélet. A gyakorlat azt mutatja, hogy ott akkor az eladás-vétel hevében sokszor nem gondoltok rá. Én magam is benyaltam egy csalást az elmúlt hetekben (370.000 Ft-om bánta) úgy, hogy történetesen az ország legnagyobb fototechnika-specifikus apróhirdetési oldalát üzemeltetem.

Jófogás, Fotóapró, Hardverapró, Index Adok-Veszek…kb ezek a meghatározó apróhirdetési oldalak ma Magyarországon, ha valaki fototechnikai cuccot adna-venne. Meg persze az eBay és a Willhaben. És ez szinte minden fotóst értint az országban, még azokat is, akik újonnan boltban vásárolnak, mert a régi cuccon valahogy túl kell adni. A többség kisebb-nagyobb rendszerességgel, de ad-vesz a neten, és ez veszélyekkel jár. Bizton állíthatom, hogy minden használtpiaci apróhirdetéses oldalon jelen vannak a csalók. Magyarok és külföldiek is.

FONTOS: a csalók mindkét oldalon jelen vannak, eladói és vevői oldalon egyaránt!

Értelemszerűen, ha eladónak adják ki magukat, akkor előreutalást kérnek, de a termék sosem érkezik meg, vagy valami más érkezik helyette (mondjuk egy féltégla díszdobozban). Ha vevői oldalon vannak, akkor pedig ügyes trükkel ráveszik az eladót, hogy még azelőtt küldje el az árut, hogy a pénz megérkezett volna. Nyilván nem lehet mindenkit rávenni, de ha 10-ből 5 ember bedől, abból a csaló már vígan megél.

Ahhoz, hogy megpróbáljuk kivédeni a csalást, itt egy check-lista.

8 gyanús jel, ami csalót sejtet a túloldalon:

  1. Kerülik a személyes átvételt.
  2. A kiszemelt áru túl olcsó.
  3. Sürgetnek.
  4. Azt akarja a vevő, hogy ő igazolja az átutalást és te ennek örömére küldd a terméket.
  5. Az érdeklődő külföldi, különös tekintettel azokra, akik tört angolsággal, vagy tört magyarsággal írnak (Google Translate), utóbbi esetén 1-2 levél után átváltanak angolra. Különös tekintettel azokra, akik olyan országból írnak, ahol jóval kedvezőbb árakon és feltételekkel lehet vásárolni, pl. USA vagy Anglia, így semmi ráció nincs abban, hogy Magyarországon vásároljanak.
  6. Az árut külföldre kell postázni, ráadásul nem is oda, ahonnan az érdeklődő ír, hanem pl. Afrikába (jellemzően Nigériába, ezért hívják nigériai csalóknak).
  7. Nincs fotó a termékről, vagy gyári packshotot (profi körülmények között készült hivatalos termékfotót) használ az eladó. A Jófogáson nem véletlenül tiltják ezeket.
  8. A vevő/eladó túlságosan felkészült, mindent megmond hogyan csinálj, hogyan küldjed, mit mondjál, mit írjál stb. Kisregényt kapsz az instrukciókkal.

Itt jöjjön egy ismerősöm “törvénye”:

“Rule no.1: Sohasem adjuk postára a csomagot, amíg nincs nálunk a pénz! Ha így teszel, nincs Rule no.2.”

A felsorolásban már említettem a Magyarországon ma leggyakoribb csalásfajtát (azon túl, hogy vevőként előre utalsz, de a termék sosem érkezik meg, nyilván ez a leggyakoribb. Nem erről beszélek, ez mezei átb..ás. A trükkös csalókról beszélek.). Ez pedig az ún. Nigériai csaló kategória. Ez a csalásfajta már annyira elszaporodott, hogy a legtöbb ember belefut, aki hirdet valamit. Én magam vagy 4-5-ször találkoztam velük az elmúlt hónapokban, akármit hirdettem, ami egy kicsit is vonzó termék volt, arra egyből lecsaptak, gyakran már a meghirdetés napján. (A második után már csak annyit küldtem vissza válaszul hogy “Haha!”. Persze nem értették min röhögök.) A séma mindig ugyanaz: angolul, vagy google fordítós magyarul ír egy külföldi ember, hogy megvenné a termékedet. USA-ból, Angliából vagy épp Svédországból, de lehet bármi más. Vagy nem alkuszik semmit, vagy megkérdezi mi az utolsó ára a terméknek, majd mikor bemondod, hogy mennyi az alja, amiért még odaadod, akkor mégiscsak az eredeti áron akarja megvenni. Azt ígéri, hogy előre fizet banki utalással, és hogy a tesójának, unokatesójának, akárkinek akarja ajándékba adni a cuccot, ezért neked Nigériába kellene postázni azt. Eztán arra kér, hogy a helyi csomagszolgálatnál nézz utána, hogy mennyibe kerül a szállítás Nigériába (még be is linkeli neked a www.posta.hu-t), és csapd hozzá a vételárhoz, aztán elutalja neked az összeget, küldd a számlaszámodat.

15781429_1414465225253474_1082067505674779884_n

Egy nigériai a sok közül

Ha belemész a játékba, akkor kapni fogsz egy emailt egy külföldi banktól, amiről még jó eséllyel sosem hallottál, de az is lehet, hogy hasonlít a neve egy létező bankéra. Ebben – angol nyelven – arról tájékoztatnak, hogy a te külföldi vevőd átutalt számodra egy összeget, amit akkor írnak jóvá neked, ha bemutatod a csomagfeladásról a fuvarlevelet. (Jobb helyeken ezt banki akkreditívnek hívják egyébként, csak azt ilyen csippcsupp tételeknél nem csinálnak a bankok, ráadásul szerződéskötés előzi meg minden esetben.) Ha elég gyanútlan vagy, akkor ezen a ponton elküldöd a csomagot a megadott nigériai címre és onnantól hiába várod a pénzt. Vagy nem is létezik a bank, akitől levelet kaptál, vagy ha mégis létezik, akkor soha nem hallottak sem rólad, sem az eladóról. Egy nigériai faluban meg gyűjtögetik a DSLR-eket és objektíveket bőszen. Ha nem reagálsz az utolsó stációban (visszakozol), akkor a vevőd arrogánsabb hangot üt meg, és nyomatékosan felkér, hogy postázd az árut mert ő már elutalta a pénzt. Volt ismerősöm, aki photoshoppolt fuvarlevelet küldött át nekik, arra persze nem válaszoltak semmit, de sokra nem ment vele, ezek olyan mértékben űzhetik ezt az ipart évek óta az egész világon, hogy bizonyára nyomon se követik mit sikerült begyűjteni és mit nem, csak küldözgetik a leveleket szerte a világba és fogadják a csomagokat, amik végül megérkeznek. És ugye nem egy ilyen társaság van, hanem rengeteg.

És akkor a drónom elvesztése, avagy “Dr. Csomagautomata” a Jófogáson

A másik sztori sajnos a sajátom. Pár napja ráadásul kiderült, hogy nem csak a sajátom, ugyanis én magam tudok csak rajtam kívül már 2 másik károsultról, akit így rövidítettek meg, és egy harmadikról, akinél bepróbálkoztak. Ha nekem sikerült mindössze 1 hét alatt 4 próbálkozásra fényt deríteni, akkor mi lehet a valóság? A trükk ügyesen kitalált, jól összerakott csalás. Persze ez sem agysebészet, inkább pszichológia. Az eljárás a következő, jól figyeljetek, mert a csaló jelenleg is aktív, valószínűleg megrendelésre dolgozik, most még csak a Jófogáson, de bárhol felbukkanhat! Az általa okozott kár már milliós nagyságrendű (engem 370ezer Ft-tal károsított meg, egy srácot 310ezer Ft-tal, egy másik srácot 100-200ezer Ft-tal, és még azok akikről nem tudunk).

A csaló minden esetben a vevő szerepét játsza el, tehát azokat fenyegeti, akik árulnak valamit. Úgy tűnik 500ezer Ft alatti termékekre utazik, hiszen ilyen értékben a lopás/csalás csak vétség, és nem bűncselekmény. Doktor néven jelentkezik be. A Dr. Tóth Zoltán és Dr. Szabó András már ismert, de lehet bármi más, lényeg, hogy teljesen átlagos név. Már megjön a bizalom, ugye, hiszen egy doktor. Halál normális, intelligens hangnemben ír, határozott, nem alkuszik, ami gyakran már felüdülés a sok hülye és/vagy komolytalan érdeklődő után, akikkel addig összehozott a sors. Bizalomnövelés +1. Kérdezi – üzenetben -, hogy megvan-e még a cucc, és hogy őt érdekelné, ajándékba lenne, de időszűkében van, ezért megoldható-e egy előre utalást követően a másnapi postázás? Mikor kiderül, hogy hova kell postázni (Budapest, postaautomata), akkor ha a közelben laksz, vagy jársz arrafelé, simán felajánlod a személyes átvételt. Ezt ő elutasítja azzal, hogy tárgyal, utazik, későn ér haza, nem tud találkozni veled, jobb megoldás neki a csomagautomata. Továbbra is udvarias, intelligens, kerek mondatokban fogalmaz, semmi gyanús. Belemész a játékba. Ezután elkéri a számlaszámodat, megígéri, hogy másnap délelőtt utalni fog, küld majd egy igazolást az utalásról, addig te készítsd el a csomagot. Másnap délelőtt annak rendje és módja szerint meg is érkezik az üzenete: utalás indítva, csatolva az igazolás (képernyőmentés a végrehajtott utalásról) a GRÁNIT Banktól (eddig minden esetben Gránit Bank volt!). Újra megadja az adatokat, név, csomagautomata cím, mobiltelefonszám, 1 napos elsőbbségi üzleti csomag legyen. Többezer forintot “ráfizet” a vételárra, hogy a csomagot értékbiztosítsd is. Megadja a lakcímét is, hátha kéri a posta, de kéri, hogy ne írd rá a csomagra, mert napközben nem tartózkodik otthon, nehogy oda menjen a csomag az automata helyett. DE! Van egy változás. Nem forint hanem deviza utalást indított, mert a forint számláján nem volt elég pénz. Biztosít róla, hogy ez téged nem érint, ugyanúgy megkapod az összeget, csak kicsit több az átfutási idő.

A pénz persze nem jön. A forint átutalás már szinte egy órán belül megérkezik, de a deviza…? Ki tudja? (Csak hogy tudd, 1 munkanap) Választanod kell, vagy várod a pénzt és addig nincs posta míg meg nem jön, de ekkor megkockáztatod, hogy nem ér oda másnapra a csomag, ami ugye az adás-vétel feltétele volt a Doktor részéről. Még a végén emiatt visszakozik, netán elrontod a gyerek szülinapját, stb stb. Vagy megbízol a Gránit bankos screenshotban, meg a Doktor úrban, meg a telefonszámában és a lakcímében, az intelligens dumájával együtt és feladod a csomagot. Írsz neki, hogy a csomag elküldve, de a pénz még nem jön meg, ő még adja is a korrekt úriembert, mondván, hogy hát igen, deviza utalás, az sajnos csak másnap lesz ott, de szólj ha megérkezett a pénz, és ő csak utána veszi ki a csomagot az automatából. Eljön a másnap, pénz még sehol. Szólsz neki, hogy még mindig nincs pénz, ő válaszol, hogy elnézést kér, ő is most járt utána és kiderült hogy a deviza utalás tárgynap + 2 munkanap, és elnézést kér a kellemetlenségért, meg köszöni a türelmed. Aztán ez volt az utolsó életjel tőle. Kiveszi a csomagot, és onnantól nem válaszol. A telefonszáma ki van kapcsolva és te át lettél verve. Ennyi. Kicsit utánajársz és kiderül, hogy a Gránit bankos screenshot hamisított volt. Most hogy már tudod mit kell nézni, simán látod a Photoshoppolás nyomait.

Korecz_Mrk_utals copy

“Keresd a 10 különbséget”

Hamar meg is jegyezném, hogy ehhez a Gránit Banknak semmi köze, csak szimplán az ő netbankos demo felületüket választotta a csaló. Hogy miért pont a Gránit bank? Mert olyan bankot akart választani, ami annyira nem ismert, mint például egy OTP, vagy egy K&H, hiszen ezek netbankos felületét nagyobb eséllyel ismerik fejből az áldozatok. Meghát mit ád Isten, pont a Gránit Banknak van a demo oldalán egy minta-devizaátutalás, ami a csaló taktikájának szerves része. A forint utalást könnyű megvárni, hiszen egy óra alatt átér.

Szóval ki van ez találva. A csalók rafináltak sajnos, jobb vigyázni!

Ja és mit mond a rendőrség? Mert nyilván mindenki elment feljelentést tenni, aki károsult. Élből azt mondják, hogy a telefonszám feltöltőkártyás lesz, valószínűleg egy hajléktalan nevén. Az emailcím Gmail, meg Outlook, csupa külföldi szolgáltató, akiknek nincs együttműködési kötelezettsége a magyar hatóságokkal, így rendszerint tojnak a megkeresésre. Néha válaszolnak, néha nem, de leginkább nem. A megadott cím egy panelház, ez már a Google Mapsen kiderül, nyilván nincs a csengőn semmiféle Doktor. Persze nem teljesen tehetetlenek, vannak azért eszközeik és kiindulási alapjuk, de mondják, hogy ne nagyon reménykedjek. (Mások mondják, ne várjak semmit a rendőrségtől, tojni fognak az egészre.) Nekem is vannak eszközeim, de ezt már nem teregetném ki, hátha a csaló is olvassa ezt a cikket. Ahogy mondani szokás, folyamatban lévő nyomozásról nem adunk ki információt. :)

Őszintén szólva nagy dilemma volt, hogy egyáltalán megírjam-e ezt a cikket, mert ha ország-világ (kis túlzással) látja a csaló taktikáját, akkor nyilván kénytelen lesz változtatni rajta, így kisebb lesz az esély az elfogására. De úgy voltam vele, hogy még ha van is esély az elkapásra, az hetekbe, hónapokba telhet, addig meg még rengeteg embert verhet át. Mi károsultak a cuccainkat már úgysem fogjuk viszontlátni, ahogy a pénzünket sem, tehát többet használok azzal, ha figyelmeztetem a módszerre a többi embert, mintha megpróbálom az elkapást segíteni, amire eleve kicsi az esély, és senkit nem fog kárpótolni a veszteségeiért, maximum csak az igazságszolgáltatást viszi végbe.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • C64forever

    Engem is próbáltak a jófogáson lehúzni ezzel a módszerrel, az öcsinek kellett ajándékba a gép. Írta, hogy küld majd egy screenshotot az utalásról, és megadott egy posta automata címet de írtam, hogy én addig nem adom fel a csomagot amíg nem érkezik meg a pénz. Erre már nem válaszolt.

    • Nálam annyiban volt más, hogy én is megírtam hogy amint megjön az sms hogy megjött a pénz, küldöm a csomagot. Ő ezt a mondatomat figyelmen kívül hagyta, másnap küldte a screenshotot, hogy akkor itt van a bizonylat ahogy “megbeszéltük”. A trükktárába beletartozott az is, hogy egy szóval nem mondta, nem említette, hogy márpedig küljdem a csomagot úgy, hogy nincs nálam a pénz. Csak finoman sugallta. E cikk apropóján már újabb érintett jelentkezett be, ő is erről számolt be, hogy úgy alakította a beszélgetést, a dolgokat a csaló, hogy eladóként már-már szinte megsajnálod.

      • C64forever

        Nekem ez még tavaly nyáron történt, ami még gyanús volt és erre is lehet figyelni a jövőben, hogy nem volt neki felhasználónév megadva a jófogáson, a neve helyett csak egy telefonszám volt, és nagyon sürgős lett volna, azt mondta küld egy képet az utalásról, de neki holnapra kéne a fényképezőgép. Erre közöltem, hogy én estig dolgozok, aztán kell keresnem csomagoló anyagot, szóval mindenképp csak másnap lesz feladva, és természetesen ha megérkezett a számlámra a pénz, és akkor itt ért véget a beszélgetés.

  • Az isten szerelmére srácok! Csak akkor fizetünk, ha már megérkezett a termék, vagy csak akkor postázunk, ha az eladandó cucc ára a számlánkon van!!! Előbb soha, de soha! SOHA!
    Árultam a 16-35-ös obimat, amit végül Csomor Attila vett meg, de alakulhatott volna másként is, ha nem ragaszkodom az elveimhez.
    Pontosan ugyanúgy jártam Márk, mint te. Apró különbségek persze voltak, az én “vevőm” nem dr volt, 20 ezret lealkudott, beszámításra ajánlott egy 5D-t, sőt, örült volna, ha a hétvégén együtt megyünk fotózni, mert a következő vásárlása egy 5D MKII lesz, és akkor az enyémen kipróbálhatná a frissen vásárolt 16-35-öt. Screenshot pipa, mint nálad. Adjam fel gyorsan mert utazik, bla,bla…
    Mondtam neki, -ez persze kama volt- hogy egyszer már behúztak a csőbe. Előre kifizettem egy terméket, ami azóta sem érkezett meg… Szóval, ha nem haragszik, csak akkor adnám fel az obit, ha már a bank jelzi felém a vételár beérkezését.
    Azt ugye mondanom sem kell, hogy a számlámra nem jött utalás. Néhány nappal később írtam neki, hogy megérkezett a pénz, köszönöm, és, hogy ezek után hova küldjem az objektívet? Szerintetek jött válasz?
    Nem vagyok egy átverhetetlen ász, de ha nem ragaszkodom a fenti elvhez, most pontosan ugyanúgy kerülgetne a sírás, mint téged, mikor ráébredtél, hogy áldozat vagy.

    u.i.: Ha ezt írjátok egy hirdetési oldalra, hogy: “24-70 2.8L-es obit keresek…” Írjátok oda a végére, hogy ide, a hirdetési oldalra tegye fel az objektívet képpel, gyári számmal, email címmel, stb. Mert sokra nem mész azzal, ha a címedre küldi a gyári számot.

    • Garancsi Gábor Zoltán

      “Csak akkor fizetünk, ha már megérkezett a termék, vagy csak akkor postázunk, ha az eladandó cucc ára a számlánkon van!!!”
      Ezt gondold át mégegyszer. Így sosem történne egy vásárlás sem :D

      • Ez szívás! Akkor az elmúlt évek tranzakcióit csak álmodtam!

      • ifj. Depressant Antal

        Szerintem a saját szemszögéből írta. Ő így csinálja. Nagyon okosan amúgy. De ha mindenki így csinálná akkor valóban, csak személyes átvételes tranzakciók lennének. :)

  • Nagyon sajnálom, ami veled történt. A használt cuccok adásvétele mindig rizikós, és igazából kétélű a dolog. Ha vásárolni akarok, akkor mindenhol azt hallom (és magamtól is úgy érzem), hogy nem szabad előre utalni. Viszont ha eladó vagyok, akkor mindig azt hallom (és érzem is, szintúgy), hogy ne küldjem el amíg nem látom a pénzt. Ebből az következne, hogy mind két fél otthon ül és vár. Az egyik félnek mindig kockáztatnia kell. Melyik legyen az? Az eladó? Látjuk mi lett belőle. Megoldás lehet az utánvét, de mit csinálsz ha nem azt csomagolja be amit kértél? Vagy megfordítom: nem veszi át így feleslegesen fizetted a futárt? A rizikót a visszajelzés alapú szolgáltatások nyújthatják: vatera, hardverapró. Ezért nem szeretek index fórumról vásárolni, tök lutri az egész.

  • Emereth Pethy

    Hálás vagyok amiért megosztottad ezt a történetet, mert tegnap a Dr. Csomagautomata minket is megpróbált átverni. Teljesen a leírásod szerint történt minden. Egy 100 ezer Ft értékű objektívet próbált kicsalni tőlünk a fenti módszerrel. Gyanús volt, hogy nem érkezett meg a pénz, a férjem hívta, de nem vette fel, aztán jött a deviza átutalás duma. Este keresgéltem a neten ennek az átfutási idejét, a GRÁNIT BANK is stimmel, azaz nekünk is egy ilyen teljesen eredetinek tűnő képet küldött. Este 22 körül bukkantam az írásodra és ott rájöttünk, hogy át vagyunk verve. Rendőrség, és csomagautomata szolgálat, telefonálgattunk, feljelentettünk, lefoglaltattunk, telefonáltunk, kértük…. A csomagot végül is ma 9 órakor kivitték a csomagautomatába, mert lassú volt a lefoglalási procedúra, de sikerült elérni, hogy a futár forduljon vissza, szedje ki a csomagot és így a csalónak nem sikerült a valóban mesterien nagyon jól felépített, megnyerő dumájával becsapnia minket. Azt gondolom, hogy a közösségi oldalakon is osztani kell ezt a bejegyzést, hogy mindenki jobban figyeljen és ne dőljön be neki!
    Hálásan köszönöm, nekünk sokat segített a cikked!

    • Kérlek vedd fel velem a kapcsolatot Facebookon (Korecz Márk)! Köszönöm!

    • Én ezt nem értem. Vagyis értem, hogy a bürokrácia a fénykorát éli, de a rendőrségnél olyan nehéz lett volna azt mondani, hogy kisasszony, köszönjük a bejelentést, innen átvesszük az ügyet és megpróbáljuk rajtakapni a csalót, amint kiveszi a csomagot.

      • raimund szabo

        Meg aztan a rendorsegnek mennyibe tellene a mobiltelefon elmult napokban levo pozicioit lekerdezni a megfelelo szolgaltatoktol? Volt mar ra pelda. Kizart dolog, hogy tehetetlenek.

  • Bálint

    Tanulságos eset, mindenképp köszönet, hogy megosztottad velünk!
    Ehhez nekem még annyi hozzáfűzni valóm lenne, hogy nektek mi a tapasztalatotok az Ebay-es vásárlásokkor (általában kinából – Magyar Postás kézbesitéssel), hogy vársz 1 hónapot és nem jön a termék, persze az ebay, meg az eladó kártérit, de gondolom bennetek is felmerült, hogy vajon hová lett a csomag??? – hogy a postai dolgozók is ugyanigy csalók lehetnek egy track code nélküli árunál nemde?

  • Laci

    Nemrég hirdettem egy vakut, egy hölgy érdeklődő utánvéttel akarta átvenni (jófogás). Írtam neki, hogy nem, mert volt, hogy nem vették át és visszajött, nem az a 2000Ft postaköltség bukta zavar, de az időmet is rabolta. Bele sem megyek a sok komolytalan szarháziba, mikor pl Pesten a megbeszélt helyen várom az eladó cuccommal, aztán nem jön, telefont nem veszi fel, továbbiakban nem elérhető.

    Szóval megírtam neki, hogy csak akkor küldöm a vakut, ha a pénz beérkezett a számlámra, az ő döntése, hogy bevállalja e.
    Azt a kioktató hosszú rinyát, amit írt arról, hogy ez így nem fer, mert az ő kockázata sokkal nagyobb blabla bla.

    Nem érdekel. Venni csak személyesen veszek ilyen dolgokat, eladni pedig csak akkor adom el, illetve adom fel, ha az összeg beérkezett, nem hat meg és nem is érdekel semmilyen sürgető, hitegető szöveg. Nálam is próbálkoztak már ilyennel, hamar rövidre szoktam zárni.

  • Laci

    Az tetszik, mikor a jófogáson pl 5D III vagy Nikon D810 vázakat hirdetnek 2-300ezer Ft-ér, természetesen újakat, vagy alig használtakat.
    Személyes átvétel is lehetséges volt, rákerestem a helységre, az ország keleti széle, a határ mellett egy néhány házból álló tanya :)
    Vagy előreutalás.. :)
    Egyszer érdeklődtem, írtam, hogy nekem nem gond a távolság, elmegyek érte személyesen, el is tűnt a hirdetés.. :D

  • Zsolt Balogh

    Üdv! Dr Szabó Tibor áldozat vagyok 70.000 Ft-al átvert. Módszere ugyanaz, mint a leírtak, utalás igazolás küldés, sürgetés, csomag átvétel. Megköszönném ha valaki a károsultak közül megkeresne.

  • Gábor Dabis

    Rendszeresen használom a jófogást-vaterát használt obik-filmes vázak-szkennerek vásárlására, szerencsém volt mert nem futottam bele átbaszós témába.
    DE!
    Nálam alapszabály h nagyobb értékű holmit (15ezer ft felett) csak személyes átvétellel vagyok hajlandó megvenni, a kispénzű agyamba nem nagyon fér bele hogy 1 havi fizetésnek megfelelő vételárat (100-200 ezer Ft-ot) előreutalnak emberek és fel sem merül bennük h átverhetik őket. Semmi veszélyérzete nincs egyeseknek? Vagy én vagyok csóró nem tudom….
    Benne van a pakliban h utalás után nem kapom meg az árut de 5-10ezer forintos bukás “bele van kalkulálva” a sok jó vétel mellett.
    Peace

  • A cikkben említett “Dr. Csomagautomata” csalót úgy néz ki elkapták (egy 25 éves vidéki srác), 17 sértett ügyét egyszerre kezelik jelenleg a veszprémi rkp-n.

  • Róna Péter

    Köszi az írást, asszem megmentett!!!

  • Bálint Ildikó

    Én tavaly futottam bele egy vélhetően csalóba. azért nem mondom biztosra, mert az utalást nem tudom bizonyítani, hogy nem történt meg. Árultam Jófogáson egy nagyobb értékű mobiltelefont, és jelentkezett is egy Úr, hogy aznap este még utal, de én küldjem is el a csomagot még este, hogy másnapra odaérjen, olyan indoka volt, hogy egy kis faluban laknak és a postás csak reggel megy, amikor ők ég otthon vannak, vagy a szomszéd átveszi, ha később menne, de sürgős a dolog. Én is megkaptam a screenshot-ot , ami Erste bankos volt, forintos, és valóban a megbeszélt összeget tartalmazta, de mivel ez délután 5 után történt így csak folyamatban státuszú volt az utalás. Én természetesen nem adtam postára a csomagot, gondolván (teljesen jogosan) hogy úgysem fog odaérni reggelig, Beszéltünk telefonon is, emailt is váltottunk, sokat, én még azt is megígértem neki, hogy ha ennyire sürgős, (mivel kölcsön van nála egy telefon és azt vissza kell adni) akkor én kocsiba ülök, és délben elindulok és leviszem a telefont. délutánra akkor is leértem volna, erre reggel ír egy emailt, hogy elindultam már? írtam neki, hogy délben indulok,erre visszaírt, hogy már visszavonta az utalást. Írtam neki, hogy arról volt szó, hogy délben indulok, erre már azt írta, hogy vett egyet a mittudoménmilyen boltban. szóval amíg nincs a számlán a pénz, addig ne küldjetek semmit!!!!