Trükkös csalások az apróhirdetési oldalakon

Kezdhetném úgy is a cikket, hogy a drónom ellopásának története, de nem csak erről lesz szó. Minden apróhirdetési oldalon hemzsegnek már a csalók. E cikkben kaphattok néhány tanácsot, hogy mire figyeljetek, nem agysebészet, nem fog olyan dolog elhangozni, amire jó eséllyel nem gondoltatok volna magatoktól is, de ez csak az elmélet. A gyakorlat azt mutatja, hogy ott akkor az eladás-vétel hevében sokszor nem gondoltok rá. Én magam is benyaltam egy csalást az elmúlt hetekben (370.000 Ft-om bánta) úgy, hogy történetesen az ország legnagyobb fototechnika-specifikus apróhirdetési oldalát üzemeltetem.

Jófogás, Fotóapró, Hardverapró, Index Adok-Veszek…kb ezek a meghatározó apróhirdetési oldalak ma Magyarországon, ha valaki fototechnikai cuccot adna-venne. Meg persze az eBay és a Willhaben. És ez szinte minden fotóst értint az országban, még azokat is, akik újonnan boltban vásárolnak, mert a régi cuccon valahogy túl kell adni. A többség kisebb-nagyobb rendszerességgel, de ad-vesz a neten, és ez veszélyekkel jár. Bizton állíthatom, hogy minden használtpiaci apróhirdetéses oldalon jelen vannak a csalók. Magyarok és külföldiek is.

FONTOS: a csalók mindkét oldalon jelen vannak, eladói és vevői oldalon egyaránt!

Értelemszerűen, ha eladónak adják ki magukat, akkor előreutalást kérnek, de a termék sosem érkezik meg, vagy valami más érkezik helyette (mondjuk egy féltégla díszdobozban). Ha vevői oldalon vannak, akkor pedig ügyes trükkel ráveszik az eladót, hogy még azelőtt küldje el az árut, hogy a pénz megérkezett volna. Nyilván nem lehet mindenkit rávenni, de ha 10-ből 5 ember bedől, abból a csaló már vígan megél.

Ahhoz, hogy megpróbáljuk kivédeni a csalást, itt egy check-lista.

8 gyanús jel, ami csalót sejtet a túloldalon:

  1. Kerülik a személyes átvételt.
  2. A kiszemelt áru túl olcsó.
  3. Sürgetnek.
  4. Azt akarja a vevő, hogy ő igazolja az átutalást és te ennek örömére küldd a terméket.
  5. Az érdeklődő külföldi, különös tekintettel azokra, akik tört angolsággal, vagy tört magyarsággal írnak (Google Translate), utóbbi esetén 1-2 levél után átváltanak angolra. Különös tekintettel azokra, akik olyan országból írnak, ahol jóval kedvezőbb árakon és feltételekkel lehet vásárolni, pl. USA vagy Anglia, így semmi ráció nincs abban, hogy Magyarországon vásároljanak.
  6. Az árut külföldre kell postázni, ráadásul nem is oda, ahonnan az érdeklődő ír, hanem pl. Afrikába (jellemzően Nigériába, ezért hívják nigériai csalóknak).
  7. Nincs fotó a termékről, vagy gyári packshotot (profi körülmények között készült hivatalos termékfotót) használ az eladó. A Jófogáson nem véletlenül tiltják ezeket.
  8. A vevő/eladó túlságosan felkészült, mindent megmond hogyan csinálj, hogyan küldjed, mit mondjál, mit írjál stb. Kisregényt kapsz az instrukciókkal.

Itt jöjjön egy ismerősöm “törvénye”:

“Rule no.1: Sohasem adjuk postára a csomagot, amíg nincs nálunk a pénz! Ha így teszel, nincs Rule no.2.”

A felsorolásban már említettem a Magyarországon ma leggyakoribb csalásfajtát (azon túl, hogy vevőként előre utalsz, de a termék sosem érkezik meg, nyilván ez a leggyakoribb. Nem erről beszélek, ez mezei átb..ás. A trükkös csalókról beszélek.). Ez pedig az ún. Nigériai csaló kategória. Ez a csalásfajta már annyira elszaporodott, hogy a legtöbb ember belefut, aki hirdet valamit. Én magam vagy 4-5-ször találkoztam velük az elmúlt hónapokban, akármit hirdettem, ami egy kicsit is vonzó termék volt, arra egyből lecsaptak, gyakran már a meghirdetés napján. (A második után már csak annyit küldtem vissza válaszul hogy “Haha!”. Persze nem értették min röhögök.) A séma mindig ugyanaz: angolul, vagy google fordítós magyarul ír egy külföldi ember, hogy megvenné a termékedet. USA-ból, Angliából vagy épp Svédországból, de lehet bármi más. Vagy nem alkuszik semmit, vagy megkérdezi mi az utolsó ára a terméknek, majd mikor bemondod, hogy mennyi az alja, amiért még odaadod, akkor mégiscsak az eredeti áron akarja megvenni. Azt ígéri, hogy előre fizet banki utalással, és hogy a tesójának, unokatesójának, akárkinek akarja ajándékba adni a cuccot, ezért neked Nigériába kellene postázni azt. Eztán arra kér, hogy a helyi csomagszolgálatnál nézz utána, hogy mennyibe kerül a szállítás Nigériába (még be is linkeli neked a www.posta.hu-t), és csapd hozzá a vételárhoz, aztán elutalja neked az összeget, küldd a számlaszámodat.

15781429_1414465225253474_1082067505674779884_n

Egy nigériai a sok közül

Ha belemész a játékba, akkor kapni fogsz egy emailt egy külföldi banktól, amiről még jó eséllyel sosem hallottál, de az is lehet, hogy hasonlít a neve egy létező bankéra. Ebben – angol nyelven – arról tájékoztatnak, hogy a te külföldi vevőd átutalt számodra egy összeget, amit akkor írnak jóvá neked, ha bemutatod a csomagfeladásról a fuvarlevelet. (Jobb helyeken ezt banki akkreditívnek hívják egyébként, csak azt ilyen csippcsupp tételeknél nem csinálnak a bankok, ráadásul szerződéskötés előzi meg minden esetben.) Ha elég gyanútlan vagy, akkor ezen a ponton elküldöd a csomagot a megadott nigériai címre és onnantól hiába várod a pénzt. Vagy nem is létezik a bank, akitől levelet kaptál, vagy ha mégis létezik, akkor soha nem hallottak sem rólad, sem az eladóról. Egy nigériai faluban meg gyűjtögetik a DSLR-eket és objektíveket bőszen. Ha nem reagálsz az utolsó stációban (visszakozol), akkor a vevőd arrogánsabb hangot üt meg, és nyomatékosan felkér, hogy postázd az árut mert ő már elutalta a pénzt. Volt ismerősöm, aki photoshoppolt fuvarlevelet küldött át nekik, arra persze nem válaszoltak semmit, de sokra nem ment vele, ezek olyan mértékben űzhetik ezt az ipart évek óta az egész világon, hogy bizonyára nyomon se követik mit sikerült begyűjteni és mit nem, csak küldözgetik a leveleket szerte a világba és fogadják a csomagokat, amik végül megérkeznek. És ugye nem egy ilyen társaság van, hanem rengeteg.

És akkor a drónom elvesztése, avagy “Dr. Csomagautomata” a Jófogáson

A másik sztori sajnos a sajátom. Pár napja ráadásul kiderült, hogy nem csak a sajátom, ugyanis én magam tudok csak rajtam kívül már 2 másik károsultról, akit így rövidítettek meg, és egy harmadikról, akinél bepróbálkoztak. Ha nekem sikerült mindössze 1 hét alatt 4 próbálkozásra fényt deríteni, akkor mi lehet a valóság? A trükk ügyesen kitalált, jól összerakott csalás. Persze ez sem agysebészet, inkább pszichológia. Az eljárás a következő, jól figyeljetek, mert a csaló jelenleg is aktív, valószínűleg megrendelésre dolgozik, most még csak a Jófogáson, de bárhol felbukkanhat! Az általa okozott kár már milliós nagyságrendű (engem 370ezer Ft-tal károsított meg, egy srácot 310ezer Ft-tal, egy másik srácot 100-200ezer Ft-tal, és még azok akikről nem tudunk).

A csaló minden esetben a vevő szerepét játsza el, tehát azokat fenyegeti, akik árulnak valamit. Úgy tűnik 500ezer Ft alatti termékekre utazik, hiszen ilyen értékben a lopás/csalás csak vétség, és nem bűncselekmény. Doktor néven jelentkezik be. A Dr. Tóth Zoltán és Dr. Szabó András már ismert, de lehet bármi más, lényeg, hogy teljesen átlagos név. Már megjön a bizalom, ugye, hiszen egy doktor. Halál normális, intelligens hangnemben ír, határozott, nem alkuszik, ami gyakran már felüdülés a sok hülye és/vagy komolytalan érdeklődő után, akikkel addig összehozott a sors. Bizalomnövelés +1. Kérdezi – üzenetben -, hogy megvan-e még a cucc, és hogy őt érdekelné, ajándékba lenne, de időszűkében van, ezért megoldható-e egy előre utalást követően a másnapi postázás? Mikor kiderül, hogy hova kell postázni (Budapest, postaautomata), akkor ha a közelben laksz, vagy jársz arrafelé, simán felajánlod a személyes átvételt. Ezt ő elutasítja azzal, hogy tárgyal, utazik, későn ér haza, nem tud találkozni veled, jobb megoldás neki a csomagautomata. Továbbra is udvarias, intelligens, kerek mondatokban fogalmaz, semmi gyanús. Belemész a játékba. Ezután elkéri a számlaszámodat, megígéri, hogy másnap délelőtt utalni fog, küld majd egy igazolást az utalásról, addig te készítsd el a csomagot. Másnap délelőtt annak rendje és módja szerint meg is érkezik az üzenete: utalás indítva, csatolva az igazolás (képernyőmentés a végrehajtott utalásról) a GRÁNIT Banktól (eddig minden esetben Gránit Bank volt!). Újra megadja az adatokat, név, csomagautomata cím, mobiltelefonszám, 1 napos elsőbbségi üzleti csomag legyen. Többezer forintot “ráfizet” a vételárra, hogy a csomagot értékbiztosítsd is. Megadja a lakcímét is, hátha kéri a posta, de kéri, hogy ne írd rá a csomagra, mert napközben nem tartózkodik otthon, nehogy oda menjen a csomag az automata helyett. DE! Van egy változás. Nem forint hanem deviza utalást indított, mert a forint számláján nem volt elég pénz. Biztosít róla, hogy ez téged nem érint, ugyanúgy megkapod az összeget, csak kicsit több az átfutási idő.

A pénz persze nem jön. A forint átutalás már szinte egy órán belül megérkezik, de a deviza…? Ki tudja? (Csak hogy tudd, 1 munkanap) Választanod kell, vagy várod a pénzt és addig nincs posta míg meg nem jön, de ekkor megkockáztatod, hogy nem ér oda másnapra a csomag, ami ugye az adás-vétel feltétele volt a Doktor részéről. Még a végén emiatt visszakozik, netán elrontod a gyerek szülinapját, stb stb. Vagy megbízol a Gránit bankos screenshotban, meg a Doktor úrban, meg a telefonszámában és a lakcímében, az intelligens dumájával együtt és feladod a csomagot. Írsz neki, hogy a csomag elküldve, de a pénz még nem jön meg, ő még adja is a korrekt úriembert, mondván, hogy hát igen, deviza utalás, az sajnos csak másnap lesz ott, de szólj ha megérkezett a pénz, és ő csak utána veszi ki a csomagot az automatából. Eljön a másnap, pénz még sehol. Szólsz neki, hogy még mindig nincs pénz, ő válaszol, hogy elnézést kér, ő is most járt utána és kiderült hogy a deviza utalás tárgynap + 2 munkanap, és elnézést kér a kellemetlenségért, meg köszöni a türelmed. Aztán ez volt az utolsó életjel tőle. Kiveszi a csomagot, és onnantól nem válaszol. A telefonszáma ki van kapcsolva és te át lettél verve. Ennyi. Kicsit utánajársz és kiderül, hogy a Gránit bankos screenshot hamisított volt. Most hogy már tudod mit kell nézni, simán látod a Photoshoppolás nyomait.

Korecz_Mrk_utals copy

“Keresd a 10 különbséget”

Hamar meg is jegyezném, hogy ehhez a Gránit Banknak semmi köze, csak szimplán az ő netbankos demo felületüket választotta a csaló. Hogy miért pont a Gránit bank? Mert olyan bankot akart választani, ami annyira nem ismert, mint például egy OTP, vagy egy K&H, hiszen ezek netbankos felületét nagyobb eséllyel ismerik fejből az áldozatok. Meghát mit ád Isten, pont a Gránit Banknak van a demo oldalán egy minta-devizaátutalás, ami a csaló taktikájának szerves része. A forint utalást könnyű megvárni, hiszen egy óra alatt átér.

Szóval ki van ez találva. A csalók rafináltak sajnos, jobb vigyázni!

Ja és mit mond a rendőrség? Mert nyilván mindenki elment feljelentést tenni, aki károsult. Élből azt mondják, hogy a telefonszám feltöltőkártyás lesz, valószínűleg egy hajléktalan nevén. Az emailcím Gmail, meg Outlook, csupa külföldi szolgáltató, akiknek nincs együttműködési kötelezettsége a magyar hatóságokkal, így rendszerint tojnak a megkeresésre. Néha válaszolnak, néha nem, de leginkább nem. A megadott cím egy panelház, ez már a Google Mapsen kiderül, nyilván nincs a csengőn semmiféle Doktor. Persze nem teljesen tehetetlenek, vannak azért eszközeik és kiindulási alapjuk, de mondják, hogy ne nagyon reménykedjek. (Mások mondják, ne várjak semmit a rendőrségtől, tojni fognak az egészre.) Nekem is vannak eszközeim, de ezt már nem teregetném ki, hátha a csaló is olvassa ezt a cikket. Ahogy mondani szokás, folyamatban lévő nyomozásról nem adunk ki információt. :)

Őszintén szólva nagy dilemma volt, hogy egyáltalán megírjam-e ezt a cikket, mert ha ország-világ (kis túlzással) látja a csaló taktikáját, akkor nyilván kénytelen lesz változtatni rajta, így kisebb lesz az esély az elfogására. De úgy voltam vele, hogy még ha van is esély az elkapásra, az hetekbe, hónapokba telhet, addig meg még rengeteg embert verhet át. Mi károsultak a cuccainkat már úgysem fogjuk viszontlátni, ahogy a pénzünket sem, tehát többet használok azzal, ha figyelmeztetem a módszerre a többi embert, mintha megpróbálom az elkapást segíteni, amire eleve kicsi az esély, és senkit nem fog kárpótolni a veszteségeiért, maximum csak az igazságszolgáltatást viszi végbe.

 

Szerző: Korecz Márk

Főként reklámfotózásban és esküvői fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog alapító szerzője, a FotóSarok Oktatóközpont "kreatív kisvakus világítás" oktatója.

Oszd meg ezt a posztot