A Laowa MFC-vel DSLR obit tehetsz a Fuji középformátumra

A Venus Optics bemutatta a Laowa Magic Format Convertert (MFC), egy adaptert, amellyel Canon és Nikon optikákat tehetünk a Fujifilm GFX-50s középformátumú kamerára. 

A jelenlegi adapterektől abban tér el a mostani, hogy ez korrigálja a fullframe DSLR objektív kisebb képkörét, ezáltal csökkenti a vignettálást és a képszéli életlenséget.

MFC-in-use-white-1

A Magic Format Converter a mirrorless kamera rövid bázistávolságát használja ki, és beépített optikai rendszerrel szerelték. Ezáltal képes felnagyítani a DSLR objektív vetített képkörét, hogy az megfeleljen a középformátum méretnek. A gyártó szerint a képminőség tekintetében nem kell emiatt kompromisszumot kötnünk, de tudni kell hogy a 1.4x-es gyújtótáv szorzót generál az adapter és egy fényértékkel csökkenti a maximális fényerőt. Ez azt jelenti, hogy például a fullframe DSLR-re való Laowa 12mm f/2.8 objektív adapterezve 17mm f/4 lesz, így a látószöge 122 fokról 116.3 fokra csökken. Mivel középformátumról beszélünk ahol ugye mások számok, hogy egyszerűen fogalmazzak, ezért a Fujin a 12mm-es (illetve mostmár 17mm-es) objektív olyan lesz, mintha fullframe DSLR-re raktunk volna 13.4mm-est (annyi történik, hogy az adapter miatt a 12mm-t felszorozzuk 1.4-gyel, ekkor 16.8mm-t kapunk, majd a KF miatt felszorozzuk 0.8-cal, hogy megkapjuk a fullframe ekvivalens értéket. Így lesz 13,4mm)

Nézzünk más példát. Ha egy Canon 24-70mm f/2.8L II objektívet adapterezünk a Fujira, mit is kapunk? Egy kb. 33-100mm f/4 objektívet, ami olyan látószöget fog produkálni a Fujin, mintha Canonra egy 26-80mm-es objektívet raknánk.

gfx-draft-5

Gondolom nem árt azért a legjobb Canon és Nikon optikákkal kísérletezni, hiszen akármit is mond a gyártó, a képkör nagyítást valamennyire biztosan megsínyli a képminőség, és hát nem mindegy, hogy miből veszítünk egy picit. Nomeg az 50 megapixelt is ki kell rajzolnia annak az objektívnek.

A projekt egyelőre bétateszt formájában létezik, a Venus Optics weboldalon lehet jelentkezni tesztelőnek. Kíváncsi lennék, hogy itthon hány embernek lehet vajon Fujifilm GFX-e, én speciel kettőről tudok, el is árulom, mert mindkettő publikus. Az egyik Nánási Pál, aki ugye eleve Fujifilm nagykövet, a másik pedig Bakos Gábor (QEP, EFIAP) természetfotós és színmenedzsment guru a Mesharraytől, ő teszteket is publikált a gépről a blogján.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot