Elindult a Sony a9 szállítása

Elsőként az USA-ból jöttek a hírek, hogy megindult a Sony Alpha 9 szállítása, mitöbb már itthon előrendelhető… csak épp 200ezerrel drágábban, mint az indokolt lenne. :(

A Sony a9 Facebook csoportban megjelentek az olyan kommentek, miszerint az egyik legnagyobb amerikai kiskereskedőlánc elkezdte kiszállítani az első Sony a9-eket az újdonsült tulajdonosoknak. Ez azt jelenti, hogy lassan megszaporodnak majd a neten fellelhető független tesztek és használati tapasztalatok. Már a Lightroom+Camera RAW is támogatja az A9 RAW fájlokat.

Magyarországon is rendelhető már a Sony a9, a magyar forgalmazó ugyanakkor nem viccelt az árképzéssel. A már-már hagyományosnak tekinthető FotóSarok Blog-árkalkuláció ezúttal csúfos csődöt mondott.  Jellemzően a magyar nettó árak megfelelnek az amerikai nettó áraknak, vagyis a polcra kiírt itthoni bolti ár annyi szokott lenni, mint az amerikai ár felszorozva az aktuális deviza eladási árfolyammal, és hozzáadva a 27%-os magyar áfát. Ez a módszer – ami eddig elég pontosan bevált – nettó 1.24 millió Ft-os árat indokolt volna, ami bruttó 1.58millió Ft. Most ráadásul nagyon lent van a dollár árfolyam, míg pár hete 295-296 Ft körül mozgott, jelenleg rég nem látott 277 Ft (OTP). Ez a korábban várnál olcsóbb Sony a9 árat indokolna, ennek ellenére Magyarországon az előrendeléseket nem kevesebb mint 1.8millió Ft bruttóért fogadják!

Ez pontosan 200ezer forinttal több, amit magam sem értek.

Oké, hogy most nagyon alacsony a dollár és a forgalmazó árfolyamtartalékot is beépít az árba, de egy igen ritkán előforduló 300 Ft-os dollárárfolyammal kalkulálva is csak 1.71mio-nak kéne lennie. Azt is írták, hogy Európában 4500 angol font lesz az ára. Ez 1.6mio bruttó, Angliában ugye 20% az áfa, ha azt levonom 1.35mio-t kapunk európai nettóként. Ehhez jön a magyar áfa, mennyi jön ki? 1.71mio ismét.

Szóval hogy lett ez a remek gép itthon 1.799.890 Ft? :/ Egy olyan országban, ahol harmad annyit sem ér ugyanaz a munka, mint a világ nyugatibb felén, tehát háromszor annyit kell dolgoznunk ugyanazért a masináért?

Szerző: Korecz Márk

Főként reklámfotózásban és esküvői fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog alapító szerzője, a FotóSarok Oktatóközpont "kreatív kisvakus világítás" oktatója.

Oszd meg ezt a posztot