Elindult a Sony a9 szállítása

Elsőként az USA-ból jöttek a hírek, hogy megindult a Sony Alpha 9 szállítása, mitöbb már itthon előrendelhető… csak épp 200ezerrel drágábban, mint az indokolt lenne. :(

A Sony a9 Facebook csoportban megjelentek az olyan kommentek, miszerint az egyik legnagyobb amerikai kiskereskedőlánc elkezdte kiszállítani az első Sony a9-eket az újdonsült tulajdonosoknak. Ez azt jelenti, hogy lassan megszaporodnak majd a neten fellelhető független tesztek és használati tapasztalatok. Már a Lightroom+Camera RAW is támogatja az A9 RAW fájlokat.

Magyarországon is rendelhető már a Sony a9, a magyar forgalmazó ugyanakkor nem viccelt az árképzéssel. A már-már hagyományosnak tekinthető FotóSarok Blog-árkalkuláció ezúttal csúfos csődöt mondott.  Jellemzően a magyar nettó árak megfelelnek az amerikai nettó áraknak, vagyis a polcra kiírt itthoni bolti ár annyi szokott lenni, mint az amerikai ár felszorozva az aktuális deviza eladási árfolyammal, és hozzáadva a 27%-os magyar áfát. Ez a módszer – ami eddig elég pontosan bevált – nettó 1.24 millió Ft-os árat indokolt volna, ami bruttó 1.58millió Ft. Most ráadásul nagyon lent van a dollár árfolyam, míg pár hete 295-296 Ft körül mozgott, jelenleg rég nem látott 277 Ft (OTP). Ez a korábban várnál olcsóbb Sony a9 árat indokolna, ennek ellenére Magyarországon az előrendeléseket nem kevesebb mint 1.8millió Ft bruttóért fogadják!

Ez pontosan 200ezer forinttal több, amit magam sem értek.

Oké, hogy most nagyon alacsony a dollár és a forgalmazó árfolyamtartalékot is beépít az árba, de egy igen ritkán előforduló 300 Ft-os dollárárfolyammal kalkulálva is csak 1.71mio-nak kéne lennie. Azt is írták, hogy Európában 4500 angol font lesz az ára. Ez 1.6mio bruttó, Angliában ugye 20% az áfa, ha azt levonom 1.35mio-t kapunk európai nettóként. Ehhez jön a magyar áfa, mennyi jön ki? 1.71mio ismét.

Szóval hogy lett ez a remek gép itthon 1.799.890 Ft? :/ Egy olyan országban, ahol harmad annyit sem ér ugyanaz a munka, mint a világ nyugatibb felén, tehát háromszor annyit kell dolgoznunk ugyanazért a masináért?

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Béláim

    Megmondom én neked. Azért, mert kapzsi g@cik a magyar kereskedők, és hülyének néznek minket vásárlókat, nem véletlen, hogy pont emiatt sokan külföldről vásárolnak.

    • A kereskedők védelmében annyit szólnék hogy a kisker árat a forgalmazó (disztributor/importőr) szabja meg. Nem az üzletek.

      • …sőt sokszor maga a gyártó

      • Baggio

        A magyar fotós kereskedők igazi balfaszok, üzletileg egy nagy nullák. Kurvára nem értenek a vevőkhöz. Hányszor volt az bementem konkrét elképzeléssel, nem volt a boltban olyan termék, mondtam sebaj, itt a telefonszámom és email címem erre kérem az ajánlatot. Természetesen a pénz a zsebembe volt, azonnal fizettem volna. Legyen szó 80 ezer forintos állványfejről, vagy 600 ezres vaku szettről. Mai napig egyik se hívott vissza vagy írt volna. Kb 5 perc munkájába került volna. Üzletkötő voltam, de ha ilyen balfasz hozzáállással árultam volna az ékszereket az olasz főnököm kirúgott volna a picsába a második nap.
        Arról nem beszélve a többsége azt se tudja mit árul, melyik fotós termék mit tud. Képzetlenek, a legtöbbjét mellkason rúgnám olyan flegma f@sz !!! Most még finom és nőies voltam, az agyam eldurran ha rájuk gondolok.
        Kimentem anno az osztrákokhoz vaku szettet venni, mert idehaza hiába mentem be egy csomó fotós boltba senki se küldött ajánlatot, mailt. Osztrákoknál a történet nem ilyen volt. Mint kiderült egy nagykereskedőhöz estem be, német tudásom minimális volt, de elmondtam és megmutattam mit szeretnék. Mondták üljek le, egy 30 percet kérnek. Eltelt a 30 perc és ott volt előttem tételesen minden kipakolva az asztalra ! Ennyit erről !

        Ja ne csak a fotós kereskedőket szidjam. Rendeltem teniszütőt. Rendelés előtt direkt felhívtam a boltot, a tulajjal beszéltem és többször kihangsúlyoztam hogy 4 es nyélméretű ütőt szeretnék. Ezt megírtam a telefonbeszélgetés után mailben is, és a rendeléskor is kihangsúlyoztam. Erre küldtek egy 2es nyélmérettel ! Balfaszok. Majd 2 hónap telt el mire elküldte azt amit rendeltem, persze a parasztja annyit nem tett meg ha már balfasz volt hogy egy 2-3 ezer forintos csuklószorítót berakott volna ajándékba. Na ez ma a magyar kereskedelem, tisztelet a kivételnek.

  • Anulu

    Megkérdeztem US-ben élő havert mennyiért tudna kint most venni a9-et csak a kíváncsiság kedvéért, azt mondta 4498 dollárért házhoz jön (B&H, Colombus, Georgia) az 1,26M HUF és ez bruttó. Na most megkérdeztem mennyi egy return jegy, 650 dollárért már van, ha jót fogsz ki. Akkor az 4498+650 meg az ember elver még kint mondjuk 350 dollárt, kaja,pia stb, 4498+650+350=5500dodó ami 1,54M HUF. Szóval még mindig maradna 260k :D Persze tudom gari meg minden, de ne vicceljünk már :D

    • Kint nincs ÁFA. Államonként sőt városonként eltérő kiskereskedelmi adó van ami 0-10% között mozog. Ha rendelsz egy B&Hbol vagy Amazonrol az első kérdése a rendszernek hogy melyik állam melyik város. Ha kivalasztod akkor hozzaadja a rendszer az összeghez. Egyes esetekben persze nullát ha olyan város de van hogy 10%ot. Szóval amit látsz az egyfajta nettó ár mert a bruttó annyiféle ahány város.

      • Rufi

        Ez nem egészen így van. Csak abban az államban kell adót fizetni a termékre, amelyikben a bolt van. Tehát, ha személyesen veszed meg a boltban, akkor ki kell fizetni az adót. Ha ugyanabba az államba postáztatod, ahol a bolt van, akkor is ki kell fizetned az adót. Ha viszont egy másik államba postáztatod, akkor nem kell adót fizetni, tehát nettó áron megveheted.
        Az én konkrét példám pont jó. Korábban New Yorkban éltem, szeretem a B&H-et, ezért mindig náluk szoktam vásárolni. Akkoriban mindig rájött az adó a termékekre akár személyesen vettem meg az üzletben, akár szállíttattam. Amióta viszont nem NY-ban élek, azóta nettó áron veszek mindent, ráadásul 50 dollár fölött ingyenes a házhozszállítás.
        Ha viszont valaki Magyarországról kijönne mondjuk New Yorkba és ott személyesen venné meg a terméket, akkor is ki kellene rá fizetni az adót, ami ott kb. 8%. Ez például egy 4500 dolcsis gépnél már 350-400 dollár, ezt még érdemes belekalkulálni, mielőtt bárki repülőjegyet venn. Lehet, hogy még így is megéri, csak erről tudni érdemes.