Végre itt az akkus Yongnuo vaku

A Yongnuo nyilvánosságra hozta a legújabb vakuját – őket is elérte a lítium-ion láz. Itt a Yongnuo YN686EX-RT, vagyis az YN600EX-RT akkumulátoros változata.

686exrt-1

Korábban a Godox járt élen az akkus vakuk fejlesztésében, a Ving széria volt az első a világon, mely saját lítium-ion akkumulátort kapott, tehát nem ceruzaelemeket, vagy AA-akkumulátorokat kell belerakni. Ennek van előnye és hátránya is, de főként előnye. Lássuk sorban:

686exrt-3

Előnyök:

  • A saját li-ion akku kisebb és könnyebb, mint a 4db ceruzaelem/akku, így a vaku mindenképp könnyebb, de ha a gyártó hajlandó új házat tervezni, akkor akár karcsúbb is lehet az átlagnál
  • A saját li-ion akku sokkal nagyobb teljesítményű, mint 4db AA telep, akár 12-vel is felér az ereje, vagyis olyan az elérhető teljesítmény, mintha külső elemtartót csatlakoztatnánk egy normál vakuhoz
  • Emiatt gazdaságosabban lehet üzemeltetni a rendszert. Nincs szükség 20-30AA akkura, nem kell külső elemtartó, vezetékezés, és nem kell egy rakás drága, processzorvezérelt töltő
  • 2.5-4 óra a feltöltési ideje ezeknek az akkuknak, rendszerint autós töltőt is lehet szerezni hozzájuk
  • Pontos akkutöltöttség kijelzés a vakun
  • Villámgyors feltöltési időt kapunk, max erő használata esetén is mindössze 1,5mp a feltöltési idő, ami az átlag vakuk idejének kb. a fele, és ezt a tempót cirka 200 villanásig tudja tartani, de még utána is 2-4mp között marad a feltöltési idő, szemben a ceruzaelemekkel, ahol ahogy merülnek az elemek egyre hosszabb ideig tart a feltöltés.
  • Több mint 600db 1/1 erejű villantást lehet elérni egy feltöltéssel. Minimum erőn pedig többezer villantásra elegendő a szufla.
  • Stabil fénymennyiség és színhőmérséklet.

Hátrányok:

  • Nem lehet minden sarkon elemet kapni hozzá, ezért ha nem vagyunk felkészültek, és munka közben lemerül az akku, akkor így jártunk
  • Az extragyors feltöltési idő miatt sorozatban vakuzva könnyebben túlmelegszik a vaku, és letilt a hővédelem.  Ez akár 20-30 sorozatos villantás után már bekövetkezhet. A Yongnuo vakuk ráadásul hagyományosan érzékenyek voltak eddig is a túlmelegedésre, könnyen el lehetett érni náluk egy 30 fokos nyári napsütéses napon a túlmelegedést, amennyiben megpróbálunk a nappal konkurálni. Nem tudni, hogy az új vakuban van-e valami extra hőelvezetési/hőkezelési technológa, de valószínűleg nincs.

686exrt-2

És akkor lássuk a Yongnuo YN686EX-RT vakut…

Ez a villanó lényegében megegyezik az YN600EX-RT-vel, csak akkumulátoros. Tehát a Canon/Yongnuo-féle 2.4GHz RT rádióvezérlés rendszerrel kompatibilis (Master és Slave), de van benne optikai (infrás) Master és Slave funkció is a régebbi vakukhoz, meg persze a szokásos S1, S2 cell üzemmód. TTL, Manuál, Multi és Group, továbbá HSS gyorsszinkron is szerepel a repertoárban, 20-200mm között működő zoomfej, és 60-as kulcsszám (ISO100, 200mm). Ez a vaku tehát vakuvezérlés tekintetében oda-vissza kompatibilis a Yongnuo YN600EX-RT, a Canon 600EX-RT, a Canon 430EX III-RT vakukkal, és persze saját magával, továbbá vezérelni lehet a Yongnuo YN-E3-RT és a Canon ST-E3-RT vezérlőkkel.

686exrt-5

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Ádám

    Jók ezek a Li-in akkus vakuk. Anno majdnem elmentem a Ving széria irányába, de “sikeresen lebeszéltek” róla sajnos….