DXO: A világ egyik legjobb kamerája lett a Sony A9

Nyilvánosságra került a DxO Mark α9 tesztje, bár sokan elfogultnak tartják őket, azért a fél világ mégiscsak ezt veszi alapul, ha két kamerát össze akarunk hasonlítani.

E szerint a Sony α9 dinamika tekintetében is az élbolyban van, még ha nem is a legjobb, ellenben ISO teljesítményben nem kicsit májer. A DxO szakembere így ír a gépről:

A Sony α9 szenzora az egyik legjobban teljesítő szenzor, amit alap ISO-n valaha teszteltünk. Konzisztensen jó eredményt nyújt a dinamikatartományt és a színmélységet illetően, és kivételes eredményt zaj tekintetében. A főként sportfotósokat érintő közepes és magas ISO tartományban az α9 egy szinten áll a Canon és a Nikon zászlóshajó sportfotós DSLR-eivel.

Ami a legjobb képminőséget illeti, az α7R II jobb színeredményt produkál és közel kétszer akkora felbontást, de az nem egy sportfotós gép, nem tud versenyezni az α9 teljesítményével. Különböző a célközönség.

A Sony α9-et a 4500 dolláros ára egyértelműen a pro kategóriába teszi, és fej-fej mellett halad a top-end Canon és Nikon DSLR-ekkel. A legtöbb profi azonban jócskán beruházott már ezekbe a rendszerekbe, így egy Sonyra váltás meglehetősen trükkös lehet, és persze drága is. Ennek ellenére a Sony α9-ben megvan mindaz a teljesítmény potenciál és képminőség, ami valós alternatívát szolgáltat ezen a piacon.

Ami a számokat illet, az jön ki, hogy az α9 ISO teljesítményben a világ második legjobb kamerája. Az első a Sony α7S (a Mark I, a Mark II lejjebb áll) 3702-es pontszámmal, a Sony α9-é pedig 3517 (a DxO rendszere szerint ez az a max. ISO érték, ahol a kamera még kiváló képminőséget produkál, vagyis 30dB jel-zaj arányt, legalább 9FÉ dinamikát és legalább 18bit színmélységet). Ne feledjük azonban, hogy az α7S ezt 12.2MP felbontás mellett képes produkálni, míg az α9 24.2MP mellett. A harmadik a sorban a Sony α7R II (42MP-el) 3434 sorszámmal. Egyedik helyen a Pentax K-1 3280, 5. a Nikon Df 3279-cel.

De hogy ne almát a körtével hasonlítsunk, így lássuk a nagykutyákat. A Canon 1DX Mark II 3207, a Nikon D5 2434. Utóbbival nem tudjuk mi történt, valamiért dinamikában és ISO-ban is gyászosan teljesít elődeihez képest, hiszen a D4 2965 a D4s 3074-es pontszámot kapott ISO-ban. 100-200 egységnyi különbség persze nem sok, de 600 már azért jelentős.

sony-canon-pentax sony-canon-nikon sony-sony-sony

 

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot