Miért veszel mégis 6D Mark II-t…?

Valószínűleg órák kérdése, és bemutatja a Canon a 6D Mark II-t. És Te meg fogod venni.

Persze a “Te” megszólítás nyilván nem mindenkire vonatkozik. De Te ott, a gép mögött, aki olyan cipőben jársz mint én, Te sajnos meg fogod venni, mert kénytelen vagy.

Meg fogod venni mert…

  • …a régi géped fölött eljárt az idő, 100ezer+ expo van benne és egyre kevesebbet ér. Vártál a csodára, de csak nem jött. Ámde egyre nehezebb a várakozás, mert…
  • …a technika gőzerővel halad előre. Te még örülsz, ha van annyi fény, hogy az ISO6400 ne legyen teljességgel használhatatlan, de igazság szerint nem szívesen mész 3200 fölé. Mert…
  • …ha elrontod az expót, mert mondjuk túl fényesen hagytad az LCD-t és bementél a sötétbe, akkor pusholni kell a képet és ott lesz az a fránya zaj. Bezzeg a mai gépekkel már ISO25ezren tolják gyertyafénynél, és mindegy, hogy magas ISO-t állítasz és helyesen exponálsz, vagy alacsony ISOval alexponálsz és utómunkában húzod fel, ugyanaz lesz az eredmény.
  • …a 11 pontos AF ma már nevetségesnek tűnik, a classic 30-40-50D/5D-5DII időket idézi. Az bizony jó 10 évvel ezelőtt volt már.
  • …a 11 pontból lényegében egy használható. Sok melóhoz elég persze, de ne vicceljünk már! Van egy fényképezőgéped egyetlen használható AF ponttal, a mai gépekben meg minimum 40, de akár 270 használható van. Faltól….falig. Nem a kép közepén.
  • …a régi 6D-dről már jön le a gumiborítás :D Egy ideje a Canon bizonyára a Nikontól veszi a gumiragasztót…
  • …az 5D Mark IV iszonyatosan drága. Régen is azt mondtuk az 5DIII-ra hogy nem tud annyival többet a 6D-nél, mint amennyivel többe kerül, most ez talán hatványozottan igaz lesz.
  • …nem tudsz Sonyra váltani. Többmillió Ft-ba kerülne egy a Canonhoz hasonló szettet Sonyból összedobni. Ami nem is egyszerű feladat, főleg ha eddig fixekkel dolgoztál. Hiszen 200mm-es gyújtótáv például mindösszesen 4db E-bajonettes fullframe obiban érhető el: 70-200/4 G, 70-200/2.8GM, 70-300 G, 100-400GM. A 70-300 konzumer optika, a 100-400, és az egyik 70-200 nem fényerősek, így egyetlen obi maradt, ha neked 200mm-re van szükséged: 70-200 GM 1.1 millióért. Olcsó, fényerős 35-ös fix szintén nincs, csak 28/2 van 200ezer alatt. A legtöbb Sony FE objektív egyébként még használatan is 280-300ezerbe kerül. Nekem speciel Canonból nincs, és soha nem is volt ilyen értékű optikám, még a 100L Macro és a 200/2.8L II is használatan 200ezer alatt van – ez a két legdrágább objektívem. Gondolom sokan vagyunk így ezzel.
  • …nem akarsz Nikonra váltani. Sokba kerülne ott is a teljes átállás, rengeteg macerával jár (gondolj bele meddig tartana mindent eladni), és amúgy sem olvasni túl derűs híreket a Nikonról mostanában.

Meg fogod venni mert nem tehetsz mást. Mert nincs alternatíva. Ha előre akarsz lépni a technikát tekintve, akkor a 6D Mark II az egyetlen alternatíva, amit megléphetsz. Márpedig 5 év sok idő, jócskán van hová előrelépni. És a legbosszantóbb az egészben az, hogy a 6DII, és/vagy az 5DIV csak max két lépcső előrelépés. Egy Sony A9 meg egy emelet. Honnan tudom? Próbáltam. Próbáltuk. Meggyőzött. Ennyi.

Szerző: Korecz Márk

Főként reklámfotózásban és esküvői fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog alapító szerzője, a FotóSarok Oktatóközpont "kreatív kisvakus világítás" oktatója.

Oszd meg ezt a posztot