Az Adobe szerint is lassú a Lightroom

Az Adobe szerint prioritás a szoftver gyorsabbá tétele.

Hivatalosan is elismerte az Adobe, hogy a Lightroom biza’ lassú és erre a felhasználók panaszkodnak. Lassú az import, lassú az export, lassú a képek közti váltás. Tudom Library Loupe Viewban kell képeket böngészni mert úgy gyorsabb, de aki ezt gyorsnak gondolja, az egyszer próbálja ki a Photo Mechanicot. Exportálásnál meg a Capture One-t.

A cég azt is nyilatkozta – írja a Dpreview -, hogy a fejlesztőik számára a gyorsaság növelése jelenleg top prioritás.

Készül már a Lightroom 7 (vagy a CC 2017), ezt olyan embertől is hallottam, aki tesztelőként részt vesz a szoftver fejlesztésében. Persze az illetőt titoktartás kötelezi a részletek tekintetében, de a Lightroom 7 remélhetőleg gyorsabb lesz, új RAW konverter motort kap, de legalábbis az Adobe Standard színprofilon csiszolnak, és talán a külsejét is picit átszabják modernebbre. (Csak összehasonlításképpen, a Capture One-ban minden kamerának saját színprofilja van, a Lightroom meg egy profilt, az Adobe Standardet húzza rá minden fotóra, kamerától függetlenül. Nem véletlen hogy a C1 képminősége klasszisokkal jobb.)

Nem is lehetne találóbb alkalom egy teljesen újragondolt Lightroom bemutatására, mint a szoftver 10. születésnapja.

Ez pedig idén van, a Lightroomot ugyanis 2007-ben mutatták be.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Rufi

    Ezt a színprofil dolgot nem nagyon értem. Egyrészt az oké, hogy alapból az Adobe Standard színprofilt húzza rá, de minden képnél ki lehet választani valamelyiket a kamera színprofiljai közül. Nekem mindig ez az első lépés, hogy megnézzem, melyik színprofillal adja a legjobb alapot a feldolgozáshoz. Miben más a Capture One? Másrészt, ha megváltozik az Adobe Standard színprofil, akkor az összes korábban feldolgozott kép megváltozik, amelyiknél az Adobe Standard volt beállítva?
    Egyébként tényleg lassú.