Elbukott a 6D Mark II a laborteszten!

Megdöbbentő hír jött ma a DPreview-tól. Katasztrofálisak a 6D Mark II teszteredményei!

Elég bulváros a fenti lead, de már tényleg nincsenek ennél jobb szavaka arra, amit a DPreview oldalain látni. Az alábbi pár sor csak találgatás részemről, de úgy tűnik, hogy a 6D Mark II-be nem került bele az az on-chip A/D konverzióval rendelkező új Canon szenzor, amit megkapott a 80D, az 1DX Mark II és az 5D Mark IV, hanem maradt a régi típusú konstrukció, amikor az analóg-digitális konverter fizikailag külön helyezkedik el a gépvázban. Ilyen volt a korábbi Canon gépek esetében is, és emiatt maradtak le a konkurencia mögött, amely lemaradást végül az új szenzor nagyjából behozott.

A 6D Mark II esetében viszont úgy tűnik maradt a régi szenzor, és vélhetően a felbontásnövekedés miatt romlottak a képminőség adatok.

Nem csak a konkurenciához képest rosszabb a 6D Mark II dinamikatartománya és ISO invarianciája, hanem az elődmodellhez képest is jócskán lemaradt a DPReview labortesztejei alapján! Egy ISO invariáns gép esetében mindegy, hogy magas ISO-n exponálunk jól, vagy alacsony ISO-n alexpózunk és utómunkában húzzuk fel a képet jól exponáltra, a képzaj ugyanolyan lesz. Ilyenek a modern Nikon és Sony gépek és hellyel-közzel ilyenek az új Canon gépek. Kivéve a 6D Mark II-t mert az még rosszabb, mint a régi 6D.

Mire véljük ezt a húzást a Canontól? Ennyire féltik a s.ggét az 5D Mark IV-nek? Vagy a 6D Mark II célcsoportja tényleg az réteg, aki azt se tudja eszik-e vagy isszák a dinamikatartományt, ezért nekik – a Canon szerint – tökmindegy csak olcsó legyen?

Szerző: Korecz Márk

Főként reklámfotózásban és esküvői fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog alapító szerzője, a FotóSarok Oktatóközpont "kreatív kisvakus világítás" oktatója.

Oszd meg ezt a posztot