Jön a Nikon D820

E hónap végén érkezik a népszerű DSLR utóda, legalábbis a hírek szerint.

A nikonrumors.com pletykaoldal információi szerint július 25-én, vagyis napra pontosan a Nikon 100. születésnapján mutatják be a Nikon D810 utódát, melynek neve még mindig nem tisztázott, nagy valószínűséggel D820 lesz, de a D850 név sincs még kizárva.

A korábbi hírek szerint az alábbi specifikáció várható:

  • 45-46MP CMOS szenzor
  • Kitolt alsó és felső ISO határ
  • Új, továbbfejlesztett SnapBridge csatlakozás
  • Kihajtható LCD kijelző
  • XQD + SD kártyafoglalat
  • a D5 AF-rendszere
  • GPS sajnos nem kerül bele

Hogy mirrorless lesz-e, arról csak találgatások mennek, bár egy nemrégiben történt japán interjúban a Nikon első embere ismét belengette, hogy mirrorless fortyog épp a Nikon üstjében. Egy szakértői vélemény szerint, a Nikon (és a Canon) nem is cselekszik rosszul ezzel a hosszú kivárással mirroless ügyben. Piacvezetőkként megtehetik, hogy a kisebb konkurencia helyettük kipuhatolja, hogy mi működik a piacon és mi nem. Ez gyakorlatilag ingyenes piackutatás számukra. (Megjegyzem nem tudom mennyire nevezhetünk igyenesnek egy olyan módszert, ahol vásárolókat veszítünk). A Nikonnak ráadásul legalább olyat, vagy jobbat kell letennie az asztalra, mint a Sony A7 széria épp aktuális darabjai, hogy a Nikon júzerek azt mondják “wow!”. Egy ilyen gépet viszont nem lehet elkapkodni.

Vélhetőleg ezt az elvet követi a Canon is.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Anulu

    Kiváncsi leszek honnan varázsolnak elő egy 45-46mpx-es szenyót. Mert a hírek szerint a Sony még a 42-es R2-es szenyót sem akarja odaadni nekik. Tényleg kíváncsi vagyok mi lesz a trükk, vagy ki lesz a gyártó.

    • Ezt már többen is írtátok, hogy a Sony nem adja oda a legújabb technológiát a Nikonnak. Tény és való, hogy pár hónappal ezelőtt felröppentek ilyen pletykák, de később a Sony közleményt adott ki, amiben cáfolta ezt, ha jól emlékszem. Sajnos az erről szóló cikket sehol nem találom. Csak egy interjút találtam egy Sony képviselővel aki azt taglalja, hogy több csoportba sorolják a Sony szenzorokat. Az első csoport amit a saját gépeikbe szánnak (pl. az A7S-benlévő). A második csoport amit a saját gépeibe szánnak, de egy idő után, amikor már kiélvezték az előnyeit, odaadják másnak is. A harmadik csoport pedig a generikus szenzorok kategóriája amit ők építenek és eladnak bárkinek aki megveszi. Egy kommentelő szerint nem említenek egy negyedik csoportot is, amit közösen terveznek egy másik márkával, lásd a Nikon vagy a Phase One szenzorai. Egy kommentelő szerint – és baromi nagy igazság van benne – egy Nikonnak abszolúte nem célja “kiöregedett” szenzorokat vásárolni a legújabb gépeikbe, hogy aztán technológiai szempontból alulmaradjanak a konkurenciához képest. A Nikonnak máig van szenzortervező csapata, pont azért, hogy ne függjenek másoktól (az más kérdés, hogy ki gyártja le a szenzorokat, az lehet outsourcing). A másik dolog meg, hogy a fenti infót a Sony kamera divíziójának embere nyilatkozta és nem a szenzor divíziójáé. Ebből fakadóan ennek az embernek az az érdeke, hogy elhitesse a jónéppel, hogy a Sony kamerákban valami olyan van, ami másnak nincs.
      Szóval én speciel nem hiszek ebben, hogy a Sony szívatja a Nikont azzal, hogy visszatart tőlük technológiát. Amúgyis túl nagy biznisz ez nekik, sokmillió Nikonba szenzort gyártani…

      • Anulu

        Erre gondolsz ? Én csak ezt láttam eddig
        http://www.sonyalpharumors.com/sony-interview-ir-best-sony-sensors-will-remain-house-not-outsourced-nikon/

        Az én olvasatomban ez azt jelenti hogy a legjobb Sony szenzorok házon belül maradnak, Az R2 szenyója a Sony egyik legjobb szenzorra, és nyilván ami még ennél is jobb de még nem láttuk az meg végkép. Akkor marad opciónak a saját Nikon fejlesztésű szenyó, csak érdekel ki lesz a gyártó. Könnyen lehet a Sony, de ha Nikon belenyúlt a tutiba akkor biztos nem csukják be a szemüket gyártás közben. Persze az is lehet hogy pl az R3 szenzorra a d820-ban debütál minden csak pénz kérdése, de ezt nem tartom logikus lépésnek Sony oldalról.

        • Ez annyiban csak találgatás, hogy a Sony 36MP-es szenzorát kapta a Nikon D800/810 aztán meg a Sony A7R. A következő szenzor a BSI volt az A7R II-ben, viszont a Nikon azóta nem adott ki új gépet, tehát csak tippelni lehet hogy mi lesz. Ugyanis a Sonynál jóval agresszívebb a termékpolitika, rövidebb az életciklus, mint a Nikonnál. Tán volt olyan év, hogy a Sony évente adott ki új A7-et, míg a Nikon csak 3-4-5 évente ad ki újat. Szóval simán meglehet, hogy az A7R II szenzorát kapja a D820 vagy épp egy új szenzor kerül bele, amit rövidesen megkap az A7R III is, hogy le ne maradjon. Az A7R II épp tegnap volt 2 éves gép, szóval várhatóan cserélni fogja a Sony ha az eddigi termékpolitikáját vesszük alapul. Szerintem az D820-ben és az A7R III-ban újra közös szenzor lesz. Nekem ez a tippem.
          Ja és ha már új technológia, a Sonynál már nem csak a BSI a nagy szám, hanem az A9-ben debütált rétegelés is. Szerintem az A7R III-ban is már ilyen szenzor lesz. Meglátjuk ezek után hogy a D820 mit kap.

          • Steve850

            Csak pontosítás végett, de a Nikon a D5-öt 2016-ban adta ki! Az pedig bőven az A7RII után volt! Ja és ha most adnak ki új gépet, akkor a Nikon is beáll a 2 évenkénti cserébe. A 800-810 talán még sokkal rövidebb volt! A 600, 610-ről már nem is beszélve!
            Ha valóban a Sony-tól kapja, és nem Sony gyártás, de Nikon fejlesztés, akkor a D820-850-be inkább az A9 féle rétegelt érzékelőt adják, a sebesség miatt, de így továbbra is az A7RII, vagy az utódja marad a legjobb minőségű, csak nem a leggyorsabb gép! De ez persze csak találgatás!?

          • Hát jó, de a D5 egy riportergép, abba nem fognak 40+ megapixeles szenzort pakolni (értsd a Sony A7R szenzorát). Nameg ez a zászlóshajó, megkockáztatom, hogy a D4s-ben sem Sony szenzor volt, az egyszámjegyű szériába – szerintem – a Nikon maga csinálja a lapkát.

          • Tert
          • Steve850

            Köszönöm! Érdekesek az adatok!

          • Steve850

            Telitalálat, a D4s-ben tényleg Nikon szív dobog! De a D5-ben, és további több egyszámjegyű sorozatban is Sony az érzékelő!
            D1: 2.7 MP Sony
            D1h: 2.7 MP Sony
            D1x: 5.47 MP Sony
            D2h: 4 MP LBCAST Nikon
            D2x: 12 MP CMOS Sony (Nikon designed)
            D3: 12 MP CMOS Nikon
            D3s: 12 MP CMOS Nikon
            D3x: 24 MP CMOS Sony
            D4: 16 MP CMOS Nikon
            D4s: 16 MP CMOS Nikon
            D5 and D500 sensors are made by Sony.

            Read more: https://nikonrumors.com/2015/12/16/list-of-all-nikon-dslr-cameras-and-their-sensor-manufacturerdesigner.aspx/#ixzz4mat9gU00
            A többi gépnél, pedig, csak elvétve találni a Sony-n kívül más gyártót!
            Köszönettel, Tert-nek!

          • Szerintem beszédes ez a lista. Nikon Nikon Sony (Nikon designed) Nikon Nikon Sony…szerintem itt komoly együttműködés van a két cég között ezer éve, a Nikon tervez a Sony végez vagy a Sony tervez és végez vagy épp Nikon tervez Nikon végez…vagy épp a toshiba…ezt sztem prózaibb okok döntik el hogy ki kivel hogyan (ráfordítás megtérülés=ár, kapacitás logisztika bánat tudja). Szerintem nem az van hogy a hatalmas és gonosz Sony sakkban tartja szegény kiszolgáltatott Nikont a szenzoraival.

          • Akár még olyan prózai okok is, hogy épp kinek a gyárát döntötte romba abban az évben egy japán földrengés :D

          • Anulu

            Toshiba szenzor részlegét időközben felvásárolta a Sony ha jól emlékszem. Na mindegy, tényleg kivi leszek erre az új szenzorra, kitől jön és hogyan, illetve ha nagyot üt, (mondjuk BSI, No AA, natív 50 vagy 64-es ISO-val már le lehet taszítani az R2 szenzorát a trónról) láthatjuk-e egy későbbi Sony modellben.

          • Tert

            Ha megnézitek a listát akkor az is látható, hogy a szintlépéseket szinte mindig a Sony lépi meg, (kivéve a D2X ami Nikon design bár nem ők gyártották le). Szóval nekem inkább úgy tűnik, hogy a Sony jóval erősebb a fejlesztésben és bátrabb is – vagyis nagyobb összegeket is szán rá. Nagyon jó stratégia, hogy ezeknek a fejlesztéseknek a költségét jelenleg a Nikonnal karöltve szedi össze: nagyobb darabszámban gyárthat kedvezőbb áron. És így a tapasztalatok is gyorsan gyűlnek, amik mindig a következő fejlesztések alapját képezik.

          • Anulu

            Tükrös gépbe nincs értelme az a9 rétegelt szenzorát rakni, mert kb minden fícsőőrt elveszít az útban lévő tükör miatt, live view üzemmód ugyan van de EVF nincs, és a dslr obik sem OSPDAF-ra vannak tervezve. Szóval ott csücsülne szépen a mindent tudó szenzor a gépben kihasználatlanul, feleslegesen megtólva az árat.

          • Igaz igaz! Erre nem is gondoltam.

          • Steve850

            A technológiára gondoltam, nem a másolásra.

          • Steve850

            Természetesen nem egy az egyben gondoltam, csak a technológia oldaláról közelítettem meg a kérdést. Az A7RII érzékelőjén lévő 399 fokuszponttal sem tud egy tükrös gép mit kezdeni! Már csak az ilyen és egyéb okok miatt sem lehet a Nikonban a Sony-val azonos érzékelőket használni.

          • Anulu

            Az más, nem integrálják a szenzoron lévő fókúszpontokat vagy csak szimplán nem lesz aktív (Nikon D750-ben is a7II szenzor van aminek ha jól emlékszem 179 af pontja van). De a rétegelt technológiának és a gyors kiolvasásnak semmi hasznát nem veszi egy tükrös gép. Hisz hiába a gyors kiolvasás, ha tükör mindig be áll elé. Illetve lenne haszna, el lehetne hagyni a zárat (de nem teljesen mert vakuhoz kell) de amíg a tükör csapkod ennek csak annyi előnye lenne, hogy nem kopna minden exponál a zárszerkezet. Silent shutter nem lenne, mert a tükör adja a hangot, blackout is értelem szerűen ugyanúgy lenne, A reaktív képes AF sem élne a maga 60 kalkulácíó/sec-es csodájával mert a tükör ismét közbepofázik. Live view módban persze már kellemesebb a helyzet de EVF nélkül és az OSPDAF-et teljesen kihasználni nem tudó objektívekkel kb ez is ki van herélve. De tény hogy jobb lenne a mostaninál, viszont szerintem ez nem éri meg a felárat. Szóval nincs mese ha útól akarják érni az a9-et akkor el kell hagyni a tükröt. Ráadásul a D8xx-től mindenki nagy felbontást vár nem épp 24mpx-t

          • Tert

            Nem tudom mi lesz a D820-ban de nem csodálkoznék ha az A7R III már megkapná a “black silicon” szenzort is. Jelenleg a csúcsot a Sony szenzorok képviselik (FF-ig)és gondolom jó sokáig akarnak ezen a trónon ücsörögni…

          • Tert
      • Csabi

        Osztás szorzás igaz, de az egyik verzió a lahetőségeikből, hogy akadályozzák a nikont, és kevesebb szenzor, de több sony gép, obinál már lehet nagyobb szám jön ki végeredménynek. Nincsenek kétségeid gondolom, melyiket választanák ez esetben. Korábbi piaci helyetben hogy döntöttek az nem konstans.

  • Tert

    Thom Hogan? Mit mást is írna a Nikonnal kapcsolatban…

  • Laci

    Újabb rúgás a Canon-nak.. Valószínű jobb lesz, mint az 5D4

  • JetFly

    “Hogy mirrorless lesz-e, arról csak találgatások mennek”

    Épp most adott ki a Nikon egy hivatalos közleményt, miszerint mirrorless vázon dolgoznak, de semmi egyéb konkrétumot nem közöltek. Gondolom, júl. 25-én megtudjuk mit főznek. Addig is, keep peace.