Itt a vég: a teló utólag fényeli a portrét

Az új iPhone-ok megmutatták mit hoz a jövő. Tessék megbarátkozni vele.

Na persze a dolog még nem tökéletes, de hogyan is lehetne már az elején perfekt? De szerintem ez lesz a jövő. Az egyik, amit tavaly produkáltak, hogy mű-bokeh-t generál a telefon kamerája (nem ők találták ki, de ők csinálták meg eddig a legkorrektebbül), a másik pedig amit a tegnap bemutatott iPhone 8 Plus és az iPhone X tud, az utólagosan állítható világítás.

Élőben, és korábban elkészített portréfotó esetében egyaránt tudjuk állítani a

  • Natural Light (természetes fény)
  • Studio Light (műtermi fény)
  • Contour Light (kontúr fény)
  • Stage Light (színpadi fény)
  • Stage Light Mono (fekete-fehérbe konvertált színpadi fény)

fénybeállításokat. Ezek közül a Stage Light és a Stage Light Mono már meglehetősen drámai változás az alapképhez képest. Mondhatni kellően látványos változás ahhoz, hogy egy újabb aprócska szöget üssön a fotográfia koporsójába, mert ez egy újabb látványvilág amit eddig csak a fényhez értő fotósok tudtak létrehozni, jövő hónaptól viszont már a világ egyik legnépszerűbb és legtöbb példányszámban eladott telefonja is tudni fogja. Persze nem szeretném temetni a szeretett szakmánkat, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az egyre jobb technika, az egyre jobb 3D grafika és AR, az egyre hatékonyabb automatizálás, az egyre kifinomultabb AI és machine learning egyre többmindent old meg az ember helyett, és tesztik-nem tetszik egyre inkább apasztja a fotográfusok eszköztárát. A kis mélységélesség már nem csak fényerő és nagy szenzor kérdése, a fénnyel kiemelt portré már nem csak világítási ismeretek kérdése. Nyilván egyik sem tökéletes – egyelőre -, de valljuk meg őszintén, kit érdekel a tökéletesség manapság? Persze a fotósokat leszámítva…ügyfelekről beszélek. Nagyon keveseket sajnos. A nagy többséget jobban érdekli, hogy olcsó legyen, ne adj uram észre se veszi a külöbséget a tökéletes és a tökéletlen között.

Kérdem én mi lesz, ha a technika is tud majd kreatív lenni, ha a technika is tud majd világítani és a technika is felismeri a szépet, az érdekeset, a múlandót és meg is tudja örökíteni azt? Odébb van még, de tegnap megmutatták, hogy egyre kevésbé van messze és talán azt is, hogy az idő gyorsabban közeleg, mint gondolnánk. Az iPhone X már elemzi a jelenetet és megpróbálja kiszámítani, hogy mi fog történni a következő pillanatban annak érdekében, hogy a legjobb fotó készüljön el mondjuk egy akciójelenetről.

apple-iphone-portrait-mode-2017-09-12-01

Szerző: Korecz Márk

Főként reklámfotózásban és esküvői fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog alapító szerzője, a FotóSarok Oktatóközpont "kreatív kisvakus világítás" oktatója.

Oszd meg ezt a posztot