DxO: Rekorder a D850!

DSLR-ek között rekord pontszámot ért el a Nikon D850 a DxO Mark tesztlaborjában.

A teszt szerint a Nikon D850 az első DSLR ami megütötte a 100 pontos bűvös határt, nagy eltérések azonban nincsenek az elődmodellhez képest, papíron legalábbis.

A D850 értékei: színmélység 26.4 bit, dinamikatartomány 14.8FÉ, ISO teljesítmény 2660.

Íme az eredmények, összevetve az elődmodellel, illetve a konkurens Sony A7R II-vel, látható, hogy ISO teljesítményben a Sony diadalmaskodik komoly előnnyel, és itt még a D810 is lekörözi a D850-et, bár épp csak. Jóllehet egyik 36 megapixel a másik 46, viszont egyik sima CMOS szenzoros, a másik meg BSI…ahogy a Sony is BSI, ám az “csak” 42 megapixeles. Ez az eltérés fura azért picit, dehát ezt dobta a gép. Szó szerint.

A dinamikatartomány változatlan az elődmodellhez képest, de ezt csak az alap ISO értékre vonatkoztatva jelenthetjük ki, ISO 200-tól az új Nikon elég szépen lekörözi az elődjét, előnyét a Sonyval szemben is tartja kb ISO400-800-ig, 800 fölött veszi át a mirrorless a stafétát.

Színmélységben és ISO teljesítményben nincsenek nagy difik, egyedül a Sony villant nagyot a színeivel a magas ISO-s tartományban, ezt azért mindenképpen meg kell említeni.

Screen Shot 2017-10-06 at 14.27.18

Screen Shot 2017-10-06 at 14.27.59 Screen Shot 2017-10-06 at 14.28.36 Screen Shot 2017-10-06 at 14.28.51

Végezetül pedig itt az összehasonlítás a Canon 5D Mark IV-gyel, a teljesség kedvéért. Isoban valamivel jobb a Canon, minden másban azonban elég szépen elmarad sajnos.

Screen Shot 2017-10-06 at 14.41.01

Screen Shot 2017-10-06 at 14.41.18 Screen Shot 2017-10-06 at 14.41.30 Screen Shot 2017-10-06 at 14.41.40

Forrás: DxO Mark

Ne felejtsük azonban, hogy mindezek csak számok, bitek és fényértékek. A való életben történő használatot csak részben tükrözik. Nem mutatják az AF teljesítményt, a gyorsaságot, az ergonómiát, az akkuteljesítményt, a RAW fájlok méretét, a menürendszert, a testreszabhatóságot, a színhűséget, a kijelzőt, a keresőt, a gombokat stb stb stb. Ne csak a számadatok alapján válasszunk fényképezőgépet, hiszen ezeken kívül nagyon sok fontos tényező van még, ami játszik!

Ha mégis pálcát kellene törni e gépek felett, akkor elmondhatjuk, hogy az új gépek terén ár/érték arányban talán a Sony a befutó, hiszen eredményei hasonlók vagy jobbak, az autofókusza meglehetősen fejlett és picivel olcsóbb is, mint a konkurens Canon/Nikon modell. Jóllehet a Sonyból hamarosan jön az új verzió, ki tudja mennyiért. De azt se árt tudni, hogy amit nyerünk a vámon, bukjuk a réven, a Sony ugyanis egy DSLR-hez képest ergonómiában, akkuteljesítményben hátrányba kerül, a hozzá való objektívek pedig drágák és sokféle még hiányzik a lineupból. Emiatt a Sonyra váltás sok esetben drága és kompromiusszumos lehet (persze nem feltétlenül, nekem is van nem egy ismerősöm aki már váltott és nem bánta meg). Ha mégis úgy döntünk, hogy a Sony kilőve, csak a DSLR, akkor ma a piacon egyértelműen a Nikon D850 a legjobb választás.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • pergabb

    Azért vicc, hogy egy canon 6D mark ii mennyi idő után jelent meg, bezzeg a D850-et egyből tesztelték, kicsit sem Nikon vagy sony párti a DXO… ezek után a saját szememnek hiszek csak, bár a D850 valóban jó gépnek tűnik :) minden esetre nekem bőven elég a D750 is. Amúgy már megvettem miután Te is megerősítetted :)

    • Sokáig vádolták Nikon elfogultsággal a Dxot de aztán az élet csak igazolta őket. Ettol mondjuk még lehetnek Nikon pártiak. Ami nekem fura hogy nincs Fuji GFX teszt nincs Pentax 655Z teszt.

      • pergabb

        Én csak abból indultam ki, hogy a 6D-t zajban hogy lehúzták, közben meg messze verte a többi gépet és minden astro fotós azt vette. Lehet rá alapozni ésszel, de a való életben úgy is mindig más, labortesztekről van szó, aztán lehet én 24 fokon 40%-os páratartalom mellett és X obival tök mást hozok majd ki a gépből. A D850 egy iszonyat jó gép lett, de a dxo-val kapcsolatban akkor is elfogult vagyok, hogy mennyire megbízható, na meg ami írtál, bizonyos gépeket nem is teszteltek, pedig sokunkat érdekelne az is. Amúgy rájöttem zajban egy ideje se előre, se hátra nincs, amúgy is sokkal fontosabb a színmélység, dinamika, stb.

        • Érdekes egyébként hogy a Pentax 645Z-t teszelték csak nem publikálták. 101 pontot kapott emlékeim szerint és egy cikkben említik mellékesen az oldalukon. Talán a Leica SL tesztjében.

          • pergabb

            ezt miért vették ki?

          • Tert

            Azért, hogy egy Nikon legyen a lista elején. De csak egy rövid ideig lehet ott…
            …már készül a Sony új ördögfiókája…:-)))))))

          • pergabb

            Azért gondoljunk arra is, hogy egy bizonyos szint felett van e értelme.. :) Nekem pl nem kell 2 millás csúcs cucc, mert az alatta levő kategóriában is vannak gépek, amivel tökéletesen meg tudom oldani az aktuális helyzetet. Azt nézem 2006 fele milyen gépek voltak, akkor pedig elmehetek a sunyiba a mostani technikámmmal, pedig csak egy Nikon D750 van a kezemben. Nekem is csorog a nyálam ám, de igyekszem leszokni róla, mert ettől jobb fotós még nem leszek, hogy a legjobb gép van a kezemben.

        • JetFly

          A D5-t is “lehúzta” a dxo, mégis agyonver minden más gépet. Btw., a dxo grafikonjaiból is ki lehet olvasni hellyel-közzel, h melyik szenzor hogy teljesít valójában, csak át kell váltani “Screen” nézetre az alapértelmezett “Print”-rôl.

          • pergabb

            Azért ott valóban más a helyzet, kevésbé bírja a zajt, mint a régebbi csúcs gépei, ill a dinamika is alap ison karcsúbb lett, cserébe magasabb ison jobban teljesít.

    • Laci

      Hát mondjuk nem tudom ki kíváncsi a 6D II-re :D Szerintem annyira ők sem voltak..

      • pergabb

        még engem is érdekelt :)

  • Tert

    Érdemes megnézni a chartokat a DXO-n de nem a “print” hanem a “screen” fület használva, ami inkább mutatja milyen eltérések lehetnek a monitoron. Itt azért mindig árnyaltabb a sztori…
    Kár, hogy nem tudták tartani a D810 low-light ISO szintjét, bár nincs számottevő különbség. Szerintem a Nikonnál egyenlőre ISO 3200 a határ, aztán elvérzenek. Legalább is én ezt tapasztaltam a D810-nél…sorry…