Két új Lightroom érkezett – korszakváltás az Adobe-nál

Az Adobe ma bemutatta a Lightroom utódát, a felhő alapú Lightroom CC-t, és a korábbi verzió utódát a Lightroom Classicot. A dobozost pedig kinyírják.

Tekintve, hogy a megújult és jócskán felturbózott (gyorsított) Lightroom Classic-on túl megjelent a teljesen új, felhő alapú Lightroom CC, ami egy merőben új fotós szolgáltatás az Adobe-tól, továbbá módosulnak az előfizetések és fejlesztettek a Photoshopon is, a téma annyira szerteágazó, hogy lesz róla egy külön cikk, de még nekem is át kell tanulmányoznom az újdonságokat hozzá, szóval kis türelmet kérnék.

Ami a lényeg röviden:

  • A korábbi Lightroom CC-t átnevezeték, mostantól Lightroom Classic vagy Lightroom Classic CC néven fut tovább. Kapott pár új fícsört, mint pl. a szín- és fényesség-alapú maszkolás az szűrőknél, de a legnagyobb újdonsága az, hogy teljesen áttervezték a motorháztető alatt így jócskán felgyorsult a szoftver. A Previewk generálása, betöltése, a csúszkák mozgatása és hatása, a váltogatás a Library és a Develop között, maga a szoftver indulása stb.

 

  • Lightroom CC néven egy új fotográfiai szolgáltatás indul útjára, ami egy felhő alapú szoftver ökoszisztéma. Appok garmadája, köztük egy desktop app is, de lesz böngésző app és van ugye mobilos/tabletes app, sőt Apple TV app is. Ezek kommunikálnak, szinkronizálnak egymással. A Lightroom CC külleme is megváltozik, ld. lent.
  • A Lightroom 6 lett az utolsó dobozos szoftver. Év végéig fogják még frissíteni kamera kompatibilitással, 2017 végéig többek közt megkapja a Nikon D850 NEF támogatást. Aztán ennyi, onnantól magára hagyják, és nem lesz soha dobozos Lightroom 7. Ennyi volt, kivégezték az utolsó dobozos Adobe fotós szoftvert is.
  • Új Lightroommal kapcsolatos előfizetések érkeznek
  • Kapott néhány frissítést a Photoshop is, többek közt beépített oktatómodul lesz benne Photoshop Learning címen, továbbá tudja majd kezelni a 360 fokos panorámákat, az Apple HEIF formátumát stb.
  • Itt az Adobe Dimension CC ami egy új 3D tervező progi, egyelőre még béta verzióban. Lényege, hogy 3D grafikai tudás nélkül tud a júzer 3D-ben alkotni általa.

Hamarosan jelentkezem a részletekkel.

Az új, felhő alapú Lightroom CC desktop verziója

Az új, felhő alapú Lightroom CC desktop verziója

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot