Szoftverhírek: Macphun, Nik Collection, DxO Optics

Van néhány kisebb hír, de mégis fontosak lehetnek a hazai fotósok számára. Név- és tulajdonos változások a szoftveripaban.

Az első infó az, ami talán a legtöbb fotóst izgathatja, hogy új gazdára talált a mostoha sorsú Nik Collection! A Photoshopba és/vagy Lightroomba építhető, meglehetősen szerteágazó és jól használható effektcsomag sorsa eddig elég hányattatott volt. Először 70%-os kedvezménnyel árulták a csomagot, majd az eredeti tulajdonosa eladta a Google-nek, aminek csak örülni lehetett, mert a Google ingyenessé tette az egészet. Igen ám, de nem fejlesztette tovább, ami azért lett problémás, mert 32 bites szoftverről van szó, amit a legtöbb mai oprendszer már nem támogat, tehát a Google lényegében kinyírta a Nik Collectiont. Sokan háborogtak emiatt, ám számukra üdítő információ a legutóbbi, miszerint a DxO megvásárolta a Nik Collectiont a Google-től, és tovább tolja a szoftvercsomag szekerét, melynek olyan méltán híres elemei vannak, mint a Silver Efex Pro (zseniális fekete-fehér konvertáló), a Color Efex Pro (szuper filterkészlet), a HDR Efex Pro (HDR készítő), a Dfine (zajszűrő) vagy a Viveza (egyszerű effektelő). A Nik Collection 2018 Edition várhatóan jövő év közepén jelenik meg, és rendelkezni fog a DxO új, U-Point technológiájával.

dpl-ess-v1-351x472

A DxO OpticsPro mostantól Dxo PhotoLab néven fut

A DxO eddigi szoftvere, a DxO OpticsPro RAW-konverter pedig mostantól új néven fog futni, a neve eztán DxO PhotoLab lesz. A DxO szerint új szelek fújnak a szoftverosztályukon, és ezek az első lépések egy új jövő felé.

Szintén névváltozás előtt áll az egyre ismertebb Macphun cég, mely régóta foglalkozik app fejlesztéssel, de fotós berkekben leginkább az Aurora HDR-rel (HDR készítő program), illetve a Luminar RAW konverterrel hívta fel magára a figyelmet. A Macphun neve a jövő évtől SKYLUM lesz. A Luminar jelenlegi verzióját Luminar Neptune-nak hívják, de jövő hónapban startol a Luminar 2018-as verziója Luminar Supernova néven elég komoly újdonságokkal.

skylum

SKYLUM lesz a Macphunból

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot