Újabb hírek a Zenitről

A múltkori Zenit pletyka után újabb infók kerültek napvilágra a feltámasztásra szánt márka háza tájáról.

Az egyik infó ráadásul nem is pletyka hanem tény, miszerint a Leica szakemberei és/vagy vezetőségi tagjai látogatást tettek az orosz KMZ gyárban, ahol a Zenitet gyártották és gyártani fogják állítólag. Mindez azután került napvilágra, hogy megszellőztették, az oroszok és a Leica összedolgoznak, és utóbbi alapjaira építkezve újraindítják a Zenit márkát.

Akkor még a Leica SL-ről beszéltek, mint a jövendő Zenit alapja, ám most másról szólnak a hírek. Most a Leica M9-et említik, mint egy lehetséges, limitált példányszámú Zenit modellt, aminek a neve Zenit D1 lesz. Erre szintén Zenit márkájú, egyébként Leica M bajonettes objektívek mennek majd rá (meg persze a natív Leica obik is). Állítólag terveznek egy olcsóbb D11 modellt is. Mellesleg a hírek szerint a Zenit kamerák kb 30%-kal lesznek olcsóbbak a hasonló Leica modelleknél.

Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen az oroszok évtizedekkel ezelőtt is gyártottak Leica-koppintásokat (melyek néha még jobban is sikerültek, mint az eredeti…legalábbis az öregektől ezt hallani. Nekem egy nagypapától rámhagyott, még működő Zorkij-4 van a vitrinemben.)

Zenit D1 mockup

Zenit D1 mockup

Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy lesz modern mirrorless is Zenit néven (mondjuk az SL-re alapozva), lesz távmérős digitális is, és talán lesz valami olcsóbb MILC is. Gyanúm szerint a kifutó vagy kifutott Leica modelleket fogják Zenit néven kínálni.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot