Váratlanul bejelentették a Sony A7R III-at!

A világ egyik legjobb fényképezőgépe teljesen váratlanul utódmodellt kapott.

Azt már napok, sőt hetek óta lehetett tudni, hogy a Sony ma be fog mutatni új terméket, de még a Sony-specifikus pletykaoldal sem sejtette, hogy ez az A7R III lesz (a sima A7 vagy az A7S harmadik generációjára ment végig a tippelés).

A Sony tehát a mai napon lerántotta a leplet a a7R Mark III, 42.4MP-es mirrorless kameráról (továbbá az FE 24-105 f/4 OSS obiról és fejlesztik az FE 400mm f/2.8 GM-et is), melyet azokra a tanulságokra alapoztak, amit a zászlóshajó a9 masinától szereztek. Az eredmény egy nagyfelbontású, fullframe kamera 10fps sorozattal, hatékonyabb autofókusszal és számos fejlesztéssel, amire az a7R II tulajok régóta vártak.

4501085764

(kezd canonos lenni a hátulja 😅)

Külcsín

A Sony A7R III ugyanazt a házat kapta, mint a II-es, de szorítottak helyet az AF-pont választó joysticknak, az AF-On gombnak, a dupla SD-kártya foglalatnak, a vakuszinkron csatlakozónak, és az A9 nagyobb kapacitású akkumulátorának egyaránt.

A kereső is fejlettebb lett, 3.69mio képpontos OLED, egyenesen az A9-ből, mely HD felbontású.

8176388893

Belbecs

A Sony szerint a gép 15 FÉ dinamikatartomány rögzítésére lesz képes és 14-bites RAW formátumot rögzít a legtöbb üzemmódban (beleértve a sorozatot és az elektronikus záras módot is). Már csak akkor vált a gép 12-bit RAW módba, ha 10fps-sel tömörítetlen RAW fotózunk.

A gépben továbbra is a BSI CMOS szenzor van, de nem a rétegelt típus, mint az A9-ben. A Sony szerint lényegesen javítottak a kamera követőfókusz és szemkövető (Eye AF) fókusz képességein a Mark II-höz képest (pedig az se volt már rossz), de olyan tempót azért nem várhatunk tőle, amit az A9 tud.

A gép zárszerkezetét is teljesen újratervezték (kevésbé okoz vibrációt) és bár a szenzor ugyanaz, mint az elődmodellben, a hardver, a processzor újratervezésével többet ki tudnak hozni belőle, sőt a IBIS (beépített szenzorstabi) is szintet lépett, immáron 5.5FÉ fórt biztosít CIPA mérés szerint (a régi 4.5FÉ volt). Csak hogy értsük: egy 100mm-es teleobjektívvel ha a 42MP miatt azt vesszük alapul, hogy stabi nélül 1/200s záridőt tudunk élesen kitartani kézből, akkor az új IBIS-szel lemehetünk akár 0,5mp-es záridőre is berázás nélkül! Ez már a hihetetlen kategória nálam.

A 3″-es LCD kijelző AF-touchpadként funkcionál, amikor a kamerát a szemünkhöz emeljük.

5452258455

Videó

Az elődmodellhez hasonlóan a Mark III is képes UHD 4K videofelvételre a teljes szenzorfelületét használva, de jobb eredményt kapunk Super 35 módban, mivel így 5176x2924pixelnyi felületet használ a szenzorból, amit egy rendkívül nagy részletességel bíró 4K videóvá konvertál. A Sony szerint egyébként mindkét üzemmód továbbfejlődött, de a kettő közti érzékelhető élességbeli különbség megmaradt.

Megtaláljuk a Hybrid Log Gammát is, amit először a Panasonic GH5-ben láthattunk, ami annyit tesz, hogy a kamera a Log video mellett rögzíti a metaadatokat is, ami a Hybrid Log Gamma kompatibilis HDR kijelzőkön natívan tud megjeleni utómunka nélkül. Ezen kívül Display Assist és SLog-3 segíti a videósok munkáját. FullHD felbontásban 120fps áll rendelkezésre.

Multi-shot felbontás

A Pentax DSLR-ekhez hasonlóan az A7R III is tud szenzoreltolással készült, összefűzött képet készíteni, ami kiküszöböli a Bayer-féle pixelelrendezés hátrányait, így a teljes színinformáció rögzítésre kerül minden pixelen. Ez csökkenti a képzajt, és csökkenti a Bayer-filter és a demosaic eljárás okozta lágyságot. Vannak azonban hátulütői is ennek a funkciónak. Az egyik, hogy a képek összefűzését nem oldja meg a kamera “házon belül”, csak négy külön RAW fotót rögzít ilyenkor, amit egy külön szoftverrel utólag kell összerakni, ezt a Sony ingyenesen szolgáltatja. Ráadásul a kamerának 0.5, 1 vagy akár 2 másodpercet is várnia kell az egyes expók között, hogy a szenzor helyre álljon. Ez nagyban megnöveli a kockázatát annak, hogy a tárgyunk bemozdul a négy expo alatt, még akár egy tájképnél is problémát jelenthet, ha picit lengedezik a szél. Szóval ez a funkció kb csak műtermi tárgyfotózás esetén lesz igazán hasznos.

3750112406

Egyéb

A gépbe anti-flicker üzemmód került, továbbá felvértezték két USB csatlakozóval is, egy 3.1 USB-C-vel és egy microUSB-vel. A kamera tud működni akkor is, ha ezeken a csatlakozókon keresztül töltjük, tehát fotózhatunk úgy, hogy pl. a microUSB-n keresztül hálózati töltésen van a kamera, az USB-C keresztül pedig kikötjük szoftverre (tethering).

Két SD kártya van a gépben, az egyik slot UHS-II kompatibilis, a másik csak I-es.

Az akkumulátor is új, az A9 akksiját kapta meg az A7RIII, amivel 2.2x annyi ideig bírja, mint elődje. CIPA mérés szerint 650/530 kép egy töltéssel (LCD/EVF). Ez továb növelhető az opcionális markolattal, ami az A9-nél is jelen van.

November végétől lesz kapható az új Sony, induló ára várhatóan 3200 dollár lesz, vagyis ugyanannyi, mint az A7R II volt.

Szerző: Korecz Márk

Főként reklámfotózásban és esküvői fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog alapító szerzője, a FotóSarok Oktatóközpont "kreatív kisvakus világítás" oktatója.

Oszd meg ezt a posztot