400 megapixelnél tartunk

A Hasselblad bemutatta a H6D-400c multi-shot nevű kameráját, ami 400 megapixeles felbontással rendelkezik.

A felfoghatatlan méret mellé szintén felfoghatatlan méretű képfájl tartozik: egy 16bit-es TIFF formátumú fotó a gépből 2.3GB méretű, vagyis egy hagyományos DVD lemezre két darab fotót írhatnánk rá. :D

Az elv hasonló, mint a korábbi multi-shot kameránál, vagy a Sony a7R III esetében: szenzoreltolással készül több fotó, és ebből rak össze a kamera egy nagyfelbontású képet. A Hasselblad konkrétan nem is 4 képből csinlálja a 400MP-t, hanem 6-ból. Először a szokásos 4 kép jön balra fent, jobbra fent, balra lent, jobbra lent (értsd a szenzort tologatja pixelenként fel-le és jobbra balra egy 2×2-es mátrixban), majd készít még két képet fél pixel eltolással, egyet horizontálisan, egyet vertikálisan, ezek felelnek további extra élességért.

További különbség a Sony, az Olympus vagy a Panasonic eljárásához képest, hogy míg a többi gyártó a képstabiliztátornak köszönhető “lebegő” szenzort használja a mozgatáshoz, addig a Hasselblad precíziós rögzítést és mozgatósínt épített be a szenzorhoz, hogy minden mozgatás hajszálpontosan történjen minden alkalommal.

Aki nem érti, hogy hogyan van ez, nézze meg a Dpreview oldalán az illusztrációt.

A végső kép mérete így 23200 x 17400 pixel, melyet a szokásos 300dpi felbontású fotóminőség mellett natív méretben kb. 2m x 1,5m-es méretben lehet kinyomtatni.

Ha kikapcsoljuk a multi-shot üzemmódot, akkor a gép “mezei” H6D-100c-ként működik. A kamera 48.000 dollárba fog kerülni márciustól, de lehet majd bérelni is közvetlenül a Hasselbladtól napi 500 dollárért, melyből kedvezményt is adnak ha hosszabb távon béreljük.

HBL_H6D-400cMS_Rear34_002_white_small_1

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot