Durva gyorsításnak néz elébe a Lightroom

Az Adobe már egy ideje pedzegeti, mindinkább bevallja, hogy a Lightroomja igencsak lassú a versenytársakhoz képest. Ennek most úgy tűnik tényleg vége. (tudom ez már lassan olyan, mint a “jönnek a fullframe milcek”… 😅)

A Lightroom Classic 7-es verziójával már gyorsulást ígértek, de ez főleg a képek közti váltásoknál volt érezhető. Sokan azonban így is azon a véleményen voltak, hogy semmilyen gyorsulást nem tapasztalnak, sőt valakinél még lassult is a rendszer. Ahány felhasználó annyiféle tapasztalat jött a 7-essel. Az Adobe azonban már az új főverzió előtt megígérete, hogy nr.1 prioritás a fejlesztőknél a sebesség növelése, így most, a még meg nem jelent, de már beharangozott, és tesztelésre kiadott 7.2-es verzióval még tovább mennek a témában.

A Lightroom – és a többi Adobe szoftver – egyik legnagyobb hibája, hogy nem használja ki rendesen a processzormagok teljesítményét. Hiába van nekünk 5 millió Ft-os 18-magos processzorral ellátott iMac Pronk, nem lesz rajta érezhetően gyorsabb sem a Photoshop, sem a Lightroom, mert a 18 magból ezek csak egyet használnak ki maxon. Sokan bírálják emiatt az Adobe-t, mondván, hogy nem tudnak szoftvert írni, meg hogy a parasztvakító mesterséges intelligenciával foglalatoskodnak (egyelőre inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel), ahelyett, hogy a meglévő szoftvereiket rendesen írnák meg.

Elég csak megnézni az alábbi képet. Bakos Gábor kolléga lőtte a saját gépéről (nem ide készült, csak egy gyors szemléltetés volt egy beszélgetésben, ezért mobillal és nem screenshottal). Látszik, hogy a 16-magos AMD Ryzen Threadripper proci 32db logikai processzormagjából mindössze egyet használ igazán a Lightroom, meg még néhányat éppenhogy, de a teljes erőforrás kihasználása mindössze 6%.

lightroom_proci

Az Adobe legújabb bejelentése szerint azonban ezen kívánnak változtatni, és a hamarosan érkező 7.2-es verzió már jobban kihasználja majd az erőforrásokat a nagyteljesítményű számítógépeken, miáltal gyorsulni fog az importálás, a preview-k generálása és az exportálás is. A DPReviewnak lehetősége volt tesztelni az új szoftvert, elmondásuk szerint kb. 10 és 80%(!) közötti a mérhető gyorsulás, attól függően, hogy milyen vason teszteljük, és hogy importról, vagy exportról beszélünk (jellemzően az importálás lett gyorsabb, és a sokmagos gépek produkáltak szignifikáns sebességnövekedést).

Az Adobe a következőt nyilatkozta egy interjúban:

A hamarosan érkező Lightroom Classic 7.2 verzióban partnerünkkel az Intellel jelentős lépéseket tudtunk tenni afelé, hogy kulcsfontosságú teljesítményjavulást érhessünk el. Optimalizáltuk a CPU és memória kihasználtságot, így a számítási teljesítmény jobban eloszlik a többmagos processzorokon olyan kompturek esetében, melyekben legalább 12 GB RAM van. Ez gyorsabb importálást és preview készítést jelent majd, illetve gyorsabb lépkedést a képek között Loupe nézetben, a módosítások gyorsabb renderelését a Develop nézetben, gyorsabb HDR és Panoráma összeillesztést és gyorsabb exportálást.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Groggerer

    Ki hiszi ezt el? A mostanit is tűzijáték robbanások kíséretében ezzel hirdették és talán a leglassabb és legidegesítőbb lett az összes eddig próbált közül. Bemásolom ide annak bemutató cikkjéhez írt tapasztalataimat.

    • Groggerer

      Baromi idegesítő:

      – Ha be van kapcsolva a GPU gyorsítás, a transform grid háló gyakorlatilag alig látszik.
      – Hogy a transformation panelről elkerült a distorsion
      – Legidegesítőbb, hogy ha develop panelon kitörlök egy képet (del from disk) egyszerűen elveszti a felület fókuszt, azaz a törlést követően nem tudod a következő képet is törölni, vagy nyilakkal a következő képre lépni. Rá kell kattintani az alsó thumbnail sávon az aktívnak tűnő képre, hogy újra működjön…. WTF? Nem indítás után azonnal jön elő, hanem ha mondjuk váltottál nézetet, vagy szerkesztettél valamit.
      – Továbbra is ugyan az a setting marad az adjustment brush-ra és a graduated filter-re. Nem lehet azt csinálni, hogy pl az esettel világosítok, az átmenetessel az eget sötétítem. Ugyan az a beállítás lesz mindig mindkettőn és minden egyes alkalommal újra át kell állítani a presetet.
      – Nem lehet a hosszú legördülő listákat egér görgővel tekerni, hanem alul felül kis nyilat kell böködni. Pl Filter preset lista.

  • Tréfarépa

    Sajnos az adobe-nál minél többet “dolgoznak” egyes programokon, annál szarabbak lesznek. Ebbe beletartozik az erőforrás kezelés és pl ilyen alapvető dolgok, mint a lentebb leírt UI anomáliák. Egy-egy upgrade után inkább romlik minden, mint javulna…

  • ePtOn

    Adobe az új Microsoft.

  • scarbantia

    Ha már megy itt a fika. Nagyon kíváncsiak lennénk egy Capture One-os cikkre, a hosszútávú tapasztalatokról, különösen a Lr-ról átállóknak. :) Gondolom már jól kiismerted, mi az ami nagyon hiányzik, mi az ami nagyon bejött, hogy halad a Loupedeck for Capture One projekt, na és hogyan a legfájdalommentesebb az átállás.

    • Nem fikának szántam, inkább a lelkesedés kellene kitűnjön a cikkből. Inkább a kommentelők voltak eddig negatívak. :D Az hogy a Lightroom lassú mert nem használja ki a processzor teljesítményt, az nem fika, hanem egyszűren tény. Rengetegen elmondták már, méréssel be lett bizonyítva, a fenti fotó is mutatja.
      Annak ellenére lelkesednék a Lightroom gyorsításért, hogy már nem használom. Őszintén szólva 1-2 apróság hiányzik csak a Lightroomból, de tényleg csak nagyon apróságok, most így hirtelen meg sem tudom mondani micsoda, csak menet közben jön elő néha. Ami jelentősebb (effektíve eszköz) és hiányzik az talán a Radial Filter a Gradient mellé. A Capture One-ban csak Gradient van és Brush. Mondjuk egy jó nagy Brush-sal lehet csinálni radialt de Lightroomban egyszerűbb. Lesz majd szerintem cikk valamikor. Én nagyon megszerettem a Capture One-t, és Loupedeckkel használom jelenleg is. Valódi professzionális program, erre tényleg akkor jön rá az ember, amikor belakja, megszokja és felfedez egy csomó olyan funkciót, akár csak apróságot, amikből leszűri, hogy mennyivel szofisztikáltabb progi, mint a Lightroom. Azokat meg már végképp nem értem manapság, akik máig Bridge + ACR kombóval vesződnek. Egy őskövület mindkettő, már a Lightroom mellett se értettem, de látva a C1 pro-eszköztárát, testreszabhatóságát, a tokeneket, a layer kezelést, a színmenedzsmentet, a proofing lehetőségét, a tömeges képkezelést…emellett tényleg nem értem amikor profi szakemberek még mindig Bridge-eznek meg Camera Raw-t használnak.

      • scarbantia

        Köszi a választ! Inkább a kommentekre gondoltam, egyébként meg azért jogos az elégedetlenség. De mondjuk engem a színkezelés legalább annyira zavar, mint a sebesség. Egyébként az a sejtésem, hogy nem véletlen van Adobe ISV tanúsítvány egyes gépekhez, és főleg a dzsunka gépek nem tudják kihasználni jól a támogatást. Pl. nVidia Quadro-val kifejezetten jók a tapasztalataim sebességjavulás terén, amik közismerten tervezésre kihegyezett kártyák.
        Tehát az Adobe is először a rendes workstationokre, meg esetleg komolyabb Apple gépekre fog optimalizálni, és az hogy az x-edik játékra összerakott géppel nem jó a teljesítmény, az már kevésbé érdekli őket. (persze ettől még amin működik a hardvertámogatás, azon is béna, de valahol ebből adódnak nagy különbségek, meg pl. megjelenítési hibák)

        A “régi életeddel” mit kezdesz? Vagy ha kell egy korábbi képed, akkor visszamászol a Lr-ba, vagy beletörődsz, hogy elveszik minden, és újra feldolgozod C1-ben? Esetleg csinálsz egy xmp exportot, hogy legalább ACR-ben meglegyen?
        Jó, mondjuk nem olyan sok pénz a LR+Ps-t fenntartani, meg PS kell is még, de ez a jövőre nézve elég bizonytalan.

        • A PS-t nem tudom nélkülözni a munkámból. Próbáltam az Affinityt, meg is vettem, itt van a gépemen, DOF panoráma készítéshez makrofotónál leginkább azt használom, mert úgy nézem jobban dolgozik, mint a Ps Stack. De a PS, a retus, a körbevágások, kompozitfotók miatt muszáj hogy kötődjek az Adobe-hoz. Az egy progis előfizetés önmagában drágább mint a Ps+Lr pack szóval párhuzamosan fut a Capture One és az Adobe előfizetésem. Havi 3000 Ft-ot nekem megér a Ps önmagában is. Nameg aztán amúgy sem tudom nélkülözni a Lightroomot, a blog és a midi controlleres dolgaim miatt nyomon kell kövessem a progi életét. Csak napi munkára nem használom.

          • A régi életemmel meg az lesz, hogy egy kezem is sok megszámolni, hogy az elmúlt 8 évben hányszor álltam neki újraretusálni, utómunkázni valamit. Ha kellett fotó, elővettem a jpg-et és használtam. Amit meg elb.tam utómunkában azt rendszerint ma sem tartom annyira jó képnek, hogy azt gondoljam csak az utómunka ront rajta. :D Ezért neki se állok újra, hagyom úgy, inkább nem használom.

      • ePtOn

        Én vagyok az, aki épp Bridge + ACR kombóval vesződik. És azért nem térek át Lightroom-ra, mert egyrészt az is lassú, illetve az összes preset ACR-ben van.
        Jelenleg a Bridge annyira használhatatlanul lassú, hogy fogalmam sincs mihez kezdjek…

        • Próbálkozz meg a Capture One-nal. Ahhoz is vannak presetek, de azt fogod észrevenni, hogy annyira nem is akarod használni őket, mert anélküli is jól néznek ki a képek. :D És gyors a progi. Az import is, de az export az valami valószerűtlenül hamar lefut. Egy 42 megapixeles RAW exportja olyan 2-3mp. 100 kép kb 2-3 perc.

  • pergabb

    Egy i7 6700-as proci is csak max 2 néha 3 magon pörög és kb 30-40%-os kihasználtsággal. Képek importálásakor dolgozik csak a 100%, de exportálásnál, hdr képeknél stb az a 30 valamennyi % a jellemző.

  • scarbantia

    Tegnap nyomtam egy exportot (kb. 220 kép), és mind a 4 mag, 8 szálon dolgozott. Kb. 90-100% közötti terheltséggel. Pedig ez egy ősrégi Xeon. Viszont az újabb verzió valami hibára hivatkozva nem engedi a GPU támogatást, így tetű az egész. Na mindegy, vennem kell egy újabb gépet, meg egy dobozos C1-et. :-)

    • Az egyik verziófrissítésnél kikerült pár videokártya a támogatott kártyák közül sajnos. Egyik ismerősöm is belefutott ebbe.

  • Laci

    Nem tudom nálam miért van, de AMD 1600x procin mind a 12 szállal hasít. Jobban szereti az MAD-t mint az intelt?