+1FÉ dinamikát hozhatsz ki az 5D Mark IV raw fájljából

A FastRawViewer és a RawDigger készítői érdekes trükköt hoztak ki az 5DIV raw fájljából.

Bekapcsolva a Dual-Pixel RAW módot ugye lehetőségünk van néminemű változtatásokat eszközölni a RAW fájlon a Canon saját szoftverével. A DP-RAW lényege hogy a kamera két képet rögzít egyidőben, mivel minden pixel a szenzoron két szubpixelből áll, amik külön-külön rögzítenek képet. A végtermékben, vagyis ebben a speciális RAW fájlban két kép adatai szerepelnek, egy kompozit képé, mely a két szubpixel együttes adataiból készül, és egy másiké, ami csak az egyik szubpixel adatait tartalmazza. A fenti két RAW konverter készítői viszont felhívták a figyelmet, hogy a “fél pixel”, vagyis az egyik szubpixel önmagában fele annyi fényt gyűjt be, mint a két szubpixel együtt, így extra tónusok nyerhetők ki belőle a csúcsfényes részeken. Olyan mintha 1 FÉ eltolással bracketinget készítenénk, csak nincs időeltolódás a két kép között, így a mozgó témák nem tudnak gondot okozni. (Cserébe enyhe parallaxis hiba keletkezik)

Ezzel lényegében 1FÉ-kel megnövelhetjük az 5D Mark IV dinamika tartományát, ami így rögtön az élvonalba kerül a piacon. A DxOMark szerint 13.6FÉ a gép alap dinamikatartománya, ami ezzel a módszerrel 14.6 lenne, 0.2FÉ-kel maradva csak el a Nikon D850-től.

A fejlesztők nem csak beszélnek róla, hanem cselekedtek is, így összedobtak egy kis szoftvert, amivel ki tudjuk hozni az extra tónusokat a DP-RAW fájljainkból.

Katt ide. Pontosabban az alexpózott második képet tudjuk kinyerni (vagy épp mindkettőt, ha akarjuk), ezt DNG-be menthetjük és bármilyen RAW-konverterrel feldolgozhatjuk.

DPRSplit_MainScreen

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Steve850

    Na lökheted, mégis baromi jó ez a Canon!!! Vagy mégsem???

    • Látom azért ettől a blogtól is az agyatlan fröcsögést várják egyesek. Vagy az egyik oldalról vagy a másikról csak valakit szidjon a szerző. :D De ha nem tűnt volna fel, eddig mindenről megmondtam azt is ha jó és azt is ha szar.
      Canonéknál nagy a lemaradás, és az hogy egy sufni szoftvergyártó ki tudta hozni a maxot a DP-RAW-ból az szép dolog, de nem a Canon számlájára írnám a dolgot.
      Egyébként már nem volt kedvem beleírni a cikkbe, mert utána kellett volna nézzek hogy mi volt hogy volt, de biztos vagyok benne, hogy amikor megjelent a DP-RAW akkor én írtam erről a lehetőségről, amit most a srácok megcsináltak. Akkor még úgy gondoltam hogy nem csak fókusz-tilitolira szánja a Canon a DPRAW-t, hanem több is lesz benne. De sajnos nem éltek – eddig – ezzel a lehetőséggel, olyan szinten maradt, mint a Magic Lantern. Azért se a Canont dícsérjük.

      • Steve850

        Kár volt ennyire komolyra venni! :) Csak zrikolni akartalak, de véresre vetted! Kár…..
        És bocs….
        Nem gondoltam, hogy ennyire kihalt a humor.

        • Dehogy halt ki! Csak legközelebb valami kacsintós szmájlit tegyél a végére és ne három felkiáltójelet és három kérdőjelet, mint aki véresen kiabál és kérdőre von. ;) Csípem a vérszívást, magam is előszeretettel űzöm ezt az ipart :D
          Tert: nem próbáltam, nincs is már meg ugye a Mark IV-em, max régi fotókból tudok valamit előtúrni talán.

          • Steve850

            Akkor öröm, boldogság! :)

          • Tert

            Erre gondoltam, hátha van egy-két régi fotó a fiókban…

      • Tert

        Emlékszem, tényleg írtál egy cikkben erről a lehetőségről…
        Kipróbáltad egyébként, valóban van észlelhető különbség?