Amikor a Lada lenyomja a Mercedest: Eneloop vs. Ikea 1-1

Egy doboz (4db) Eneloop Pro ára 10.000 Ft, egy doboz újfajta IKEA Ladda ára 2.000 Ft. Többet tud-e az Eneloop az ötszörös árért cserébe? Ennek járt utána néhány úriember. Elárulom a poént: tökugyanaz a kettő, csak más a márkanév…és persze az ár.

Az SLR Lounge weboldalon jelent meg egy cikk, mely azt taglalja, hogy a világon a legtöbb fotós által használt, fekete Panasonic Eneloop Pro, és az IKEÁban kapható LADDA 2450 tölthető ceruzaakkuk teljesen megyeznek. Utánajártak a témának, és kiderült, hogy a korábban Sanyo, majd később Panasonic tulajdonban lévő Eneloop márka egy olyan gyárban készül Japánban, ami az egyetlen üzem az országban, mely képes ilyen technológiájú NiMh akkumulátorokat gyártani. Tudjátok, olyat, amit feltöltve lehet kapni a boltban, és ha hónapokig áll a fiókban, akkor sem veszít a töltöttségéből (hivatalos adat szerint 10 év állás alatt veszít 30%-ot). Ennek a gyárnak a neve FDK, és ők gyártanak OEM (értsd sajátmárkás) termékeket a Panasonicnak, a Fujitsunak, az Amazonnak, és igen, az IKEÁnak is.

0410731_PE582395_S5 304464353.panasonic-aa-eneloop-pro-2450mah-4-bk-3hcce-4be

További gyanús jel, hogy mind az IKEA, mind pedig az Eneloop akkukra azt írják “Made in Japan”, mindegyik 2450mAh, mindegyikre 500 töltési ciklust adnak meg (ezután veszítenek a teljesítményükből), végül pedig az alábbi videóban látható egy műszeres mérés, mely bebizonyítja, hogy a kétfajta akku hajszálpontosan ugyanazt a teljesítményt és karakterisztikát produkálja.

Azt hiszem innentől kezdve nincs kérdés. Nekem három vakum van, mindegyikhez két szett akku, tehát 6x kell megvegyem a 4-es pakkot. Nem mindegy, hogy 60.000 Ft-ot, vagy 12.000 Ft-ot fizetek ugyanazért.

És hogyan lehetséges ez? A fent említett cikk szerzője szerint azon túl, hogy az Eneloop esetében a márkanevet is meg kell fizetni, az IKEA saját ellátási lánccal, saját áruházakkal rendelkezik, nulla marketingköltség terheli ezeket az akksikat, így jóval olcsóbban tudja adni a Panasonicnál, akinek van komolyabb logisztikai és marketing költsége van és beépül az árba a nagyker-kisker árrés is.

És íme még egy videó, amely tanúsága szerint az Ikeás akksi annak ellenére, hogy teljesen megegyezik az Eneloop Proval, gyorsabban feltölti a vakut.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Gábor Lénárt

    Nekem 3 pakk Eneloop Pro van és 3 pakk Ikea Ladda és mindegyikkel meg vagyok elégedve. Tényleg teljesen jó az ikeás, és a 16-os töltőjük ami mutatja a feltöltés állapotát is, az még pluszban nagyon jó :)

    • Ez a 16os töltő az ikea töltője?

      • Gábor Lénárt
        • Dávid Kocziha

          Pont most keresek töltőt ami 4-nél több aksival megbirkózik egyszerre. Eddig Voltcraft t UFC-8 volt a kiszemelt, ami tud kisütést is, ami az ikeás töltőben ha jól látom nincs benne, viszont 12 elemmel elbír. Sztyui, neked nem hiányzik a kisütés funkció, lehet nélküle élni?

          • Gábor Lénárt

            Nem, én nem szoktam kisütni az elemeket, nem vagyok ennyire szaki, nem értek hozzá ennyire, ha merül, ráteszem a töltőre és kész :D Ha fontos meló jön, akkor fele töltöttségnél is ráteszem a töltőre. Nem érdekel annyira a dolog, csak legyen maxon az akksi és kész. Elvileg ez rontja az élettartamát, de nem hiszem hogy annyira észrevehető mértékben, meg bőven kiszolgálják az árukat ezek, ha szétmegy majd veszek másik pakkot. 2000ft a 4db ikeás akksi, nem tétel.

          • Dávid Kocziha

            Ahány cikket olvasok a témában, annyi félét írnak. De többségben azt írják, hogy a NiMH akksiknál nem kell kisütni, sőt, még csökkenti is az élettartamot. Úgyhogy jön egy ikeás töltő 5 pack aksival a meglévő eneloopok mellé, aztán majd kiderül hosszú távon, melyik elmélet igaz. :D Meg jobban belegondolva, vakuban úgy is akkor cserélek elemet kb, ha már érzem hogy a végét járja, onnan meg már fölösleges sütögetni.
            Mondjuk ez a töltő nem egy idegbeteg a sebessége alapján, egy fél nap kell neki a teljes feltöltéshez. :D

          • Gemini

            Nincsenek elméletek, a fizika nem vélemény kérdése, az interneten sok baromságot találsz. Még a Li-Ion is produkál némi memória effektust, itt olvashatod a pro-physik.de cikkét magyarul:
            http://www.mernokbazis.hu/cikkek/mem%C3%B3ria-hat%C3%A1s-a-l%C3%ADtium-ionos-akkumul%C3%A1torokn%C3%A1l-is

          • Strogoff

            Még a német honlap is eltűnt… Nincs meg máshol véletlenül?

          • Janó

            A NiMH akkuk igénylik a teljes lemerülést, mert van memóriaeffektusuk. Ez azt jelenti, hogy ha többször fél töltöttségnél rátöltesz, akkor utána fele kapacitással tudod használni, jártam már így. Ha teljesen lemeríted és úgy töltöd az Ikeás töltőben, akkor ezt elkerülheted, azonban melónál koppra merítés elég kockázatos lehet, én nem alkalmaznám. Mivel ezek az akkuk tapasztalataim szerint valóban sokáig nem veszítenek a töltöttségükből jelentősen, ezért kényelmesen előre feltöltögetheted őket, 3 vakuhoz van kb. 8 csomag Eneloopom és egy 4-es IPC-1L töltő kiszolgálja.

        • Ádám

          Ez baromi jó, tuti kipróbálom. Én még anno vettem egy olyan töltőt, ami kisütést is tud és nem párban, hanem egyesével süt és tölt. Annyi a parája, hogy 10+2 s az a kettő az 9V-os aksi…
          A vakuban kisütésről annyit, hogy ugye azok 6V-tal dolgoznak. Tehát sorban vannak benne az akkuk. Szóval, ha az egyik lemerül, akkor olyan mintha az összes lemerült volna. Magyarán érdemes néha megnézni, hogy melyik mennyit tud, mert a legrosszabb lehúzza a többit.

  • C64forever

    En dolgoztam a Sanyoban, igaz a mobiltelefonokhoz gyartottak akkor itt Magyarorszagon aksikat, gyartas utan egy meglehetosen hosszu meresi es tesztelesi folyamaton mennek at, ami soran harom vagy negy osztalyba soroltak oket. A Nokianak csak a legjobbak mehettek, mig az also osztalyban levoket akkor kisebbenek szamito gyartok kaptak, mar reg volt nem tudom pontosan melyikek voltak. Velemenyem szerint ez a folyamat itt sincs maskepp, szoval lehet, hogy egy ket rogtonzott hazi sufni meres szerint ezek pont ugyanolyan jok, de biztos vagyok benne, hogy az Eneloop magasabb szinvonalat kepvisel. Ettol fuggetlenul en sem gondolnam, hogy megeri ez a hatalmas felar. Bocs az angol billentyuzetert.

  • Én évek óta Aldis aksikat használok. Anno még 1900 forinba kerültek. Nem tudtam ellenállni nekik. Mondom ennyiért egy próbát megér. Hát meglepett, hogy ár érték arányban teljesen jól működnek. A vázon lévő vakuban két garnitúra elem megy el egy esküvőn. Az álványokon lévőkben pedig nagyon ritkán cserélem egy lagziban :)