Igazi mindenes lett a Sony a7 III (is)

Amíg a Canon az 1.6+1.6x croppos belépőszintű kamerákkal teszi magát egyre nevetségesebbé, melyre már a betűket sem voltam hajlandó pazarolni, addig a Sony folytatja a szárnyalást, és ismét egy nagyon vonzó gépet tett le az asztalra. Mint ahogy bármelyik kamera, legyen az Sony, Canon, Nikon, Fuji vagy Pentax, úgy ez sem sikerült tökéletesre, de az Alpha A7 III vonzó alternatíva lesz a fotósok számára világszerte.

Az új a7 III szinte egy az egyben úgy néz ki küllemre, mint az a7R III, mely tavaly ősszel mutatkozott be. Egyedül az üzemmódváltó tárcsa különbözik, egyébként ugyanaz a váz, ugyanaz az akkumulátor. A plusz egy tárcsát leszámítva az a9 is pont ugyanilyen, így a kiegészítők, portrémarkolatok stb immáron mindhárom kamerával kompatibilisek lesznek.

2438395155

Az a7 III 2000 dollárba fog kerülni, vagyis kb nettó 520.000 Ft-ba és számos dolgot megörökölt az A9-ből és az A7R III-ból. Ilyen a BSI szenzor, mely ebben a kamerában 24 megapixeles, ilyen a nagy kapacitású Z-akkumulátor, mellyel ez a gép akár 710 expóra is képes (CIPA adat, az elődmodellhez képest többb mint kétszer annyi expo), ezzel a legjobb akkuteljesítményű mirrorless lett a piacon. De megörökölte az AF-vezérlő joystickot és az Eye-AF üzemmódot is.

A Sony szerint az AF rendszert az a9-ből eredeztették, ami kétszer olyan gyors, mint ami az elődmodellben volt. 693 AF pont áll rendelkezésre, ami a képmező 93%-t lefedi. A béepített stabi 5 tengelyen képes működni, és akár 5FÉ fórt is tud biztosítani a kisebb gyújtótávolságokon.

8586666886

A felvételeket dupla memóriakártyára rögzíthetjük, vakuszinkron 1/250s.

A sorozatteljestmény 10fps mechanikus zárral és követő fókusszal. Mind silent üzemmód, mind pedig sorozatlövés esetén megmarad a 14-bites RAW rögzítés lehetősége, 12-bitre akkor vált csak át a kamera, ha tömörítetlen RAW-t használunk sorozatlövéskor, vagy B-záridőre váltunk, illetve ha bekapcsoljuk a hosszú expós zajszűrést. Saját kútfőből mondom, hogy ritka esetben van csak szükség tömörítetlen RAW-ra, szóval ettől nem kell megijedni, bár még mindig nem értjük, hogy a Sony (és a Fuji) miért nem képes veszteségmentesen tömörített RAW-t kifejleszteni.

A kamera tud 4K videót rögzíteni 24fps-sel, ehhez a szenzor 6K felbontású területét használja és méretezi le. 30fps-t választva a szenzor 5K felbontású területét használja ki a gép, ekkor 1.2x croppot kell “elviselnünk”. A gép S-Log2, S-Log3 és Hybrid Log Gammákat egyaránt kínál, mind a belső rögzítés, mind pedig a HDMI output 8bit-es, előbbi 100Mbps 4:2:0, utóbbi 4:2:2. FullHD felbontásban 120fps áll rendelkezésre.

A gép a többi Sonyhoz hasonlóan jócskán testreszabható, erről a C1-C4 custom gombok árulkodnak, de ha az a7R III-ból indulok ki, akkor a dedikált ISO, sorozat, AF-ON és AEL gombok is átprogramozhatók egy sor más funkcióra. Nem 4-6-8 funkcióra mint mondjuk Canonéknál, hanem értsd ezalatt nem ritkán 10-20 oldalnyi (vagyis átlagosan 60-80db) funkció közül választhatunk a menüből. Ez gombonként különbözik, hogy mi lehet.

1471700345

Sajnos a kereső maradt a régi, az elődmodell a7 II-é, ami eggyel gyengébb, mint ami az a7R III-ban vagy az a9-ben van (2.36mio képpont v. 3.69mio), a keresőben lévő optika viszont továbbfejlődött, így a nagyítás 0.78x-ra nőtt a korábbi 0.71x-ről, így a legnagyobb keresőképpel rendelkező mirrorlessek közé emelkedett. Az LCD is “csak” 921k képpontos, míg az a7R III-ban és az a9-ben 1.44mio képpontos van.

Ebből a gépből is kimaradt már a telepíthető appok támogatása, úgy tűnik a Sony ezt a dolgot kezdi elengedni, vagy megmarad a kisebb kategóriás kamerák jellemzője.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Tert

    24mpx, BSI – kicsi A9 emberi áron? INSTANT GET! (a fókuszérzékenységről még nem találtam info-t, remélem -3Fé!)

  • Ádám Molnár

    Azthiszem ez tényleg instant get lett :)

  • Magyar László

    A Sony durván kannibalizalja a saját termekvonalát, óriási szerencsénkre.

  • Focusgrafx

    Basszus!! Lehet, hogy eljött az idő, hogy elbúcsúzzak az 5D3 és 6D párostól és elkezdjem átállni Sonyra??? :O

    • Anulu

      Add el őket amíg érnek még valamit :)

  • Ádám Molnár

    Végre egy modern használható és megfizethető áru full frames gép ! :) Itt az idő a váltásomra Canonról :)

  • Laci

    Erre benevezek, vártam ezt a gépet, ráadásul olcsóbb lesz, mint a 6D II. Nem is értem a Canon-t meg a Nikon-t..

  • Tert

    899 900? Ezt csak elírták? https://www.220volt.hu/Sony+Alpha+7+III+vaz

    • Laci

      Szerintem nem. Túl olcsó lenne nettó 520-nak..

    • Ádám Molnár

      Ugye rá jön a nem kevés Áfánk is… de attól még túlzás 400 ezer forinttal többért adni :D Szóval azt hiszem egy kirándulás nyugatra meg fogja érni !

    • ez pofátlanság. Németországban ez a gép 1900 euro nettóban. Ha rátesszük a magyar áfát még akkor is csak 750.000 Ft kellene legyen, nem 900.000…

      • Ádám Molnár

        Egyet értünk !

      • Tert

        Marad a jó öreg ebay…

      • Tert

        Csak elírták…759 000….:-)
        http://www.220volt.hu/Sony+Alpha+7+III+vaz

        • Aha…vagy csak gyenge próbálkozás volt, néhány earlybird, magyar nevén palimadár lehúzására. Hátha csak a fele követeli vissza a felárat, már jól jártak.

  • Ádám Molnár
  • Tert

    Ha jól látom van location link a telefonnal, de azért egy saját GPS-jó lett volna…

  • Csaba Csorba

    OkSzia azt szeretném kérdezni hogy a Canon vaku jó a Sony a iii hoz?