Canon milc, 100 megapixeles Nikon, Fujifilm fullframe

Tömör cím, annyi szent. Mindhárom cégről derültek ki dolgok, egy csokorba szedve találjátok, hogy hol tartunk.

Kezdjük a Fujival, mert az a legrövidebb: a cég megerősítette, hogy nem lesz fullframe Fujifilm mirrorless. Pont. Van APS-C, ami nagyon jó, van középformátum, ami szintén, a céget nem érdekli a fullframe piac.

A Canon nyilatkozatát a múltkor már hallhattuk, olvashattuk, ezen felül egy pletyka érkezett, miszerint létezik már fullframe mirrorless prototípus a cégnél. Korábban volt már egy pletyka a pirosakról, miszerint létezik egy prototípus, aminek a formája egészen különleges, olyan amilyet a Canon eddig nem kínált. Szabadalmak alapján lecsatolható markolatról van szó és két verzióról, az egyik EF/EF-S bajonettes, a másik EF-M. Egy új pletykaforrás szerint ez a masina (legalábbis az egyik) nem más, mint a fullframe mirrorless prototípusa. Az aki látni vélte, azt mondta az LCD-je hasonló a Leica SL-hez (jelentsen ez bármit is), a bázitávolsága pedig túl kicsinek tűnt az EF optikákhoz, de nem volt a vázra obi tekerve. A sorozatteljesítménye 10fps körülinek hangzott, és nem volt semmilyen márkajelzés, vagy név a gépre vésve. Mondjuk a tény, hogy prototípus létezik, annyira azért nem meglepő.

Mindezek mellett a Nikon is mondott érdekeset. Azt nyilatkozták, hogy lehetséges a 100 megapixeles fullframe kamera. Ekkora szenzoron és ekkora felbontáson már f/5.6-nál bejátszana a diffrakció 100%-on nézve, ezt a Nikon is jól tudja, így azt nyilatkozták, hogy a fizikát ugyan megerőszakolni nem lehet, de számításos módszerrel lehetséges lenne csökkenteni a diffrakciót, így egy 100 megapixeles kamerával is lehetne f/5.6-nál szűkebb rekeszt használni anélkül, hogy az a képminőség kárára válna.

Szerző: Korecz Márk

Főként reklámfotózásban és esküvői fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog alapító szerzője, a FotóSarok Oktatóközpont "kreatív kisvakus világítás" oktatója.

Oszd meg ezt a posztot
  • A legfájobb hir,hogy Fujinak nem lesz FF MILC-e, talán valamikor máskor…A többi CaNikon pletyka nagyon már nem érint és nem is érdekel engem semmilyen szinten….

  • grgyr

    Per pillanat a Sony a Fuji szenzorbeszállítója. Az exkluzivitásnak valószínűleg az volt az ára, hogy minden kapnak csak 24×36-ot nem. Egy telített piacon ahol Sony ezerrel nyomul nem fog magának csinálni egy konkurenciát. Mostanra akad más jó szenzorgyártó pl. a TowerJazz, de a rendszer fejlesztésénél, úgy látszik csak Sony maradhatott, így aps-re és középformátumra fejlesztettek – valószínűleg nem nagyon volt más választásuk.
    Ha nem volna a Canonnak komolyabb milc prototípusa az a cég végét jelentené. Nem kell hozzá titkosügynöknek lenni, hogy ezt valaki megjósolja. Az más kérdés, hogy paraméteriben tudásában hol tart. A másik nagy kérdés, hogy mennyire gazdaságos a gyártása adott verziónak. A 6D mark II. mutatja, hogy nincs előrelépés a szenzor gyártás-fejlesztésükben. Lehet, hogy tudnának jobb szenzort, de nagyon sokba kerülne, tehát nem volna gazdaságos a gyártás. A másik gond a Canonnal, hogy a videós vonalat nagyon leakarja választani a fényképezőgépekről és terelik a videósokat a C sorozta felé. Persze így sokan Sonyra váltanak, ami olcsóbban jobb alternatívákat kínál.
    Ez a bajonett mizéria, túl van ragozva. Jelenleg folyamatosan jönnek az új ef objektívek, nem csak a Canontól. Valószínűleg az egyéb gyártók is bíznak a bajonett megtartásában és a rendszer jövőjében, különben nem fejlesztenének rá.
    Én nem értem ezt a felbontásos okfejtést. Ha pl. az iphone 7 szenzorait összehegesztenék kisfilmes méretre, akkor 320 megapixeles érzékelőt kapnánk. Akkor mért is ne lehetne 100 megapixelest csinálni? Az más kérdés, hogy van-e értelme. Nem árt, ha összhangban van az objektív és az érzékelő felbontóképessége, de ehhez diffarkció csak áttételesen kapcsolódik. A digitális fotózással, sokan rádöbbentek a objektívek képalkotási hibáira, amik addig alig voltak láthatóak. Szerintem megdöbbennél, ha egy jobb objektíveddel a mostani csúcs 7R III-al készített képet összehasonlítanál egy nem Bayer leképezésű, minőségi, valós pixelleképezésű ccd érzékelővel készített képpel.