Felébredt az Adobe: helyrerakták a színkezelést!

Felébredni látszik az Adobe csipkerózsika-álmából. Pár hónapja meggyorsították az addigra jócskán belassult Lightroomot, de egy dolog még hátra volt: a színkezelés. Az Adobe Standard profile 11 évig törte le jellemzően a fotósok mosolyát, miután a színes-szagos előnézeti jpg-ből betöltött a színtelen-lapos RAW az Adobe Standard profile-lal.

Ez most megváltozni látszik. Megújult a teljes Lightroom ökoszisztéma, a CC, a Classic CC és a Mobile is. Az új módszer a hírek szerint a kameraprofilokra alapoz, ez a legfőbb újdonság az új szoftverekben. Ennek nem csak azért volt itt az ideje, mert például a Capture One sokkal szebb alapszíneket produkál évek óta, és többek közt emiatt rengetegen átváltottak már, hanem azért is, mert a kameraprofil eddig a kezelőpanel hátulján kullogott, és hogy a hazai színmenedzsment gurut, Bakos Gábor kollégát idézzem: “a helyes workflow a kameraprofil beállításával kellene kezdődjön, még mielőtt bármihez nyúlnánk”. Persze ő alapvetően arra gondol, hogy Colorcheckerrel illik profilírozni a kamerát, és a RAW-feldolgozás mindig azzal kell kezdődjön, hogy beállítjuk az általunk készített kameraprofilt.

Ez lesz az új Lightroom-munkamódszer alapja, új Adobe profilok, mitöbb új kreatív profilok érkeztek a szoftverbe. Mint mondtam, ez a legnagyobb újítás, ezen felül csak kisebb frissítéseket kapott a program. Még a designt legközelebb felturbózhatnák a Classicban is, mert a jelenlegi kinézet elég oldschool már, de ez legyen a legnagyobb bajunk.

Most jött le a program a Creative Cloudból, hamarosan összehasonlító teszttel jelentkezem. Én magam is váltottam már Capture One-ra, ezért nagyon kíváncsi leszek az eredményekre! Nézzetek vissza később!

Fotó: Dpreview.com

Fotó: Dpreview.com

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Fesus Levente

    Na fél év múlva ráfrissítek, addig megvárom, hogy kinél hányszor omlik össze ez a szar, ahogy jellemzően szokott, mert mindig tele van bugokkal, ha ők valamit frissítenek.

  • Vargsson

    a RAWTherapee dinamikus profiljait is feltalálhatnák már :D

  • Nem értem a fanyalgókat, eddig nálam soha nem omlott össze, nem kavarodott, nem veszett el semmi. Egy erős konfiggal a sebesség is rendben van. Jó dolognak tartom ezt a frissítést, az új kreatív profilok szuperek, az “aktív” bélyegképek is hasznosak – persze ezt nem ők találták fel, láttuk már másutt -, ráadásul ha bármilyen preset fölé viszi az ember a kurzort, egyből látni a nagy fotón, milyen lesz, nemcsak a kis navigátor ablakban! Emellett a kedvencem, hogy végre növelték a Curves méretét, régóta kellett ez. Rendbe rakták a sorrendet is, igen, szóval aprónak tűnő, de nagyon fontos frissítések ezek szerintem. Nálam eddig hiba nélkül működik minden, bár hallok anomáliákról, az tény. (Murphy azért nem alszik, pont pár napja vettem végre egy colorcheckert a rendes profil miatt… :-D, persze tudom, kell az is)