Canon – Nikon pro mirrorless?

Rég volt már téma, így összegezném, hogy mik a hírek a két nagy gyártó házatáján MILC ügyben.

Az biztonsnak látszik, hogy a dolog elekerülhetetlen, rohamosan közeledik a nap, hogy mindkét cég bemutassa a profi mirrorless kameráját. Minden jel arra mutat, hogy az idei Photokina ősszel a Canon és a Nikon tükörnélküliségéről fog szólni.

Canon

A piros márka állítólag olyan milcet tesz le az asztalra ősszel, ami tudásban nagyjából az EOS 5D Mark IV-nek fog megfelelni, ámde nem az EOS rendszer része lesz, ami elég meredek kijelentés. A hírek szerint a videóra fog fókuszálni és azt írják, hogy a kódneve Z-vel kezdődik. Hogy ez a “kódnév” most mit takar, nem tudni, szokott lenni a kameráknak egy álnevük, vagy mondjuk inkább úgy projekt nevük, így szerepel mindenhol addig, amíg hivatalosan be nem mutatják, így valószínűleg ez fog Z-vel kezdődni, ami valljukba k…ra nem érdekel senkit. :D Ha viszont a terméknevek kapnak Z-t a szokásos D helyett, az érdekes történet. Már csak azért is, mert lassan mindenféle “D-s” opció elfogyott az elmúlt 20 évben. De akkor meg nem Z-vel kéne kezdődjön, hanem azzal kéne végződjön, szóval sehogy sem kerek ez a sztori. Na mindegy.

A hírek szerint legalább három prosumer mirrorless prototípust tesztelnek, amiből egy biztosan fullframe. Három szenzor különféle váz-variációkban, mindegyik más pixelszámú. A hírek szerint 24, 28 és 36 megapixelesek, de azt nem tudni, hogy ezek teljesen új szenzorok, vagy a jelenlegiek módosított változatai (nincs is 36 megapixeles szenzora a Canonnak – a szerk.)

A legfurább persze az, hogy jönnek-jönnek az információk az ilyen részletekről, de arról még senki nem mondott egy árva mukkot sem, hogy milyen bajonettel érkezik majd a Canon gépe. Arról csak találgatni lehet, a Canon bejegyeztetett egy fullframe mirrorless optikai formulát, ami arra enged következtetni, hogy új EOS M bajonettet kapunk kifejezetten fullframe szenzorra.

Én személy szerint egy dolgot biztosra vennék: a Canon profi mirrorless rendszerének nem az EF objektívek lesznek a natív optikái. Használhatók leszenk, akár még egészen jól is egy gyári adapterrel, sőt a Canon majd azt fogja kommunikálni, hogy kb. kompromisszummentesen lesznek használhatók, de a való életben, a tesztekben ki fog derülni, hogy az új, fullframe mirrorless bajonettel hatékonyabb lesz az AF.

A 7D Mark II dual-pixel autofókusza mint tudjuk azért nem rossz az EF optikákkal, sokan szeretik. A hétvégén egy esküvőn összehasonlítottuk a diszkófényes tánctéren egy Sony A7R III-mal, amin natív Sony objektív volt, ráadásul egy olcsó darab, nem is létező legjobb. A 7D dual-pixel ide vagy oda úgy elvérzett, mint a huzat a Sony mellett. Persze nem egy kategória a két gép árban, de az 5D Mark IV se nagyon tud többet ennél élőkép módban, próbáltam.

A fentiek miatt én azt mondom, hogy nagy eséllyel új vonal lesz a mirrorless, mégpedig teljesen új.

Nikon

A pletykák szerint a Nikon is a Photokinán villant majd prosumer mirrorlesst, ami állítólag a Sony A7 III ellenfele lesz a piacon. Ez azt jelenti, hogy 24 megapixel illetve 2000 dollár körül kell legyen majd. Megapixel monsternek meg egyelőre marad a D850.

A hírek szerint a kamera olyanokat fog tudni, amit eddig nem láthattunk, bár azt még senki nem tudja, hogy ezt úgy kell érteni, hogy soha nem láttunk a Nikontól, vagy soha nem láttunk a mirrorless piacon, vagy általánosságban a fototechnikai piacon még nem volt ilyen. DE, állítólag a Nikon nagy hangsúlyt fektet az ergonómiára a mirrorless tervezésekor.

A hírek szerint legalább az egyik új mirrorless optika power-zoomot kap, ami a videósoknak kedvez. (Értsd itt se az F-objektívek lesznek a fő lencsék).

A Nikon anyacég hamarosan megosztja az információkat a bevont üzletpartnerekkel, így vélhetőleg hamarosan több információ fog kiszivárogni.

Szóval Photokina, minden jel szerint ott már biztosan ki lesz állítva az új kamera és kezdetben két új objektív, melyet további objektívek követnek 4-6 hónappal a Photokina után. Az információk szerint nagyszámú új objektív kifejlesztése jelenleg prioritás a Nikonnál, ahogy az EVF fejlesztése is. Több forrás is megerősítette, hogy Nikon Z-mount lesz a neve az új mirrorless bajonettnek, de lesz valami nagyon kifinomult F-mount adapter is a rendszerhez.

Hát ennyi jelenleg.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Laci

    Annyi, hogy sokan várnak a Canon milcre, kiadják majd 5D4 árban, így aki még vett volna Canon-t, az is Sony-t fog venni.
    A Nikon-ból sokkal inkább kinézem, hogy reálisan mérik fel a helyzetet és elérhetőbb áron adnak egy használható ff milcet.

  • Pletyka ide, pletyka oda egyhamar egyik sem éri utol gyorsan a Sony MILC-et, úgyhogy maradok a Sonynál, a másik két gyártó hadd kínlódjon továbbra is, mi is szívtunk eleget miattuk éveken át kemény pénzeket fektetve eléggé hibás rendszerekbe…

    • A legújabb pletyka szerint nem is utolérni akarják a Sonyt, de legalábbis biztosan nem megelőzni, csak egy olyan milcet csinálni ami megállítja az elvándorlást a márkától. DSLR tulajoknak fognak kínálni mirrorlesst a DSLR mellé és nem pedig helyett.

      • Laci

        Szerintem az elvándorlást már nem állítják meg, folytatódni fog. Tuti, hogy adapterrel nem fog olyan jól működni egyik rendszer sem, mint a Sony a saját obijaival, amiből ráadásul egyre több van. A DSLR vonal szerintem zsákutca. Én árulom a Canon cuccom, A7 III-at szeretnék.

  • Gergő

    Mindegyik Z? Nem lehet, hogy mindegyik a Z-tengely mentén mozgatja a szenzort, hogy a régi/egyéb obikkal is menjenek? :)

    • Nem tudni. Közben érkezett olyan pletyka is, hogy nem Z-mountnak fogják hívni a Nikon bajonettet. Mindesetre a D-k már elfogytak, valami más kell. Nincs kizárva, hogy a jövőben is egyforma lesz a két márka számozása (csak a Nikonnak elöl lesz a betű, a Canonnak hátul mint eddig).

  • Ez logikus gondolkodásnak tűnik: “I think Nikon’s goal is to stop current Nikon owners to switch over to Sony. And the goal will be NOT to win over Sony E-mount owners. That’s because Sony has a clear advantage in terms of native lens range options. Nikon will focus on the needs of current DSLR owners that would like to have a mirrorless camera too. That means Nikon will offer a cheap and high quality autofocus F-mount adapter. And 2-3 kind of lenses that will suite the basic needs of their classic DSLR customers. I do not think Nikon iw making a Sony-killer camera. And I think Canon will have the same strategy.”

    • Rufi

      Nem tudom, honnan van az idézet, de én is mindig pont így gondoltam. Messze ez a leglogikusabb megoldás. Igaz, a Nikonnak nem lesz könnyű “olcsó” és egyszerű adaptert kitalálni, ami legalább az F bajonettes objektívek nagyobb részével működni fog.

  • Anulu

    5DIV tudású milc az édeskevés lesz a mai milc piacon

  • Ádám Molnár

    Sony teszt folytatásra várunk :)

  • Ádám Molnár

    Köszi szépen :) és jó munkát :)