Átszabták a Loupedeck szoftverét, már a Capture One-t is támogatja

A minap jelent meg a Loupedeck új szoftvere, mely teljes átalakításon esett át. Béta verzióban ugyan, de már a Capture One-t is vezérelhetjük vele.

A napokban jelent meg a Loupedeck, vagyis a népszerű hardveres Lightroom vezérlő panel szoftverének 2.0 verziója. A korábbi verzióhoz képest a progi kb 8x akkora méretű lett, de ez nem véletlen. Sokkal több beállítási, testreszabhatósági lehetőség nyílik az új szoftverben, melyeket itt most nem is sorolnék fel, mert a telepítőcsomag letöltése után minden júzer kap egy Release Notes nevű PDF-et, melyben több oldalon keresztül listázzák az újításokat.

Itt megjegyezném, hogy a fenti sávon megjelent a Device, Application és Mode menüsor. Az Application tiszta, hiszen bekerült a Lightroom mellé a Capture One (és állítólag dolgoznak az Adobe Premiere kompatibilitáson is, tehát ide kerülnek majd a kompatibilis szoftverek). A Mode is tiszta, ha Lightroomra állítjuk az appot, akkor itt választhatjuk ki, hogy Library vagy Develop módban hogy viselkedjen a Loupedeck. Node a Device? Ha azt legördítjük, csak a Loupedecket találjuk a listában. Mi kerül még vajon ide? Csak nem közeleg egy új Loupedeck? Mondjuk egy kisebb Light-verzió utazáshoz? Vagy egy komolyabb PRO verzió professzionális felhasználóknak? Esetleg idővel mindkettő? Én erre kisebb összeget mernék tenni, hogy jön valami hamarosan, és a Device-ban lehet majd kiválasztani, hogy melyik Loupedeck modellt akarjuk testreszabni.

Ha Lightroomos vagy, itt be is fejezheted az olvasást. :D Ha érdekel a Capture One, olvass tovább, most jön a jó hír! :)

Screen Shot 2018-06-03 at 16.10.10

A legkülönlegesebb hír azonban az, hogy a szoftver immáron nem csak az Adobe Lightroomot támogatja – amihez a Loupedeck eredetileg készült -, hanem a Capture One-t is, mely a második legnépszerűbb RAW-konverter az Adobe-galaxison túl.  Egyelőre béta-verzióként működik a Capture One támogatás, és ahogy tapasztaltam, vannak is hibák benne, de már egész jól használható..

Fontos, hogy a Loupedeck készítői (is) a Capture One vezérlés könnyebbik végét fogták meg, ami azt jelenti, hogy  a RAW-feldolgozót billentyűparancsokkal irányítják, vagyis a Loupedeck gombjai és potméterei billentyűparancsokat és billentyűkombinációkat emulálnak.

Ennek feltétele az, hogy a gyári Capture One Keyboard Shurtcutsot át kell állítani a Loupedeck-féle kiosztásra, ami egyébként nem bonyolult, a Loupedeck 2.0 telepítése után meg fog jelenni a legördülő menüben. 

Ez egy járható út, magam is így használom a Loupedecket a Capture One-nal, csak egy külső MIDI-translator szoftver segítségével értem el ugyanezt, amit a Loupedeck most beépített a saját szoftverébe. Fontos tudni azonban, hogy a Capture One igazi hardveres vezérlői, a Tangent kontrollerek nem így működnek. Ezek a méregdrága vezérlők közvetlen kapcsolatban vannak a Capture One kezelőszerveivel (nem billentyűparancsokkal irányítják őket), emiatt sokkal finomabb a működésük és több a lehetőség is a testreszabásra.

Új Tangent Wave 2 kontroller, mely a Capture One-nal is használható natívan. Ára valamivel 1000 Euro alatt. Kép forrása: post-logic.com

Az új Tangent Wave 2 kontroller a NAB Show-n kiállítva. A Tangent kontrollerek a Capture One-nal is használhatók natívan. Ára valamivel 1000 Euro alatt. Kép forrása: post-logic.com

A Tangent tehát egy szofiszitikáltabb módszer, de a kontrollerek 1000 euro környékén indulnak, a Loupedeck olcsóbb, de a C1-támogatása még béta, és ha már nem lesz béta, akkor is kötöttebb lesz a használata. Ennél már csak egy kisebb MIDI kontroller + egy MIDI-Translator használata olcsóbb, de az meg igényel némi kezdeti “törődést”, mire beállítjuk megfelelően.

Az új vezérlőszoftver itt tölthető le.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot