Megjelent a Loupedeck+

A Lightrom-vezérlő panel új verzióját mutatta be a finn gyártó, több gombbal, némileg áttervezett kezelőfelülettel és a Lightroomon túl is bővül már a támogatott szoftverek köre.

Így néz ki az új üdvöske, alatta pedig a régi verzió:

loupedeck-header-product-3000-01_1440x loupedeck-top-down-render-v-02-2000x1125

Mint látható, a Loupedeck+ több egyedi gombot kapott és eggyel több egyedi potméter lett rajta. A régi modellen mindösszesen két Custom gomb volt, bár később szoftveresen engedték a Pick és a két Zoom gombot is átprogramozni. Az új modellen ennek megfelelően eltűnt a Pick és a két Zoom, helyükre két Custom gomb és egy Custom tekerő került, és ezen kívül is lett még 5db egyénre szabható gomb, melyből három a Brush gombot váltotta baloldalon. Láthatóan a gombformák is mások lettek, bízzunk benne, hogy a gombnyomás minősége is változott, mert az előző elég suta volt ezen a téren.

Lettek még új funkciók is, ilyen a Custom mode és a Screen mode, továbbá lehetőség van módosító billentyűket emulálni vele, úgymint Shift, Control, Command, Alt és Tab. Hogy a gyakorlatban ez mire szolgál majd, az kiderül. Bővültek a támogatott szoftverek is, a Lightroom Classic CC-n kívül mostmár az Aurora HDR progival is kompatibilis, továbbá béta verzióban a Capture One-t is támogatja, bár azt már az előző is támogatta.

Fontos, hogy a Loupedeck+ használatakor a legújabb Lightroomra van szükség, 7.4-es verziótól fölfelé működik megfelelően. Működhet korábbi verziókkal is, de volt egy-két bug, amit a Lightroom 7.4-gyel javított az Adobe.

Az új Loupedeck+ ára 229 Euro és ingyen szállítják a világ minden tájára.

Ha még mindig egeret használsz a RAW-feldolgozáshoz, azt mondom rosszul teszed. Hardveres eszközt használnak a zenészek, a komolyabb film-utómunkával foglalkozók, de még egy autós játékot is jobb kormánnyal és pedállal nyomni, mint billentyűzettel. Nincs ez másképp a RAW-feldolgozásnál sem, sokkal egyszerűbb és kényelmesebb tekerőket és dedikált parancsgombokat használni, mint egérrel húzkodni a csúszkákat a kijelzőn, de ami a legfontosabb, hogy sokkal gyorsabb is! Egy esküvői anyag feldolgozása adott esetben fele annyi időt vehet igénybe így! Drágának tűnhet elsőre egy ilyen eszköz, de ha megtapasztalod, hogy mennyire segíti a mindennapi munkádat, szerintem a dupláját se sajnálnád érte.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Anna Kőszegi

    szia Márk,
    vettünk mi is egy plusszosat, de nem tudom beállítani a tekerők sebességét!
    ha jól tudom az előző verzióban volt egy slow/speed beállítási lehetőség, de ebben istennek se találom!
    túl sokat kell tekerni a gombokat ahhoz, hogy a csúszkák végállásához érjek!
    van erre valami megoldás?
    üdv, Anna

    • Helló, igen sajnos én sem találom. Kompletten eltűnt az új, 2.0-ás szoftverben a Settings. A gomb ott van, de ha rányom az ember csak annyi jön be, hogy beállítások importálása/exportálása. Régen itt volt mindenféle beállítási lehetőség. Írni kell a supportnak, biztosan segítenek.

    • Azt az infót kaptam a gyártótól, hogy azért vették ki a sebességkontroll fícsört, mert a “kétkomponensű” megoldásuk összezavarta a felhasználókat. Újratervezték a módját az érzékenység szabályozásnak és december elején debütál az új szoftverben.

    • dertacys21