Minden amit eddig tudni lehet a Nikon FF milcről

Tegnap elindult a lavina, megcsillantotta a gyártó azt a gépet, ami a Nikon elkövetkező uszkve 20 évét alapjaiban meghatározza majd. A közölt képek alapján elég sokminden kiderült, sőt a hivatalos bemutató ideje is kiderült.

Az eddigi pletykák alapján két fullframe mirrorless jön, először egy 45 megapixeles, aztán egy 24 megapixeles, de ezek egyelőre csak pletykák. Ami viszont tény, hogy a gyártó leközölt néhány fotót és egy videót az új gépről, továbbá készített egy dediklált weboldalt, amiket a világ lelkes fotós olvasói hamar kifiléztek.

A leközölt, majd szétmanipulált, kivilágosított stb. fotók és videó alapján az alábbi következtetésekre lehet jutni:

  • A kamera biztosan mirrorless, gondolom ez nem meglepő :)
  • Új bajonettet kap, ergo új, kifejezetten mirrorlessre szánt objektíveket is kínál majd hozzá a Nikon. Ezeket is Nikkor optikának hívják majd természetesen, de a bajonett neve állítólag Z-mount lesz, nincs kizárva, hogy a kamerát is Z-akárminek nevezik majd, így a DSLR-reket D-vel, a mirrorlesseket Z-vel jelölik…ez csak feltételezés. Az viszont biztos, hogy a legtöbb F-bajonettes Nikon objektívet is lehet használni majd vele, de csak adapterrel, ami minden bizonnyal némi kompromisszumos működést hoz majd magával. Adapterezett objektívvel az AF nagy valószínűséggel butább lesz, mint natív optikával, vagy csak gyengébben muzsikál, vagy egyes funkciók egyenesen le is lesznek tiltva.
  • A gép méret tekintetében nem lesz egy hatalmas darab, nagyjából akkora méretű, mint a Sony A7 III, és kisebb mint a Fujifilm X-H1 Az új Z-bajonett is kb akkora mint a Sony bajonettje. Ezt az ISO-szabvány vakupapucs alapján lehet az alábbi módon kikövetkeztetni:

nikonz

 

  • A gép ergonómiája viszont láthatóan sokkal jobb, mint bármelyik Sony vagy Fujifilm mirrorlessé, hatalmas markolat és hüvelykujj-támasz került a gépre. Ez látszik az “éjszakai” videofelvételen is (ld. fent), mikor lekerül róla az objektív, és látszik a real-life fotón is, hogy a hölgy ujja az exponálógombon meglehetősen messze van a gépvázon. A markolat vastagabb, szélesebb és magasabb lesz, mint a Sonyé. Én gyanítom, hogy közel olyan jó fogása lesz, mint egy DSLR-nek, cserébe elég furi külsőre számíthatunk, ahol a szögletes, lapos, íves, illetve a vastag és vékony felületek váltják egymást. Retro is lesz meg modern is, de inkább modern.

Nikon-Z-mirrorles-camera

  • További részleteket is felfedezhetünk a kamerán. Az egyik, hogy nem lesz beépített vakuja. Bár az EVF oldalán van egy gomb, de az az EVF/LCD közti váltásra szolgál majd, ugyanilyen van a Nikon 1 V3-on is. Az EVF másik oldalán a dioptriaállító tárcsa látható.
  • Kezelőszerveket tekintve láthatuk a videón módválasztó tárcsát a – júzer felőli – baloldalon, egy vezérlő vagy expo-korrekciós tárcsát a jobboldalon (az EVF és a tárcsa közötti lapos sík területen talán státusz LCD lesz, vagy üresen hagyják), továbbá van egy hátlapi vezérlőtárcsa is és a joystick se maradt ki szerencsére. A hüvelykujjnál látható a fotó/videó kapcsoló, benne a felvétel indítás gomb, mellette egy másik, ami minden bizonnyal majd az AE/AF Lock gomb. Az On/Off kapcsoló az expogomb körül helyezkedik el (alatta vélhetően első vezérlőtárcsa), mellette pedig egy kis gomb, bizonyára egyedi funkciónak, esetleg ISO-állításnak. Egy gombot vélek még felfedezni hátul a kamera bal vállán, ez Nikon-hagyományosan a törlés gomb.
  • Az LCD kijelző hatalmasnak tűnik a videón, a mai kamerák LCD-je 3-3.2″ méretű, ez nekem nagyobbnak tűnik, és bár nem egyértelmű a fotókon, de úgy néz ki kihajtható lesz.
  • A kamera oldalán virít a Bluetooth logo is némelyik képen, illetve látható az EVF oldalán egy mikrofon nyílás, gondolom ez a másik oldalon is van, így sztereo mikrofont kapunk.
  • A Nokishita blog belenézett a dedikált event-weboldal forráskódjába, ahol egy – egyelőre rejtett – visszaszámláló van beépítve, melynek végdátuma 2018. augusztus 23., tehát a bejelentés ekkor várható. Augusztus végén tehát bemutatják hivatalosan a gépet, így a szeptember 26-án kezdődő kölni Photokina kiállításon biztosan meg lehet már tapizni, de legalábbis displayen megcsodálni.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • István Kiss

    Hogy ez mennyire nem érdekel senkit ! (csodálkozás, nem kritika)

    Vagy nikonosok nem olvassák a blogot, vagy nem érdekli őket a milc… Megjegyzem engem se nagyon érdekelne (lelkesítene), ha új bajonettel jönne ki kedvenc márkám. Az index fórumon se foglalkozik vele senki..
    Nos szerintem egy kényelmesebb váz lesz sony technológiával. Azon se lepődnék meg/lepődtem volna meg, ha sony e-mountal jönne ki.. Kicsit drágább vázakkal viszont olcsóbb obikkal, hogy legyen vmi különbség.

    • Őszintén? Ezen én is ledöbbentem már az első cikknél. Amikor megjelent az 1DX később az 1DX Mark II (meg szinte bármilyen Canon), akkor mindenki arról beszélt, mai napig rekorder szerintem az 1DX megjelenéséről szóló cikk látogatottsága (kb. 6000 látogatás jött rá 1-2 nap alatt, van ennél jóval magasabb látogatottságú cikk is, de azok hónapok évek alatt jöttek össze).
      Szóval azért tartom én is furcsának, mert a világsajtó csak ezzel van tele. Az összes rumors oldal lehozta még a Canonosok is, mindenki cikkezik erről, DPReview-n címlapon van kiemelt helyen és 930 komment van alatta. Itthon meg kb olyan szinten mozgatta meg az embereket, mint ha a D610 kapna utódot.
      Nem is azért nagy szó ez a gép mert mirrorless, meg fullframe meg végre a Nikon. Hanem azért mert – amit leírtam a cikkben is – ez a gép mutatja meg, hogy milyen lesz “A Nikon” az elkövetkező 20 évben. Kb olyan horderejű a dolog, mint amikor az első Nikon DSLR-t mutatták be a filmesek mellett. Szóval fura ez az apátia pedig már a harmadik cikket írtam róla :D

      • Laci

        Oké de sokat nem is tudunk róla még. Azt sem tudjuk, milyen lesz a Nikon az elkövetkező 20 évben, hisz csak a gépről van egy fotó, a gép külsejét pedig bármikor újraszabják. A bajonettről, szenzorról, AF-ről még semmit nem tudunk, csak azt, hogy más lesz.

        • Pont ezért izgalmas :D Mert tudjuk hogy ez meghatározó gép de csak töredékeket ismerünk meg róla. Sztem nem ez a gond, hanem az, hogy a Sony kapcsán már annyit beszélt mindenki erről a témáról, hogy már nincs mit mondani. Minden érv és ellenérv, vágyak és kritikák el lettek mondva le lettek írva már legalább 5x az elmúlt években magyarán kiveséztük ezt a fázist. Újabb reakciók majd akkor várhatók – valóban – ha lesz konkrét termék.

          • Slan Zro

            Vagy akinek nem volt jó a DSLR az már vett Sony MILC-et. Aki elégedett vele, azt nem érdekli az új Nikon MILC jelenleg :) De majd ha lesznek konkrétumok, s a Canon is beszáll a marketing hullámvasútba felélénkül itt is a komment szekció :D

    • Anulu

      Egy Teaser a bejelentéshez amiben bejelentjük hogy dolgozunk rajta és egyszer be fogjuk jelenteni. Szerintem ezt a fajta marketing fogást (amit obiknál előszeretettel alkalmaznak) már mindenki unja. Itt is volt már róla szó. Megtudtuk hogy lesz mirrorless Nikon-tól is, igazából ezt már évek óta tudjuk, mint ahogy azt is hogy új bajonett lesz, ergo nem tudtunk meg semmi újat. Szerintem a legtöbb ember úgy van vele okéoké majd szóljál ha valami konkrét dolgot is elárultok :)

      • Aug 23. bejelentés. 2018 ősz forgalmazás. Ár 1800-2700 USD. Ld. következő cikk ;)

        • Anulu

          De ha jól értem ez sem hivatalos info csak pletyka továbbra is

          • Milcer Robi

            Ha valóban a profi milcek iránti a lelkesedésed, akkor üdvözölni illenék a Nikon bejelentést.

          • Anulu

            Üdvözlöm majd ha lesz, épp ezt magyarázom hogy nem tudtunk meg semmit akkor mit üdvözöljek ? De látom nem jött át :)

          • Milcer Robi

            A Nikon FF milcet beharangozó gyári sitot eszerint pletykának értékeled?

  • Rufi

    Az adapterezésnél nem is az AF lesz a problémás, szerintem az gond nélkül fog működni, hanem a blendevezérlés. A Nikon alig pár éve készít elektromos blendevezérlésű objektíveket. A Nikkorok többsége mechanikus blendével rendelkezik. Azok, amelyeken van blendegyűrű még könnyen megoldhatóak munkablendével, de a mechanikus blendevezérlésű G objektívek (ilyen az elmúlt két évtizedben gyártott obik többsége) adapterezése nem lesz egyszerű. Gondolom emiatt nem készült használható adapter Sony-ra sem a Nikkorokhoz.

  • Powershot