Most akkor mi van a Canon és Nikon FF milcekkel?

Jönnek vagy nem jönnek? Mi az aktuális állás jelenleg a pletykagyárban a Canon és a Nikon fullframe mirrorless kameráival kapcsolatban?

Megmondom röviden: nevetséges az aktuális állás. Hülyét csinálnak már kb. az olvasókból, amit a legtöbb fotós hírportál rögtön átemel, és így ők is hülyét csinálnak az olvasóikból. Egyik héten azt mondják még idén lesz, a másikban azt, hogy majd csak jövőre, a harmadikban azt írják már e hónap végén bemutatják, a negyedikben meg azt, hogy bocs, mégse, valszeg csak jövőre. Most kicsit a hatás kedvéért összemostam a dolgokat, de nagyjából ez az állás, minden hétre jut egy bemutatási dátum, amiből az egyik mindig közeli, a másik távoli. Feltételezem nincs miről írni a tematikus pletykaoldalaknak, ezért ilyen clickbait hülyeségeket raknak ki.

Nikon mirrorless koncepcióterv a nikonrumors.com-ról

Nikon mirrorless koncepcióterv a nikonrumors.com-ról

Ez főként a Canonra igaz, ott még mindig nem sikerült eldönteni, hogy lesz-e az őszi Photokinán Canon fullframe mirrorless, vagy egyáltalán idén lesz-e, esetleg csak jövőre? A Nikonos pletykaoldal ellenben bátorkodta kijelenteni, hogy a két Nikon fullframe milcből az egyiket már e hónap végén bemutatják. Ezt leadta az összes fotós magazin és blog, de ők már kvázi tényként kezelték, így a Nikonrumors kirakott még egy cikket, melyben közölték, hogy a július 23-i dátum még nem tény csak pletyka, és nem látják jellemző jelét annak, hogy a Nikon itt 1-2 héten belül valami oltárinagy bejelentésre készülne. Ez utóbbi infó a lényeg, ezt tapasztalatból mondom. Két hét van hátra júliusból, ha itt két héten belül a Nikon mérföldkő bejelentést tenne, akkor már kikerültek volna részletek, láttuk volna a sajtó-/partnermeghívókat a rendezvényről stb. A Nikonrumors.com szerint tehát e hónap végén legjobb esetben is csak teasert (sejtelmes, sokat el nem áruló beharangozót) kaphatunk, esetleg egy fejlesztési bejelentést (development announcement), vagyis azt hogy bejelentjük, hogy egyszer majd be fogjuk jelenteni.

Hát ennyi van a Canonnal és a Nikonnal mirrorless téren. A Canon jelenleg három nagytelét készül frissíteni, legalábbis ennyiről tudunk.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Slan Zro

    Majd jönnek :) De mi a helyzet a 90D és a 7DIII-al ? :)

    • Laci

      Gondolod lesz bennük érdemi fejlesztés? :)

      • Slan Zro

        A 70D után a 80D elég sokat fejlődött. Ha ennyit hozzátesznek a 90D-hez is, s lesz benne DPAF cropmentes 4K videó módban, akkor jöhet :)

        • Kornel Nagy

          Én ebben már nem hiszek, Sonyra váltottam. A7RIII és az adapterrel még a Sigma (Canon) obik is jobban muzsikálnak.

  • KancsoPeter

    A zsidók több ezer éve várják a Messiás /nem Messi/ eljövetelét.

  • Laci

    Szerintem mindkét oldalon, de főleg a Canon-nál kapkodják a fejüket, változik a felállás a piacon..

  • ePtOn

    Miért lenne érdemes megvárni a Nikont / Canont annak, aki MILCre vált? Valószínűleg nem lehet a mostani objektíveket használni hozzá, így nem értem értelmét, hogy miért érné meg? Talán a vakuk miatt?
    Arról nem is beszélve, hogy gyanítom egyik sem lesz nagy durranás a konkurenciához képest. Már az csoda lenne, ha egy Sony A7III-at elérnének tudásban.

    • Rufi

      Biztos, hogy lehet majd használni az összes objektívet. Legalábbis a Canon esetében minden EF objektív működni fog, sőt munkablendével az összes FD is. A Nikon egy kicsit nagyobb bajban van ezen a téren, de azok az objektívek, amikben elektromos a blendemozgatás, működni fognak az új rendszerrel, meg a régi, blendegyűrűvel rendelkezőkkel sem lesz gond. A legnagyobb probléma a mechanikus blendemozgatással működő G objektívekkel lesz, azok működését nem lesz egyszerű elegánsan megoldani.