Újabb infók a Nikon FF mirrorlessről

Meglehetősen izgalomban tartja a fotós világsajtót és olvasóit a Nikon csőben lévő fullframe milc kamerája. Újabb infók derültek ki.

Az első és talán legfontosabb, hogy mostmár nincs pletyka, nincs találgatás, ugyanis tegnap a Nikon hivatalos sajtóközleményt adott ki, melyben leírják, hogy a cég újgenerációs, FX-formátumú mirrorless kamerán dolgozik, sőt egyenesen azt állítják, hogy “industry leading” lesz, vagyis a kategória felső szegmensébe szánják. Azt is leírják, hogy új Nikkor objektívek készülnek új bajonettel, és hogy ehhez lesz F-bajonett átalakító is. Azt sem rejtették véka alá, hogy a Nikon továbbra is elkötelezettje a DSLR technológiának, emiatt a jövőben a felhasználók két professzionális kamerarendszer között választhatnak majd. Ezen a weboldalon fogják csöpögtetni az infókat: http://www.nikonusa.com/mirrorlessiscoming

A további információk már egyéb helyekről jöttek. A Nikkei Asian Review nevű portál is kirakott egy cikket a témában, melyben – nem is olyan – apró morzsákat is elhintenek az új gépről. Az egyik az, hogy augusztus 23-án mutatják be, és legkorábban ősszel kezdődik az értékesítés. Árat is leírtak, bár elég tág határokkal, 1800 és 2700 dollár között várható a kamera, ez bruttó 640.000 és 960.000 Ft közé esik. Ez annyira tág intervallum, hogy ha az első ár lesz a valós, akkor a Sony A7 III ellenfele lesz (ennek megfelelő specifikációkkal), ha az utóbbi, akkor a Sony A7R III-é nagy megapixelszámmal, stb. Az előzetes pletykák arról szóltak, hogy lesz egy 45 megapixeles csúcsgép és egy 24 megapixeles középkategória, de a 45-öst mutatják be először. Ha ez a pletyka igaznak bizonyul, akkor inkább a 2700 dolláros árra számítsunk.

Élelmes felhasználók azt is kiszúrták, hogy az egyik gyári teaser-fotón kivilágosítva ki lehet venni az objektíven a 24-es gyújtótávolság jelölést, így ebből (és az obi méretéből) kiindulva a kamera nagy valószínűséggel egy 24-70mm f/4 kitobjektívvel fog érkezni. Egy másik felhasználó pedig Photoshopban összedobott egy mockupot a rendelkezésre álló képek és információk alapján.

Nikon-mirrorless-24-70mm-f4-lens

Látszik a 24mm-es felirat

Nikon-mirrorless-camera-buttons-and-controlls

A videóból kivágott képeket kivilágosítva ilyen gombkiosztásra következtetnek.

Nikon-mirrorless-camera-measurements

Várható méretek az ISO-standard vakupapucs méretéből kiindulva

Nikon-mirrorless-camera-mockup

Photoshoppal készült mockup…valami ilyesmi lesz

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Steve850

    Tényleg ekkora az óriási érdeklődés?