Akkor Canon mirrorless…

Elindultak végre a pletykák a Canon fullframe mirrorlesséről. Most úgy tűnik, hamarosan viszontlátjuk végre.

Canon fronton eddig az volt a helyzet, amit egy korábbi cikkben is írtam már. Szinte minden héten más infó jött arról, hogy lesz vagy nem lesz idén. A mostani álláspont az, hogy lesz, legalábbis a híresztelt két gépből egy úgy néz ki megérkezik az idei Photokina kiállításra, ami egyébként szeptember 26-29-ig lesz Kölnben…idén utoljára ősszel, átköltözik ugyanis tavaszi dátumra, és mivel már évente rendezik meg, nem pedig kétévente, így a következő Photokina már jövő tavasszal várható.

A legújabb infók szerint a Canon mirrorless neve…dobperrrrgééés:

Canon EOS R

lesz. Az új fullframe mirrorless bajonett pedig RF Mount.

R1-es munkatárs…érted…? :D

A hírek arról szólnak, hogy szeptember 5-én bemutatják az első ilyen gépet, ami a Sony A7III és a Nikon Z6 vetélytársa lesz, 24-28 megapixel körüli szenzorral. Kinézetre, ergonómiára az EOS M50-re fog hasonlítani, de valamivel nagyobb lesz annál.

eosm50

A Dual-Pixel AF természetesen alap, és persze lesz ennél is vázba épített szenzorstabilizáció. Állítólag 10fps sorozatot fog tudni, 4K videót 30p-vel, FullHD videót 60p-vel, az ára pedig 1900 dollár környékén várható, ami jelen állás szerint nettó 530.000 Ft, bruttó 675.000.

A nagyfelbontású, magasabb kategóriájú modell viszont csak jövőre érkezik minden jel szerint.

Ha esetleg dunsztosüvegben élsz, és lemaradtál, akkor elmondjuk, hogy a Nikon pár napja mutatta be a saját fullframe mirrorless gépét Z6 és Z7 néven. A gépek fogadtatása meglehetősen vegyes, azóta is ég a világháló, vérremenő viták folynak már nem csak a Sony, Canon és a Nikon fanboyok között, hanem a Nikon fanboyok egymásközt is veszekednek. Egyesek szerint zseniális gép lett a Nikon vasa, mások szerint nem ér a Sony nyomába, de nem rossz kezdés, van aki isteníti a Nikont, van aki meg hatalmasat csalódott. Egy biztos, a Nikon köszöni jól van, épp nem győznek elnézést kérni, mert a Z7-re (és a mellette bejelentett kompakt 500mm-es teleobjektívre) annyi előrendelés érkezett, hogy nem fogják tudni tartani a tempót. Csak mondom, hogy a Nikon D850 az USA-ban a mai napig hiánycikk, egy évvel a bejelentés után.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Laci

    Az árából kiindulva a 6D II-höz képest, arra számítok, hogy ugyan olyan fos lesz a dinamika tartománya. Sokkal jobb nem lehet, mert azzal kinyírnák a 6D II-t. Vagy csíkozni fog, mint az 5D4-ek.

    • Sanyi

      A 6D II a legkelendőbb ff dslr az Amazonon, tényleg jó nagyot buktak vele. Casey Neistat is mintha erre váltott volna 10.000 dolcsis Sony szettje után.

      • Laci

        Egészségükre. Maradtam a sima 6D mellett, képminőségre jobb. Lehet, hogy még a névvel el tudják adni, a Nokia is ezt hihette annó..

      • Ja, vloggolásra :D

        • Sanyi

          Ő azt hiszem eredetileg operatőr volt és talán érdekelte, hogy az a néhány követője mit lát. :D

  • C64forever

    Már évek óta mennek ezek a pletykák a Canon FF milc-ről, kb ennyire “részletes” specifikációs morzsákkal, totál szkeptikus vagyok.

    • Akkor ettől méginkább az leszel: mai infó, hogy az EOR R-rel egyidejűleg fog érkezni egy 24-70mm f/2 objektív. :D

      • Tert

        És kapható lesz majd fehér színben is! :D

  • Tert

    Azért a dual-pixel még okozhat meglepetéseket a versenytársaknak, mint azt Márk már régebben emlegette…

    • Hát igen. Dual-pixelt eddig csak low-end kamerában láthattunk, meg high-end kamerában amolyan “mellékes” funkcióként. És már ezek se voltak rosszak. Az M50 már tud szemkövetést is, pedig az is csak egy belépőszintű kamera.

  • Anulu

    “Nikon köszöni jól van, épp nem győznek elnézést kérni, mert a Z7-re (és a mellette bejelentett kompakt 500mm-es teleobjektívre) annyi előrendelés érkezett”
    Pedig a hype-hoz képest ez egy elég gyenge rajt, 15 és 32. hely. Én azt olvastam D850 is gyártási nehézségekkel küzd azért nem lehet szinte sehol kapni
    https://www.amazon.com/Best-Sellers-Electronics-Compact-System-Cameras/zgbs/electronics/3109924011/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&linkCode=sl2&tag=sarumors-20&linkId=5a40c55d3b069cbb6b5e8ad189c85409&language=en_US

    • Sanyi

      Most már 14, 25. És ha jól látom csak egy ff milc van a Z6 előtt. Rossznak semmiképp nem értékelném, pláne hogy még teszt sincs róla.