Így néz ki valójában a Nikon Z6 és Z7, vegyes a fogadtatás

A japán Nokishita blog kiszivárogtatta a Nikon fullframe mirrorless kamerák gyári fotóit. Mostmár láthatjuk elölről, felülről, hátulról, objektívvel és anélkül, így elkészült néhány összehasonlítás is. A fogadtatása vegyes a gépnek, dehát várható, hogy megosztó kamera lesz, minden új dolog így jár.

Lássuk először a képeket:

Először is itt a Z6 és a Z7, mint látjuk az égvilágon semmi különbség nincs a frontoldalt tekintve a két masina között, csak a számozás.

nikon_5 nikon

A bajonett elég nagy, bőven belefér a fullframe lapka. Ekkora a Z6/7 páros a Sonyhoz képest:

nikonZ7-vs-SonyA7rIII nikonZ7-vs-SonyA7rIII-2470mm nikonZ7-vs-SonyA7rIII-back

És ekkora kb a Fujifilm X-H1-hez képest, amiről már azt mondhatjuk, hogy normál méretű mirrorless. Látszik, hogy a Nikon valamivel kisebb nála, tehát méretben a Sony és a Fuji között helyezkedik el.

vsfuji

Felmerült sokszor a kérdés, hogy ekkora bajonettben elfér-e egy croppos középformátumú szenzor? A válasz továbbra is az, hogy talán. Az alábbi ábra mutatja a croppos KF szenzor méretét: a narancssárga csík elvileg a szenzorfoglalat mérete, a piros pedig a szenzor tényleges képalkotó részének mérete. Látszik, hogy utóbbi épphogycsak belefér a bajonettbe, csak a sarkai lógnak túl kissé, ami nem feltétlenül probléma, láttunk már ilyet. Ennek ellenére nem tartom valószínűnek, hogy ebből a gépből mostanában középformátumú verzió is lesz.

mft

Lássuk akkor a gépeket más szögekből:

nikon_7 nikon_6 nikon_3 nikon_2 nikon_1

Bejött a tipp, hogy a gép vállán lévő tárcsa nem expo-korrekció lesz, hanem univerzális hátsó vezérlőtárcsa. Azt is láthatjuk, hogy a módválasztó tárcsán nincsen sallang, értsd nincsenek témamódok, csak a PASM, illetve három egyéni üzemmód, vagyis a gépet professzionális felhasználásra szánják majd. Kapunk státusz-LCD-t is, én magam ezt nagyon jó ötletnek tartom, valaki mirrorless esetében hülyeségnek. Nekem a Sonyról hiányzik és kész.

Azt is láthatjuk, hogy a gombok döntő többsége előre programozott funkciógomb, csupán kettő user által programozható Fn gomb van a kamera elején, amit egyénre szabhatunk. Ez a megoldás gyökeresen eltér a Sony-koncepttől, ahol szinte mindent be vagy át lehet programozni. Szerencsére van joystick, egy ilyen kameránál ez alap kell legyen.

A képek alapján a kamerában lesz Bluetooth, továbbá HDMI, távirányító, USB, mikrofon és fejhallgató csatlakozó is. Sajnos a markolatról nincs fotó, van egy rossz előérzetem, de reméljük, hogy a gép duplakártyás lesz. Egyelőre erre semmilyen jel nem utal, de majd meglátjuk.

Ez tehát külsőre a Sony Z6 és Z7. Szerintem nem csúnya, egyesek szerint igen. De a fogadtatás mindenképpen vegyes, aki azt mondja, hogy a kamera tervezése átgondolatlan, annak van némi igazsága. Ez főleg “nikonos-szemmel” fog kitűnni, de aki azt mondja, hogy minek kell sorozat gomb külön, miért nem volt jó a módválasztó tárcsa alatt egy gyűrű, vagy azt, hogy minek kell két nagyító gomb, hogy minek van központi helyen az i-gomb, hogy minek van joystick és 8-irányú hátsó vezérlő egyszerre, holott elég lenne csak a joystick…hogy miért nem tekerhető a hátsó vezérlő, ha már ott van…szóval akik ezt mondják, nem feltétlenül mondanak hülyeséget.

Nagy kérdés persze a gép tényleges tudása, és még nagyobb az ára, ami döntő lesz. Holnap remélhetőleg minden kiderül.

Ezek pedig a géphez első körben érkező objektívek. Ahogy szó is volt róla, egy 24-70mm f/4 kitobi, továbbá egy 35 és egy 50mm-es f/1.8 fényerejű fix.  A 0.95-ös Noct Nikkor majd később jön. Van kép a FTZ vagy F-mount To Z-mount átalakítóról is, ami a hírek szerint szetben jár majd a kamerához.

nikon_16 nikon_15 nikon_9 nikon_8 nikon_17

Neked mi a véleményed?

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Anulu

    Akárhogy osztok szórzok ez 2-vel kevesebb tárcsa mint bármelyik a7-esen. Felül jobbra az evf-től hiányzik egy, illetve a D-pad Sony-nál forog és tárcsaként is funkciónál, ha jól tudom ez a klasszikus Nikon D-pad nem forog. Play és törlés gomb a baloldalon…

  • BananaJoe

    Csak időjárás álló ne legyen, különben elgondolkozok egy ilyenen.

  • scarbantia

    A Sonyhoz képest sokkal nagyobb és magasabb markolatot kapott, ami lényegesen jobbnak tűnik, és jó, hogy nagyobb is lett valamivel, nekem is bejön a fenti státusz LCD. De… Miért nem lett nagyobb? Tudom, hogy ezzel kevesen értenek egyet, mert “végre kihajtható a kijelző”, de méretéhez képest totál megeszi a helyet hátul, a gombok hátsó elrendezése a legrosszabb EOS M-es időket idézi. Na jó nemegészen, de nekem egy kicsit nyomorgatott, és egy nagyobb objektívvel esélyes, hogy nem lesz túl kényelmes a cucc.

    Az 50-esnél csak nekem tűnik úgy, hogy ez is kapott egy közgyűrűt?

    Egyébként meg a cucc sikere úgy is az AF-en, meg a keresőn múlik majd.

    • scarbantia

      bocs a szóismétlésért…

  • Tert

    Gondolom a vállon lévő univerzális tárcsára az expo is beállítható lesz… Nekem tetszik, hogy sok fix gomb van így nem kell gondolkodnod, hogy milyen kiosztás lenne a legjobb. Ezt fogod megszokni és kész. Kiváncsi vagyok az árára, ha tippelnem kellene akkor most azt mondanám olcsóbb lesz a Z6 mint a 7III.. :-)))

  • Márk Korecz

    Egyáltalán nem hasonlít :D se a forma se markolat se a gombok tarcsak elrendezése se a státusz lcd se semmi kb. :D

  • Konyi

    Tök jó, a hüvelykujjhoz rakták a vezérlőtárcsát, mint a Sony APS-C gépein van, szerintem ott sokkal jobb a helye, mint az A7-en, nekem az valahogy kényelmetlen. A lejátszás-törlés gomb is jobb ott bal oldalt, de itt ki is merül. Se expo-korrekció tárcsa, se ISO tárcsa, így elsőre a Sonyhoz hasonló, bénán csak egy irányba billenthető kijelző-mechanika. Ami a legérérdekesebb, nincs a vezérlőtárcsán videó mód. Na így kilőve a külön programozása a gomboknak videóra, mint Sonynál, meg lehet a 16:9 videókat indítani 4:3 kijelzőről? Sokat otthagyott a Nikon ebben a vázban, pedig most nevethetett volna a Sonyn, aki helyette kifizette a tanulópénzt.

    • Konyi

      Bocs, a módválasztót látom már videóra.

    • pergabb

      mi a baj a kijelzővel? Makrünál is jó és akkor is, ha a fejed fölé tartod. Selfie képet nem tudsz csinálni, na puff bele :D

  • Tert

    Nincs ezeknek humorérzékük? A Nikon helyében én inkább egy “ETZ mount” -ot dobtam volna a csomagba! (SONY E to Nikon Z)

    • Tert

      Ja és még jön majd a Canon is az új bajonettel… Most azonnal akarok alpítani egy “MOUNT”-okat gyártó start-up céget…. :-)))

      • Márk Korecz

        Mount Everest Ltd néven

  • Laci

    Nekem jobban tetszik, mint a Sony.