A Panasonic S1R és S1 lesznek a cég első full-frame kamerái

A Panasonic bejelentette az első két fullframe lapkás mirrorless kameráinak fejlesztését. A Lumix S1R és S1 típusok az L-Mount Szövetség első kamerái, így ezek a gépek a Leica SL milcet követve szintén a Leica L-bajonettjét használják majd.

Mind az S1R-ben, mind pedig az S1-ben 35mm-es fullframe szenzor lakozik, és mindkettőt arra (is) szánják, hogy bevágódjanak video frontot: ezek az első fullframe kamerák a világon, melyek 4K 60p videó rögzítésére alkalmasak.

panasoniclumxsheaddd

panasoncs1rs1

Mindkét kamera vázba épített Dual IS képstabilizálással (IBIS+optikai IS), és dupla kártyafoglalattal kerül forgalomba. Utóbbi XQD és SD szabványt támogat. A kamerák háromtengelyes, strapabíró kihajtható LCD-t kapnak.

frontview-1

A Panasonic szerint mindkét kamerát fotósoknak és videósoknak egyaránt szánják.

A full specifikációkat egyelőre nem jelentette be a gyártó, de néhány dolog a nyilvánosságra került marketing anyagokból kiszivárgott(?): az S1R 47 megapixeles, míg az S1 24 megapixeles szenzort kap.

holding-1

Az S1R-ről kiderült az is, hogy robusztus, nagy precizitású és gyors zárszerkezetet kap majd, ami a leggyorsabb vakuszinkron időt fogja eredményezni a piacon. Ezen kívül gyors és precíziós AF-et ígérnek, amit ráadásul Deep Learning AI címszó alatt tanulni képes mesterséges intelligenciával vérteznek fel. Szintén elsőként a történelemben. A gép 100% időjárásálló szigetelést kap, és ellenáll majd az alacsony hőmérsékletnek is.

weather

Ami az EVF-et illeti, pontos adatokat nem tudni, de a Panasonic szerint az iparág legjobb elektronikus keresőjét teszik bele, ami közelíti már az emberi látás minőségét.

A sajtóanyagok szerint a kamera kényelmes markolatot és optimális gomb- és kezelőszerv pozícionálást kap.

holding-1

holding2

A Panasonic ígérete szerint több mint 10db Lumix S szériájú objektívet fejlesztenek 2020-ig, amiből három konkrétumot árultak el eddig: egy 50mm f/1.4 fix, egy 24-105mm zoom és egy 70-200mm zoom objektív érkezik majd elsőként.

upcominglenses

Ezeken kívül persze rögtön az induláskor 8db csúcsminőségű Leica SL objektív lesz majd kompatibilis a géppel, bár ezek árazása nem épp barátságos, 1.3mio Ft alatt egyik fixobi se kapható, a zoomok pedig közelebb állnak a 2mio-hoz. Ellenben az L-Mount Alliance tagja lett még a Sigma is, így ők is számos L-bajonettes objektívet fognak kidobni az elkövetkező években. Ezek kompatibilisek lesznek a Panasonic S1-kamerákkal, a Leica SL-lel, a Leica T kamerákkal és majd a saját L-mount kamerájukkal is, amiről egyelőre nem tudni semmit.

lenses

És, hogy mikor érkeznek ezek a gépek? A Pana tervei szerint 2019 első negyedévében.

Végezetül pedig egy promovideó a Panasonictól:

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Laci

    Lehet érdemes még várni a MILC vásárlással, eddig nálam a Sony a legesélyesebb, ez nemrég változott, megfogadtam, ha az EOS R-ben nem lesz előrelépés a dinamika tartományban, nem kell, ráadásul a Tony Northrup youtube -os tesztjében azt írta, két példányt is próbált, mindkettő sávosodott. Ráadásul nekem a tesztből az jött le, hogy jobban, mint az 5D4.
    Kíváncsi leszek még a Panasonic-ra. Az már szinte biztos, hogy elengedem a Canon-t. (Lehet meg sem várom a Pana gépet, bár lehet érdemes lenne..)

    • Steve850

      Érdemes az alábbi linken látható mérésekben elmélyedni!
      http://www.photonstophotos.net/
      Már a Nikon Z7, illetve a Canon EOS R is benne van, az egyes mérési sorozatokban!
      A gyártó azt állít amit akar, de a mérések nem hazudnak!

    • Tert

      Várni? Már rég le van maradva aki csak gondolkodik a váltáson…

      • scarbantia

        Miről? Innentől kezdve a megrendelők nem állnak szóba vele, mert nem elég MILC a gépe? Túl van ez tolva picit, na meg a s.ggünk is ki van nyalva olyan eszközök vannak, aztán mégis itt csipogunk.

      • pergabb

        pont most várok igazán, nikon gépem van, de végre kialakul vmi verseny helyzet és egymást tökét fogják szorongatni, aztán én meg 1-2 év múlva megvehetem a nagy durranást, amitől jobb fotós nem leszek, de 2 hétig állni fog mint az árbóc :D

      • Laci

        Miről van lemaradva? Még mindig nem érzem azt, hogy rohannom kéne vásárolni, sem az EOS R, sem a Nikon Z, sem a Sony A7-ekkel kapcsolatban.

  • Anulu

    “ezek az első fullframe kamerák a világon, melyek 4K 60p videó rögzítésére alkalmasak.”
    Canon 1DXII tud 4k-t 60p-ben igaz crop-al, viszont sehol nem találom hova van leírva hogy a panák nem cropolnak majd 4k 60p-vel. Ha nem cropolnának valószínűleg az durván kiemelték volna így szvsz borítékolható hogy cropos lesz.

    • Én mintha láttam volna valahol, de nem mernék megesküdni. Ellenben a Fujifilm GFX 100S a KF szenzoron crop nélkül fogja tudni a 4K-t :) Az jóság, nem?