Bemutatták a Fujifilm X-T3-at

A Fujifilm bemutatta a felső-középkategóriás kamerájának új verzióját, az X-T3-at.

A Dpreview megfogalmazás szerint az X-T3 nem csak fejlődött, hanem egyenesen kvantumugrást hajtott végre, vagyis a Fujifilm nem konzervatívkodott a frissítés elkészítésekor.

6545224357

A gép egy 26 megapixeles BSI X-Trans CMOS szenzort kapott, ha jól sejtem az X-Trans szenzorok között ez az első, mint hátulról megvilágított konstrukció. A kamera nem kevesebb, mint 30fps sorozatra képes (bár csak crop módban), és 4K/60p videót képes rögzíteni.

Az X-T3 X-Processor 4 jelfeldolgozója háromszor gyorsabb a jelenleg kapható modellekben lévő prociknál, és a Fujifilm X kínálatában először az natív alap ISO nem 200, hanem 160.

8257778595

A ház szinte ugyanúgy néz ki, mint az X-T2, időjárásálló és analóg kezelőszervekkel teli. A kihajtható LCD és az EVF is fejlődött, utóbbi 3.69mio képpontos és 100fps a képfrissítése boost üzemmódban, amihez már nem szükséges portrémarkolat.

A kamera autofókusza is nagyot fejlődött, 2.1mio fázisdetekciós pixel található a szenzoron, ami közel 100% lefedettséget biztosít. 1.5x gyorsabb a rendszer, mint az X-T2-ben, és -3FÉ-ig működőképes. Javult az arcfelismerés és a szemfelismerés is, utóbbi már követőfókusz módban is elérhető. Sőt a kamera digitális mikroprizma módot is kínál, ezzel a régi filmes SLR-ek fókuszrendszerét imitálja az EVF-ben.

3666466821

Teljes felbontásban a kamera 20fps sorozatra képes elektronikus zárral és 11fps-t mechanikus zárral. Sports Finder módban a kamera 1.25x-ös cropra vált és 30fps sorozatot tud. Fontos, hogy mindezt blackout nélkül teszi, vagyis ez a második gép a Sony A9 után, ami ilyet tud!

Az akkukapacitás CIPA mérés szerint 390 kép.

Videó tekintetében is sok jóságot kapunk, erre nagy figyelmet fordított a gyártó. Nem csak a 4K/60p adott, hanem külső rögzítővel 10-bit 4:2:2, belső rögzítéssel 10-bit 4:2:0 videókimenetet kapunk (H.265 kodek). A szenzorkiolvasási sebesség is nőtt, hogy csökkentsék a rolling shutter effektust és új zajszűrést is találunk a fedélzeten. Van F-Log gamma, és idén kap még hibrid log gamma támogatást is. Adott a mikrofon és füles csatlakozás, HDMI és USB-C úgyszintén. SD kártyából 2db-ot tehetünk a gépbe.

1135573020

További adatok:

  • ISO 160 – 12800 (kibővítve 80-51200)
  • Záridő: 30s – 1/8000s, (elektronikus 1/32.000s)
  • Vakuszinkron: 1/250s
  • 425 AF pont
  • LCD 3,2″ 1.04mio képpont, kihajtható 2 dimenzióban
  • EVF 0.75x 3,69mio képpont, 100%
  • Wifi (bgn) + Bluetooth 4.2

A váz 1500 dolláros áron indul.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • sarko

    Számomra érthetetlen ez a nagy hype a fuji körül. A hypsterek meg lettek szólítva annó ez rendben van –retró meg
    minden. De a legújabb fuji gépen is (x-t3/dpreview), méregdrága optikával lőtt képeket nézegetve -kinagyítva ugyanaz a festményszerű “effekt” köszön vissza . Van Gogh biztos fuji gépet venne. Hagyni kéne mar ezt a x-trans –os szart.

    • BananaJoe

      Rég nem a retro designból élnek meg :)
      Inkább a használhatóság, ergonómia, méret, ár, profi üvegek, szolgáltatások, folyamatos FW frissítések, és a vállalat felől megnyilvánuló odafigyelés a userek igényeire az, ami sokaknál deal breaker.

    • Hát azért az X-transot szarozni az kissé durva,RAW-ban biztosan nincs semmiféle festményszerű effekt, amit Te nézegettél az vmelyik Fuji film effektel kezelt jpg kép volt,ami direkt a gépből jött le.Van akinek tetszik,van akinek nem!Ha fotóztál volna filmre több mint valószinű hogy tetszene,de úgy nézem Te nem fotóztál filmre és lehet hogy nem is fogsz,tudod az egy egészen más világ,más fotós életszemlélettel….Hidd el próbáltam már Canont,Sonyt,Fujit és Nikont is APS-C szegmensben és nem a Fuji végzett az utolsó helyen…Minőségi kivitelezésben a Fuji simán az első helyen van főleg optikák terén.A sima kit lencséje a 18-55 f2,8-4 messziről veri a Canon,Nikon meg Sony kitlencséket…A mai napig használom az XT-1 et és egy Sony FF milcet is,de vhogy a Fuji az egy egészen más minőség.Szerintem marketing megállapodás van a nagyok között és ezért nem gyárt a Fuji FF lapkás gépet,mert akkor sokat lekörözne az X-trans szenzor,maradtak az APS-c és középformátum világában,teret engedve a Sony,Nikon és Canon most ébredező FF piacának.Az is furcsa számomra,hogy DXO mark oldal egyáltalán nem tesztel fuji milceket és obikat sem….és hidd el nem a gyenge minőség miatt teszik ezt…

      • Azert az eleg merész konteo hogy megállapodás van. :) nincsenek ilyen megállapodások. A Fuji nem akar úgy küzdeni a nagyok ellen mint a Sony mert nincs annyi tőkéjük hozzá. Inkabb olyan helyen nyomulnak ahol nincs nagy konkurencia.
        A DXO meg azert nem teszteli sajat bevallásuk szerint mert a kidolgozott egységes értékelő rendszerük Bayer szenzorra alapul es az Xtransra nem húzható rá. Idejük meg nincs jelenleg módosítani a rendszert az xtransra mert így is el vannak havazva. Ezert késnek sokszor a tesztek még a nagyoknál is es ezert nincs kozepformatum se.

        • Hát akkor mi ez a Nikon-Canon egyszerre jelentsük be az új FF milceket lépés?Nyirjuk ki a Sonyt?mert az tudni kell hogy egy jópár Canon DSLR-től elpártolt mára már Sony user,közelebbről visszatér a régi jó öreg Canon brand mellé,EOS R-re hangolódva….

          • Nyilvan megy finoman az ipari kémkedés es tudnak valamelyest egymás terveiről. Ha nem is teljesen pontos részleteket. Ez ezer eve így megy. Ha jott 5D akkor jott D700 es forditva. 1D/D3-4-5, 6D/D610 stb. Es mindig közel azonos specikkel.

          • Laci

            Ez nem ipari kémkedés, hanem kartelezés :)

  • Amúgy ‘sarko’ ha az alabbi kepet megnezed nem tudom melyik brandnek van festményszerű effektje nagyobb, de biztos nem a Fuji XT-2 nek és akkor még nem is beszéltünk az XT-3as képi tudásáról,ami biztosan jobb mint az XT-2é…. Szóval ha vmit véleményezel/lehúzol,elötte nem árt egy tesztet megnézi és utána szarozni egy olyan márkát,ami egyik legjobb (ha nem a legjobb) az APS-C szegmensben….

    https://uploads.disquscdn.com/images/3008d22718b46ef803d33111afa92f6b184c764aeaad729e58f05f8edfe93f80.jpg