Lesz fullframe Foveon szenzoros kamera, és itt az új Sigma 70-200

A Sigma se tétlenkedik az idei, szerintem évek óta legizgalmasabb Photokinán. Egy sor objektív mellett bejelentették, hogy L-bajonettes, Foveon szenzoros fullframe kamerát fejlesztenek.

A Sigma a mai sajtótájékoztatóján bejelentett jónéhány új objektívet, ezek az alábbiak:

  • Sigma 28mm f/1.8 DG Art (fullframe, Canon EF, Nikon F, Sony FE, Sigma SA)
  • Sigma 40mm f/1.4 DG Art (fullframe, Canon EF, Nikon F, Sony FE, Sigma SA)
  • Sigma 70-200mm f/2.8 DG OIS Sport (fullframe, Canon EF és Nikon F biztosan, a többit nem tudni)
  • Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OIS Sport (fullframe, Canon EF és Nikon F biztosan, a többit nem tudni)
  • Sigma 56mm f/1.4 DC DN Contemporary (APS-C és 4/3, Sony E és m4/3)

A 40mm-es optikára a következőt írja megjegyzésként a DPReview: ez egy majdnem tökéletes normál optika, közel megegyezik a fullframe szenzor átlójának hosszával. Ez mindig is egy népszerű gyújtótáv volt a történelemben, ezért örvendetes, hogy visszatér.

Az igazi nagy hír azonban – a várva várt újgenerációs 70-200/2.8 érkezésén túl – az, hogy a Sigma jövőre bemutat egy saját fullframe szenzoros mirrorlesst, L-bajonettel, mint a Panasonic és a Leica, de ami a legnagyobbat szól majd, hogy Foveon szenzorral! Amióta létezik a Foveon X3 szenzor, de minimum 10 éve azt lehet hallani a szakmában, hogy jó-jó, de miért nem csinálják meg fullframe méretben. Hát most itt van. Aki nem tudná miről van szó, ez a hagyományos, a legtöbb digitális kamerában található Bayer-mintázatú szenzortól eltérő szenzortechnológia, amelynél a színszűrők nem egymás mellett (Bayer RGGB mozaik), hanem lényegében egymás alatt helyezkednek el. Van egy kék, egy zöld és egy vörös réteg a különböző színek rögzítéséhez:

Forrás: pixinfo.com

Forrás: pixinfo.com

A Foveon szenzor pont úgy működik, mint a színes film, ezért élesebb, kontrasztosabb, és moiré mentes képet ad.

A Sigma mai bejelentése alapján ilyen fullframe kamerát mutatnak be jövőre. Ezen kívül az összes jelenlegi objektívüket megépítik L-bajonettel, de utána kifejezetten L-re szabott objektíveket is tervezni fognak. Jövőre lesz Sigma SA – L, illetve EF – L adapterük is.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot