Óriásit durrantott a Fujifilm középformátum fronton!

A cég két kamerát mutatott be. Pontosabban egyet bemutatott, egyet pedig megmutatott. Üdvözöljük hát a most érkező Fujifilm GFX 50R-t, és a közeljövőben érkező GFX 100MP-t!

A Fujifilm ma hivatalosan is bemutatta a GFX 50R középforumátumú kameráját, mely kompakt, “rangefinder” stílusú házat kapott, ami a régi streetfotós filmes középformátumokra emlékeztet.

fujifilmgfx50rfeattt

A GFX 50R-ben egy 51.4 megapixeles G-formátumú (tehát croppos középformátumú) CMOS szenzor dolgozik, 100-12800-as ISO tartományban egy X-Processor Pro jelfeldolgozóval megtoldva. Elérhetők lesznek benne a cég népszerű filmszimulációi is, úgymint a Velvia, a Provia és az Acros.

GFX_50R_Back

A Fujifilm elmondása szerint hatékonyabb fénygyűjtésre optimalizálták a szenzoron lévő mikrolencséket, ezért a kapot kép “jobban reprodukálja a textúrákat, 3-dimenziósabb érzést kelt, és jobban visszaadja a jelenetek atmoszféráját.” Top-képminőség egy kompakt és könnyű vázban, amit kifejezetten dokumentarista fotózáshoz szánnak.

angledview-2

64 ponton szigetelt magnéziumötvözet vázat kapunk, ami -10 fokos hőmérsékletig bírja a strapát. A kamera kapott joystickot is a fókuszpontok vezérléséhez, illetve egy letisztult hátoldalt, hogy több hely maradjon a kéznek a biztos fogáshoz. Az EVF 0,5 inches, 3.7mio képpontos OLED, az LCD pedig kihajtható, érintőképes, 3,2″ méretű és 2.36mio képpontos.

GFX_50R_BackLeftOblique_TiltUp

A gép jóval kisebb és könnyebb, mint a GFX 50S, és kapott Bluetooth és Wifi csatlakozást. JPEG/RAW/TIFF formátumot tud előállítani, 0.4s a bekapcsolási ideje, 3fps sorozatra képes és 117 AF ponttal gazdálkodhatunk. Videóban nem túl erős, a max a FullHD 30fps, ellenben dupla SD foglalata van és egy töltéssel 400 képet készíthetünk.

GFX_50R_Top-1

Jelenleg 7 G-mount optika kapható a GFX rendszerhez, de újabb 3 fejlesztését jelentette be a Fujifilm, ezek a GF 100-200mm f/5.6 OIS, a GF 50mm f/3.5 és a GF 45-100 f/4 OIS.

A Fujifilm GFX 50R novembertől lesz kapható 4500 dolláros áron, ami a jelenleg kapható legolcsóbb középformátumú kamerává teszi, gyakorlatilag top-DSLR árkategória.

Itt egy összehasonlítás a GFX 50S-sel:

topviewcomparison frontviewcomparison backviewcomparison

Itt azonban közel sem ér véget a történet! A cég ugyanis bejelentette egy harmadik GFX kamera fejlesztését, ami egy 102 megapixeles középformátum lesz, és így néz ki majd:

fujifilm102mpgfxfeat

A kamerát egyelőre nem nevezték meg, de nagy eséllyel GFX 100S lesz a neve. Látható a beépített markolat, továbbá ez lesz az első középformátumú gép, ami PDAF autofókuszt és IBIS szenzorstabilizációt kap, továbbá 4K 30p videót tud rögzíteni, köszönhetően a Fujifilm X Processor 4-nek. A kamera kezelőszerveit áttervezik olyan fotográfusok visszajelzései alapján, akik a fotózás különböző területein dolgoznak, úgymint reklámfotózás, divatfotózás és tájkép fotózás.

A croppos középformátumú zászlóshajó Fujifilmről ennél többet nem árultak el, csak annyit, hogy valamikor 2019-ben érkezik és a GFX 50S-nél jóval borsosabb lesz az ára, valahol 10.000 dollár körül.

gfxfamily

De még mindig nincs vége a Fuji-híreknek! A cég úgy tűnik stratégiai együtműködésre lépett a Phase One-nal (ahogy eddig a Sony is tette), így lett jóárasított Capture One Fujifilm verzió!

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Tert

    Huuuuu….akkor talán pár év múlva 1M HUF alatt tudunk majd használt középformátumot venni???!