Fotófeldolgozás iPaden?

Az Apple ma bemutatta az új iPad Pro tabletet (illetve az új Mac minit és Macbook Airt), a bemutató keretében pedig demózták az iPadre szánt Photoshopot is. Megváltoznak vajon a szokásaink?

Az új iPad Pro elég komoly cucc lett: masszív hardver, új(?) design, eltűnt a home gomb, győzött USB-C a Lightninggal szemben stb.

ipad-ps

Forrás: apple.hu

De mivel ez nem egy Apple-blog, ezért magáról az eszközről ennyit, beszéljünk inkább a fenti képről: az Apple oldaláról szedett promoképen is látszik az, ami a bemutatón külön szekciót is kapott: teljes értékű Photoshop iPad-re. Az Adobe képviselője a színpadon előben demózta a “tablet-PS-t”, volt minden, kijelölés, maszkolás, rétegmódok, gesztusvezérlés, Apple Pencil különleges funkciói stb. A bemutató végén a hölgy azt is elárulta, hogy egy 3 gigabájtos, 12.000 x 12.000 pixel méretű illusztráción dolgozott élőben, amiben 157 layer van. Na ez a nem mindegy! Úgy tűnik, az erőforrás adott az iPad Proban, a kijelző se rossz, az eszközök adottak lesznek a jövőre érkező Photoshop for iPadben, és hát egy jó minőségű kijelzőn retusálni ceruzával az iszonyatosan kényelmes dolog lehet, emiatt felmerült bennem a kérdés, hogy vajon megváltozik-e a fotósok workflowja a jövőben? Ha nem is konkrétan ettől a terméktől (bár akár ettől is), de valami hasonlótól? Egyébként aki a 27-30 collos monitorok szerelmese, az se csüggedjen, az USB-C-n keresztül ki lehet kötni az iPad Prot nagy monitorra, így a júzer nagyobb méretben is láthatja amit csinál, egyidőben az iPad saját kijelzőjével.

Őszintén szólva ez nekem nagyon szimpatikus. Sokan használunk Wacom táblát Photoshop retushoz, egy ilyen megoldás viszont ezt egészen új szintre emelné. Nem mondom, hogy hatalmas újdonság, hiszen a Wacom Cintiq széria ezer éve tudja a kijelzőn retusálást, de úgy gondolom arra kevesen költöttek a fotósok közül. Egy iPad Pro kb 13 collos. Első blikkre kicsinek tűnik egy normál méretű monitorhoz képest, de vegyük figyelembe, hogy retusáláskor a monitort jóval messzebbről nézzük, mint egy asztalra tett iPad-et, szóval a méretet ennek figyelembevételével kell megítélni. Egy hasonló méretű Wacom Cintiq nagyjából ugyanannyiba kerül, mint az iPad Pro, ám utóbbit jóval többmindenre lehet használni. Akár még RAW feldolgozásra is. Igaz már a Cintiqből is létezik olyan verzió, amiben erős hardver lapul, és Windows 10 fut rajta, az viszont 100.000 Ft-tal drágább, mint az iPad Pro, ha a 64GB-os alapverziót nézzük. 256GB-nál pedig már jóval nagyobb az árkülönbség: 428ezer Ft (iPad Pro) vs. 672ezer Ft (Wacom Cintiq MobilStudio Pro 13).

ipad_vs_cintiq

Balra: iPad Pro 12.9″ + Apple Pencil; Jobbra: Wacom Cintiq MobilStudio Pro 13 – szemből és oldalról mindkét gép

Ami egyébként még érdekes lehet a magyar fotósoknak az az új Mac Mini. Ez az okos kis jószág az elmúlt évek hányattatott sorsa után végre méltó utódot kapott, és egy nagyon jó belépő az Apple világába kedvező áron. Nekem is egy Mini volt az első almás gépem, és fotós célokra abszolút megfelelt már akkor. A frissített, erős hardver miatt mostantól újra a fotósok kedvence lehet egy jófajta monitorral kiegészítve, sőt az Apple volt olyan kegyes és nem vágta haza a hátulját két-három Thunderbolttal, mint a Macbook Pro esetében, hanem vannak normális csatlakozók is, úgymint HDMI 2.0, USB-C és USB-A (3.0), jack és Ethernet. A kis masina papíron 2db 4K monitort is tud kezelni, bár ahhoz már kell a kraft. Erről viszont 8. generációs, 6 magos i7 processzor (+ Intel UHD Graphics 630), illetve 64GB memória tud gondoskodni.

mac-mini-gallery-1 mac-mini-gallery-5

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Gábor Perényi

    a mini kedvező áron van? :D ennyiből már stabil wines gépet lehet összepakolni komolyabb videókártyával

  • Rufi

    Gábor Perényi,

    Először is bocs, de amióta captcha van, nem tudok rendesen válaszolni a kommentekre. Egyébként olyan sok spam van? Csak mert kurva idegesítő.

    Ami viszont a Macet illeti: azt valahogy sosem értik az emberek, hogy Macet nem a hardver miatt vesz a felhasználó. Fotósoknak pedig általában nem kell elmagyarázni, hogy mi a macOS előnye.

    • Gábor Perényi

      egy részt össze lehet rakni stabil wines gépet is, az más kérdés, hogy pl van videóvágó alkalmazás ami macen megy csak, más részt eddig egy fullos mac mini nem vetekedett az imac árával amihez jár monitor is már és az air is arról volt híres, hogy olcsó, most meg touch bar nélküli macbook pro szinten van. Az egész apple ökoszisztéma árazása csúnyán elszállt úgy, hogy már nem annyira nagy az innováció.

  • Rufi

    Gábor Perényi,
    Most láttam csak a magyar árakat. Valóban rettenetesen drága lett otthon, gondolom, a forint árfolyam miatt emelt ekkora árat az Apple. Én az USA-ban élek és itt mindössze 100 dollárral lett drágább az alapmodell az előző generációhoz képest. Még 16 giga memóriával is “csak” 1000 dollár. Az azért nem olyan sok és egy ilyen gép nagyon sokmindenre használható. Ha valakinek van egy jó monitora, akkor szerintem ez a logikus megoldás. Valószínűleg én is erre fogom majd lecserélni a régi minimet, bár még mindig nagyon elégedett vagyok azzal is.

    Lehet, hogy nem fogok hiányozni, de ez az utolsó kommentem, amíg captcha van.

    • Sajnos a captchát nem lehet kikapcsolni, nincs ilyen lehetőség a Disqus adminban, én legalábbis nem találtam. Regisztrálni kell és akkor nem lesz captcha, sőt elvileg belépve marad mindig szóval még belépkedni se kell minden kommentnél.

      • Mondjuk az igazsághoz az is hozzátartozik hogy elvesztettem az adminjogot a Disqusnál erre az oldalra. Megszűnt az az emailcímem amivel ide regisztráltam adminként évekkel ezelőtt. Egy darabig ennek ellenére még be tudtam lépkedni vele ide, de egyszercsak kidobott a rendszer. Valszeg rájött a Disqus is, hogy már nem élő az emailcím és törölték a rendszerből. Így most én is sima userként kommentelek és az adminfelületre nem lehet belépni, mert nincs mivel. Fura helyzet. A vaku.hu-nál tudok belépni a Disqus adminba, ott néztem meg hogy lehet-e captchát állítani és ott nem találtam, ebből következtetek arra, hogy akkor valószínűleg itt se lehet átállítani.
        Ha át akarnám állítani itt a Disqust, akkor tartok tőle hogy az eddigi kommentek elvesznének. De sztem írok nekik és majd mondanak rá valamit.

        UPDATE: Vazze, most hogy be akartam lépni tőlem is kért captchát….kurvaélet… :D :(

        • Csak azt nem értem, hogy ez a hülye Nem vagyok robot elvileg csak egy pipa lenne. Ennek ellenére tőlem 10-ből 8x feldobja a képeket, hogy válasszam ki az autókat meg a buszokat meg a kirakatokat…

          • Érdekesség, most olvastam ezekről a captcha képekről. Azt írják valahol, hogy azért dobál fel a google captcha autókkal, utakkal, hidakkal, üzletkirakatokkal, buszokkal kapcsolatos képeket mert a képekre rábökéssel konkrétan mi tanítjuk a mesterséges intelligenciát, legfőképpen az önvezetők autókhoz szánt AI-kat ezzel. Hát fasza…

          • Még egy utolsó komment ezzel kapcsolatban :D Nem kell megvárni míg az összes releváns kép elfogy, 3-4-5-t bejelöl az ember és után már rá lehet nyomni a gombra, el fogja fogadni.

          • Rufi

            Köszi az infót.
            Alapvetően pont az a baj a Disqusszal, hogy nem tudod befolyásolni a működését. A WordPress pont azért jó, mert minden a honlap üzemeltetőjének a kezében van és szerintem a beépített kommentkezelője is elég jó, könnyű hozzáadni új funkciókat, nagyon jó a spamszűrője, amiket tovább lehet erősíteni felhasználóbarát módon. Szerencsére a Disqusról is vissza lehet állni és a kommenteket is át lehet költöztetni, de ehhez persze az kéne, hogy be tudj lépni az admin felületre. :)

            Egyébként nem az a baj a captchával, hogy van egy kép, amin kattintani kell párat, hanem, hogy nekem valamiért 10-12 képet kell végigcsinálnom, mire átenged, ez pedig percekig is eltarthat.
            Most végre tudok rendesen válaszolni is, korábban ezt sem engedte.

            Regisztrálni nem akarok és nyilván azt sem várom el, hogy miattam átalakítsd a honlapot. Olvasni azért továbbra is fogom a blogot, mert sok érdekes tartalom van rajta.

          • Azóta kicsit szaglásztam a témában. Pár hasznos tanács hátha segít:
            1. nem kell addig nyomkodni a képeket amíg át nem enged. Elég 3-4 képet kiválasztani és rányomni a gombra. Ha nem elég neki akkor még kettőt-hármat aztán utána már biztosan átenged. Szóval nem kell megvárni míg elfogynak a releváns képek, menet közben is rá lehet már nyomni a Verify gombra.
            2. Ha esetleg Safari böngészőt használsz, menj a Preferencesbe, a Privacy fülön pedig ki kell venni a pipát a Prevent cross-site trackingből. Én ezt próba gyanánt megcsináltam és most nem zaklat a captcha, egyből megjelenik a zöld pipa ha rányomok hogy nem vagyok robot. Majd meglátjuk hogy épp jó passzban volt a rendszer vagy hosszú távon is működik-e, de ahogy olvastam ennek a captchának a működését, van rá esély, hogy szüksége van a cross-site trackingre (ez ugye az a fajta tracking amikor meglátogatsz egy oldalt majd átmész egy másikra és ott megjelenik az előzőleg látogatott oldal hirdetése “emlékeztető” gyanánt).

          • Rufi

            Köszi, majd igyekszem. :)
            Firefoxot használok és nincs letiltva a követés.

  • Jani

    Az apple feltalálta a windows surface prot? :)