Újdonságok a Photoshopban és a Lightroomban

Az Adobe szoftver frissítéseket mutatott be, épp zajlik az szokásos éves Adobe MAX fejlesztői konferencia.

A cég frissítette a Camera RAW-t, a Photoshop CC-t, a Lightroom CC-t, a Lightroom Classic CC-t, jön a Photoshop iPadre és itt a Premiere Rush CC videoszerkesztő.

Camera RAW

Az új ACR megkapta a legújabb kamerák RAW-támogatását, úgymint EOS R, Fuji X-T3, Nikon Z, Nikon P1000 és Lumix LX100II.

Photoshop CC 20.0

A PS legújabb verziójában számos újdonság debütált.

  1. Frame Tool: keretezős eszköz, segítségével bármilyen shape-et vagy szöveget keretté alakíthatunk és kitölthetjük egy képpel, ami Smart Objectként kerül bele, így bármikor veszteség nélkül átméretezhető.
  2. Content-Aware Fill újragondolva: a tartalomérzékeny kitöltést felturbózta az Adobe. Azon túl, hogy mesterséges intelligenciát (Adobe Sensei) használ a működéshez, külön kezelőfelületet kap, ahol különböző beállításokat eszközölhetünk, hogy minél pontosabb legyen az automatikus kitöltés. Megadhatunk forráspixeleket (értsd innen veszi a tartalmat a szoftver az automatikus kitöltéshez), amiket forgathatunk, méretezhetünk, tükrözhetünk. A dialógusablakban ráadásul teljes felbontású előnézeti képet kapunk az eredményről, az eredményt pedig új rétegen menthetjük el.
  3.  Többszöri “Visszavonás” parancs: az Undo (Ctrl/Cmd+Z) parancs a Photoshopban korábban csak a legutóbbi változtatást vonta vissza. Ha több lépést akartunk visszamenni, akkor a Historyban kellett ugrálni, amire másik billentyűparancs (Ctrl+Alt+Z) vagy menüpont (Edit – Step Backward) volt használatos. Az új szoftverben eltűnk az Edit menüből a Historyban ugrálás és az Undo fog mostantól úgy viselkedni, ahogy egyébként eddig is kellett volna neki: nem csak egy lépést ugorhatunk vissza vele, hanem többet is. Ha valakit ez mégis visszacsinálná a régi felállásra, megteheti a Keyboard Shortcuts beállításoknál.
  4. Eltűnik a referencia-pont Transform esetén: ha egy elemet átméretezünk (Transform – Ctrl+T), akkor mindig volt egy referencia pont a méretező keret közepén (bizonyára sokan nem tudják, hogy ez leginkább forgatásnál fontos, ugyanis ezzel tudjuk kijelölni/eltolni a forgatás központi tengelyét). Ez mostantól rejtett lesz, és a felső sávban tudjuk bekapcsolni.
  5. Dupla kattintás a szövegen: mostantól ha a Move eszközzel duplán kattintunk egy szövegre, akkor már szerkeszthetjük is.
  6. Automatikus jóváhagyás: mostantól ha croppolunk, egy képi elemet átméretezünk, vagy szöveget készítünk, nem kell külön Entert nyomni, vagy a felső menüsávon kipipálni (jóváhagyni) a módosítást, hanem az automatikusan megtörténik, ha új eszközt, layert választunk, vagy a képen kívülre kattintunk az ablakban.
  7. Default oldalarányos méretezés: eddig ha egy képi elemet átméreteztünk (Transform – Ctrl+T), az csak akkor történt az oldalarány megtartásával, ha a Shift gombot nyomva tartottuk. Ez mostantól megfordul, alapból aránytartó lesz a méretezés, és a Shift gomb nyomva tartásával tudjuk megbontani az oldalarányt.
  8. Le lehet zárni a workspace-t: volt már olyan hogy az egérrel valamibe belenyúltál véletenül és arrébbhúztad, eltüntetted a kezelőfelületen? Na mostantól ez nem lesz, hiszen lehetőség lesz a Workspace-t (munkaterületet) lezárni.
  9. Élő Blending mode-ok: mostantól ha húzzuk az egeret a Layerek Blending mode-ján, egyből látjuk a hatását. Vicces mert ezt újdonságnak tüntetik fel, holott a Photoshop ezt régen tudta, aztán egy időben kilőtték. Most végre újra elérhető. Sőt nagyon régen nem tudta, aztán tudta, aztán megint nem tudta, most megint tudja. :D
  10. Van még néhány apróság, amit itt lehet megnézni.

Lightroom CC 2.0 (desktop)

  1. People view: az Adobe Senseinek (AI) hála arcfelismerést kapott a LR CC, így arcok alapján kereshetünk képekre
  2. Apple Photos migrálása: mostantól könnyedén összeolvaszthatjuk Mac-en az Photosban lévő mobilos képeinket a Lightroom CC katalógusával. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a Lightroom CC mostantól támogatja az Apple HEVC video-fileformátumát.
  3. Megosztás weben: a Lightroom Classic egyik funkcióját, a megosztás webes galériában fícsört (amiről itt írtunk részletesebben) már a Lightroom CC is tudja.
  4. Adobe Portfolio integráció: az Adobe portfólió-weboldal szolgáltatásába már közvetlenül is feltölthetünk fotókat a Lightroom CC-ből. Aki nem tudná, az Adobe Photography Plan előfizetéshez nem csak a PS+LR szoftverek járnak, hanem egy remek portfólió-weboldal készítő szolgáltatás is, hasonló mint a Wix vagy a Squarespace.
  5. Továbbfejlesztett keresés: az Adobe Sensei segíti mostantól a képeink közti keresést
  6. Helyi color toning: mostantól a Brush és Gradient helyi módosító eszközök használata esetén is lehetőség van a színek tologatására.

Lightroom Classic CC 8.0

  1. Depth range masking: az új szolgáltatás fókusz alapján tud kijelölést létrehozni, vagyis a Local Adjustment eszközök, pontosabban a Brush tool beállításai között megjelenik a Depth Range Mask, vagyis a mélységélesség alapján történő kijelölés. Sajnos azonban normál fotókkal ez nem működik, csak olyan ún. HEIC fotókkal, amik mélység-térképet (depth map) tartalmaznak. Ezek ha jól tudom az újabb iPhone-okkal készült, mesterséges DOF-fal rendelkező, duplakamerás fotók.
  2. HDR Panoráma egy lépésben: a Lightroomban eddig volt HDR Photo Merge és Panoráma Photo Merge. Ha HDR Panorámát akartunk csinálni, akkor azt két lépésben kellett. Mostantól a HDR Panorama Photo Merge parancsnak köszöhetően ezt egy lépésben is meg tudjuk tenni.
  3. Gyorsabb kameravezérlés Canon esetén: a vezetékre kötött, Lightroomon keresztül irányítható fényképezőgép (Tethered Capture) eddig is rendelkezésre állt, de a cég állítása szerint mostantól Canon gépek esetén ez gyorsabb és stabilabb lesz. Ez nagyon ráfért a Lightroomra, mert én konkrétan utáltam ezt a funkciót. Állandóan szétkapcsolt régen, és utána lehetetlen volt rávenni, hogy a kamera és a Lightroom lássa egymást. Különösen egyszerűbb USB kábelek használata esetén.
  4. Process Version fejlesztések: A Process Version 5, vagyis a Lightroom Classic raw-fotó feldolgozó algoritmusa némileg fejlődött, a cég állítása szerint a magas ISO-s képeknél javul a képminőség, egészen pontosan az eddig tapasztalható lilás elszíneződés tűnik el, ha a Dehaze csúszkát negatívba húzzuk.
  5. HEVC formátum támogatás: a Lightroom Classic CC is támogatja mostantól az Apple új videoformátumát.

Mac júzereknek: az Adobe azt írja, hogy ismert és eddig javítatlan hiba a Lightroom Classicban, hogy összeomlik a megnyitott szoftver, ha a macOS Mojave-t Dark Mode-ba állítjuk. Erre a megoldás jelenleg annyi, hogy ne legyen nyitva a Lightroom, amikor átváltunk, utána már meg lehet nyitni.

Leváltja-e a Lightrom CC a Lightroom Classicot?

Erről értekezik a DPReview szerzője és arra a megállapításra jutott, hogy előbb-utóbb le fogja, mint ahogy az Apple is elhagyta az Aperture-t. Azzal a különbséggel, hogy az Adobe-nak ez láthatóan egyáltalán nem sürgős, fokozatosan tervezik az átállást, hogy ne fájjon a felhasználóknak. A Lightroom CC egyelőre csak szépen lassan zárkózik fel a Lightroom Classic mellé funkcióit tekintve.

Photoshop for iPad

Jön a Photoshop iPadre! Jövő évben az ígéret szerint teljes értékű Photoshop jelenik meg az Apple tabletére, de már most is láthatunk valamit belőle:

A Dpreview cikke szerint ez új PSD formátummal is jár majd, amit úgy hívnak Cloud PSD. Ez felhőben szinkronizált fájl lesz, ami az asztali gépünkön is megjelenik, kb úgy mint amit a Google Docs-ban is megtapasztalhatunk. Itt egy hands-on videó a Photoshop on iPad-ről:

Premiere Rush CC

Az Adobe új, multi-platform videoszerkesztő szoftvert mutatott be. Nem titkoltan azoknak szól a progi akik online tartalmat gyártanak (YouTube-rek, Vloggerek, influencerek stb). A Premiere Rush segítségével hozhatnak létre és oszthatnak meg videókat online úgy, hogy a szoftver asztali gépen és mobileszközön egyaránt elérhető. Az alábbi videó alapján ez kb olyan, mint az iMovie applikáció Mac-en. A YouTube-on már vannak fent Premiere Rush tutorialok és tesztek.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot