1-2 hónapon belül érkezik a Capture One 12

A pletykák szerint a népszerű RAW-feldolgozó hamarosan ismét megújul.

Az első pletykák arról szóltak, hogy januárban mutatja be a Phase One a Capture One képszerkesztő progi új, 12-es verzióját. A pletykaoldal viszont időközben új infót kapott, miszerint ez hamarabb is megtörténhet, ugyanis a bétatesztelők már a 6. bétaverziót próbálgatják jelenleg, így elképzelhető, hogy már decemberben is viszontlátjuk az új szoftvert.

Emiatt ha valaki vásárlásban gondolkozott mostanság, talán egy picit még várjon vele. Bár a magam részéről inkább ajánlanám az előfizetéses rendszert, és akkor mindig a legújabbat lehet letölteni és használni. A Capture One 11 épp egy évvel ezelőtt jelent meg, tehát úgy tűnik, hogy a cég évente rukkol elő főverzióval, évközben pedig rendszerint 5-6 frissítés érkezik egy-egy új funkcióval és hibajavításokkal. A legutóbbi idén szeptemberben volt a Capture One 11.3 személyében, melynek legfőbb újítása a teljes Fujifilm integráció volt. A Capture One ugyanis ezen frissítés óta támogatja a Fujifilm GFX középformátum RAW-fájljait, ami mérföldkő, hiszen korábban soha semmilyen középforumátumot nem támogatott, csak a Phase One sajátját. Ezen felül a Sony-verzió mellé megérkezett a Fujifilm-verzió is a programból, ami olcsóbb mint a normál szoftver, cserébe bár teljes értékű, de csak Fujifilm RAW fájlokat tud megnyitni.

Amennyiben vásárolni szeretne a polgár ilyen szoftvert, úgy 350 eurót kell leperkálnia, ezért a pénzért a vásárolt progihoz öröklicenszet kap és egy évig jogosult a köztes frissítések letöltésére. A következő főverzió megjelenésénél már csak pénzért lehet upgradelni, de hogy mennyiért azt sajnos nem tudni, ugyanis csak meglévő öröklicensz-tulajoknak árulja el a Phase One az árat. Mondjuk ez elég “vicces”…

Phase-One-Capture-One-Pro-logo

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot