A Sony tudna csinálni f/1-es obit, de nincs piaca, a 400/2.8-nál viszont továbbmennek

Az Amateur Photographer blog publikált egy interjút Kenji Tanakával a Sonytól. Íme az összefoglalás:

  • A mirrorlessnek nagy előnye van a DSLR-ekkel szemben a sebesség, a vibráció és a képminőség miatt, ezért az összes gyártó ebben látja a jövőt.
  • Az objektív bajonett átmérője annyira nem számít, bár kétségtelen, hogy kis bajonettel dolgozni valamivel nehezebb.
  • De ott van ellenpéldaként a Sony 400mm f/2.8 GM, ami jobb minőségű, mint a versenytársak a kisebb bajonette elllenére is.
  • A Sony tudna f/1 fényerejű objektívet gyártani, ha akarna, de szerintük nincs rá komoly igény. F/1.2-es objektívek talán érkeznek a jövőben, erre van üzletileg értékelhető kereslet a cég szerint.
  • A Sonynak 5 éves előnye van a mirrorless objektívek és gépek gyártásában a többiekhez képest. Több az optika és kifinomultabbra csiszoltabbak a gépek, mint a többieké.
  • A cserélhető objektíves gépek piaca folyamatosan szűkül, de a Sony mirrorless üzletága egyelőre még folyamatosan növekszik.
  • A Sony szeretné kitalálni, hogyan lehetne a piacot növekedésre bírni. Emiatt örülnek, hogy belépett a Canon, a Nikon és a Panasonic, mert növelik a kínálatot, szélesítik a piacot. Hogy melyik a jobb kamera a versenytársak közül, azt Tanaka nem tudja megmondani, de nem is érdekli.
  • A Nikonnak, Canonnak vagy a Panasonicnak nem szabadna a Sonyt másolnia, ha azt akarják, hogy a piac növekedjen, jobb lenne ha valami más megközelítést találnának ki, ha valami mást csinálnának mint a Sony-féle kisfelbontású-nagyfelbontású kamerapáros koncepció piacra dobása.
  • A Sony nem a versenytársakra koncentrál, új gépeket terveznek ugyan, de ezt a versenytársak gépei nem befolyásolják, csak a vásárlói visszajelzések.
  • Terveznek egy új sportfotós optikát a 400mm f/2.8 mellé, és bár 12 új objektívet jelentettek be a Photokinán, széles közönséget kell lefedniük szerteágazó igényekkel, ezért f/4-es zoomokat, f/2.8 zoomokat és nagy fényerejű fixeket is biztosítaniuk kell még.
  • A nagyobb méretű fényképezőgépek gyártása a Sony filozófiájával ellentétes, ők azt a régetet akarják kiszolgálni akik a mobilitásra fókuszálnak. Ha valaki jobban szereti a nagyméretű kamerákat, annak lehet hogy másfelé kell keresgélnie.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Szerintem Kenji Tanaka kissé elfogult az alábbi kijelentésével:
    `A Sonynak 5 éves előnye van a mirrorless objektívek és gépek gyártásában
    a többiekhez képest. Több az optika és kifinomultabbra csiszoltabbak a
    gépek, mint a többieké.` Mostmár lassan 5 éve Sony párti vagyok de eközben beszereztem egy Fujifilm XT APS-C vonalat is és elmondhatom,hogy a fenti kijelentés hamis, ugyanis azt nem irom alá,hogy a Sonynak 5 éves előnye van a Fujihoz képest vagy akár Panasonic…A Fuji vázak és lencsék vannak olyan jók mint a Sony méregdrága lencséi az tuti,annyi különbözik a dologban,hogy nem full frame vonalon….A Canon és Nikon milc-hez képest talán megvan az 5 év előny, de idő kérdése és szerintem lassan felzárkózik a Canikon vonal is, a Sonyhoz.

    • Rufi

      Az is egy kicsit erős túlzás, hogy szerinte a Sony találta ki a kisefelbontású-nagyfelbontású kamerapárost. A Canon például 1995-ben dobta dobta piacra az EOS DCS 1-et, ami egy akkoriban nagyfelbontásúnak számító stúdiófényképezőgép volt a maga 6 megapixelével, valamint ugyanekkor adta ki az EOS DCS 3-at, ami egy kisfelbontású (1.3MP), de gyors, 2,7 fps-re képes :) akciókamera volt. Ezek persze még a Kodakkal közös feljesztések voltak, de az EOS 1D és az EOS 1Ds páros is több, mint tíz évvel a Sony ötlete előtt jelent meg és a Nikon is hasonlóan gondolkodott már nagyon régóta.

  • Steffy

    “A mirrorlessnek nagy előnye van a DSLR-ekkel szemben… képminőség miatt” – ezt kifejtené Tanaka úr
    “Sony tudna f/1 fényerejű objektívet gyártani” – persze, perszeTanaka úr, csakhát ugye nem akar, az 1.2-re sokkal nagyobb az érdeklődés :D
    “5 éves előnye van..” :D
    “Emiatt örülnek, hogy belépett a Canon, a Nikon és a Panasonic” :D
    “kisfelbontású-nagyfelbontású” :D
    “A Sony nem a versenytársakra koncentrál” :D
    Az utolsó gondolattal pedig elküldtek anyámba, mert én is szeretnék jobb ergonómiájú vázat. Akkor most eladjam a Sonymat Tanaka úr és másfelé keresgéljek? Akkor mire is érti, hogy “..csak a vásárlói visszajelzések”?