DSLR-t kaszál el a Canon a mirrorless miatt?

Hónapokon belül érkezhet a nagyfelbontású Canon milc, és a pletykák szerint ezt egy DSLR fogja bánni.

A legújabb pletykák arról szólnak, hogy a Canon a következő Photokina előtt fogja bemutatni az EOS R nagyfelbontású változatát. Ha valaki lemaradt volna róla, a Photokina immáron nem szeptemberben lesz, 2019-től ugyanis évente rendezik meg és tavasszal, így a következő gyakorlatilag pár hónap és itt van. Ebből kifolyólag a megapixel-monster EOS R is.

A Canonhoz közeli informátorok ugyanakkor azt is tudni vélik, hogy a Canon a mirrorless széria miatt elkaszálja, vagy már el is kaszálta egy DSLR szériájának fejlesztését. A pletykaoldalak egyöntetűen összefüggésbe hozzák ezt a fenti hírrel, és szerintük az 50 megapixeles 5DS/5DS R vonal fejlesztését szünteti/szüntette be a Canon, így a nagymegapixeles kamera már csak mirrorless formában lesz elérhető.

Én azért mernék egy szemmel alig látható összeget tenni a 6D szériára is, valahogy annak mirrorlessre váltását jelenleg jobban el tudom képzelni, mint az 5DS-ét.

Azt viszont szintén leírták, hogy az 1DX Mark II utódjának fejlesztése gőzerővel zajlik, de majd csak 2020-ban láthatjuk viszont az új zászlóshajót az Olimpia évében…ahogy szokásos.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen hazai stúdióvilágítással foglalkozó blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
 • Tert

  Az EOS R nem a 6D folytatása?

  • Sztem de. Pont ezert mondtam. :)

   • Tert

    Ok, valamit félreolvastam..:) Egyébként várom a következő gépet de remélem inkább az 5D folytatása lesz. Igazából már most is agyalok a “vissza” térésen a Canonra, engem már meggyözött az első MILC-ük is.

    • Laci

     Jó kis teszt, engem ez meg is győzött.. A gyenge szenzorról még szó sem esik a tesztben..

     http://gaborlenart.com/canon-eos-r-teszt/

     • Tert

      Tesztek mindig vannak minden oldalon. Ki mit szeretne hallani megtalálja a neki valót…
      http://www.stevehuffphoto.com/2018/11/02/the-canon-eos-r-camera-review-i-switched-to-canon-for-this/

     • Laci

      Hát, ez sem győzött meg, RAW-ban a színeket kihozom amilyenre akarom.. Viszont a dinamikatartományt nem tudom pótolni.. Az AF-je maradt a tükrös gépek szintjén. Még a fele árát sem fizetném ki érte.

     • Laci

      Ha már a színeknél tartunk, nézd ezt az ábrát, 3EV-t van felhúzva. A kép bal szélén gyönyörűen látszik, hogy mennyire sávosodik a szenzor képe, tele van lilás sávokkal, ez már a 2EV-t felhúzott képen is ott van.
      Tony Northrup tesztjéből is ez derült ki, 2 példányt is próbált.

      Ez az én szememben egy konstrukció hibás szemét, egyből vinném a szervízbe, nem is értem, egyáltalán, hogy mernek ilyennel előállni?

      https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/download-image?s3Key=9375d2c9409a419993f4cf541c385843.acr.jpg

     • Kiss István

      Akkor nézzed már át a többi gép ábráját is. A sonyk csíkozása nem zavar? Az a9-é se, pedig azt föl se kell húzni…
      Akkor a D5 is egy szemét? A Z6-é nem zavar? Csak a Canon? Nem vonom kétségbe, hogy az a7 3 jobb. És? Akkor vegyél olyat azt légy vele boldog. Esőbe ne vigyed, meg műttesd le a kisujjad, a többiről meg az utsó perceket, ha nem kínai óvodás vagy. Spórolhatsz obikra, ha az reménytelen adapterezzed a múlt századi vackokat ill CANON objektíveket, vagy vegyél kínai manuál cuccokat, minden héten megjelenik 3 új. Tudod van aki nem tavaly lett sonys, hanem a hőskorban, mikor az is hibázott épp eleget, ill elég sokáig tartott az útkeresése aminek a mostani cuccaik az eredménye. Akkoriban üdítő volt Canonra váltani. Unalmas volt már pontatlan vázakkal a szarakodás, a túlárazott natív obik helyett keresett gagyi sigma obik selejt minősége.. Az alkalmatlan vakupapucs, stb, stb.

     • Laci

      De, a Nikon csíkozása is rossz hír, a D850-hez képest.
      De lehet ezt ragozni, meg lehet magyarázni a bizonyítványt, a Canon nagyon le van maradva a szenzoraival.

     • Kiss István

      Ez teszt? Fél órát bohóckodott vele egy sötét üzletben.
      Tipikus minden szar ami canon, még a sigma is jobb. Sigma objektívek, jajj istenem, 8-9 volt a kezemben ebből kettő működött rendesen…
      Az, hogy neki mi nem tetszik a gépben az még nem hiba. Ez a cucc kb egy 6d mk3 szint, úgy is kell kezelni. Az ára meg annyi amennyi.

     • Laci

      Fél óra alatt alig sikerült megfelelő helyen éles képe lőnie. Mi kell még? Ezt 5 perc alatt el lehet dönteni, csak sétáljon felém valaki és lövök rá egy sorozatot.

     • Kiss István

      Persze, hogy nem … Legalább is az eye af fotózásban. 1987 óta nem is készült egy éles kép se Canonnal. Én se csináltam még egyet se. Vagy esetleg vannak páran akik nem értenek a gépeikhez..
      Nem volt sötét?? Nézd már meg a croppolt sorozatát, végig árnyékba van a figura feje, nulla kontraszt. Amikor meg nem akkor meg éles , na? 1.2-es obival meg elég könnyű téveszteni, főleg mozgó objektumnál. Ha simán single pointtal meglövi a szemét, mikor nem mozog akkor meg mind éles lesz, csak ő nem azt akarta prezentálni.

      Nem, én se fogok venni, mert nekem még lassú és drága. Ha majd az x-edik generáció eléri a sony sebességét, majd elgondolkodok rajta.

     • Laci

      87 óta kicsit változott a világ, a gond pont az, hogy ezt az autófokusz rendszeren nem nagyon érzem. Persze, jobb lett, de alapvetően nem üti meg a mai elvárást még egy 5D4 AF-je sem.
      Az eye af tényleg innovatív (az A7 III-at próbáltam, na az tényleg jó), ez jó irány, a gond az, hogy az EOS R-nél nem látom, hogy előrébb lenne egy dslr-hez képest af terén.

 • Laci

  Érdekel még valakit a Canon?

  • Kiss István

   Igen érdekel, a (xxxx) sonysok agyament frusztrációja meg nem.

 • grgyr

  Közben a Dpreview is kijött a tesztjével: https://www.dpreview.com/reviews/canon-eos-r?utm_source=self-desktop&utm_medium=marquee&utm_campaign=traffic_source
  Hát finoman szólva nem dicsőítik agyon. Japánba már akciózzák az EOS R-t, ami jól mutatja kelendőségét. Ha ugyanezt a gyenge közepes vázat tuningolják egy nagyobb felbontású szenzorral, szerintem az is bukta lesz.

  • Kiss István
   • Anulu

    hát ez elég gyér :D A 100%-ból csak veszíteni lehet ha jönnek új szereplők szóval ez automatikus volt Sony-nál, Viszont Sony még mindig 2x annyit ad el mint Canon-Nikon együtt véve, ekkora hype után, főleg úgy hogy Sony nem adott ki új gépet ez elég nagy bukta, ráadásul a visszajelzések az új gépekről negatívak így ez még gyengébb lesz.
    És miközben CaNikon bohóckodik :
    https://www.eoshd.com/2018/11/sony-develops-8k-60p-full-frame-sensor-does-this-explain-the-a7s-iii-delay/?fbclid=IwAR2oroISFYfBZISVxmIIOYpxk6xKCa3L7-XvhfJbs4lPBMIrjWR9c2R5X4I

    • Kiss István

     Persze, a Canon meg egy hónap alatt megduplázta az eladásait, ha jól látom :D
     Hát igen a sonytól megszokhattuk, hogy szinte minden évben új vázakat ad ki uabban a kategóriában. Csak miért is? És most miért nem? Ja, és hogy ezeket mai napig meg lehet vásárolni? Ez nem gáz? Nem lehet, hogy vki elszámolt vmit esetleg? Mintha én 5dmk2-t, vagy 50d-t tudnék venni. Röhejes. De jövőre is lesz majd 250-ért A7 black fridaykor. :DD (persze 6d is. Meg A6000 is…)
     8K ? Minek? Moziban fogják mutogatni a babazsúros videókat a jövőben? Ja nem, mert azok 10 percnél tovább tartanak.. :DDD
     Hát, remélem jobban sikerül majd, mint a sony 4K….

     • Laci

      Miért lenne gáz, hogy kapsz 250-ér egy ff vázat? A Canon nem gáz? Korábban 600D-m volt, én csak a fotózást nézem, videó nem érdekel.. Nézd meg sorban az 550D, 600D, 650D, 700D, 750D-t, mind jól ismerem. Szerinted az 550D-től a 750-ig mi előrelépés van fotózás terén? Aztán ott az 1300D, 2000D, meg 4000D. Gyakorlatilag csak a nevük változik, éveken át csak a féket nyomták, gombot raktak arrébb, a legnagyobb előrelépés a kihajtható kijelző.
      A Sony nem számozta át a régi vázat, maradt A7 és mai napig kapható, ha senki nem venne, valószínű már nem árulnák.
      A Canon 6D-t miért nem lehet kapni? Sokan örülnének neki, ha lehetne, kerülhetne mondjuk 350-400 ezer Ft-ban, hidd el vennék sokan..Esetleg több embernek feltűnne, hogy a 6D II egyértelmű visszalépés képminőségben, próbáltam, dinamikatartomány, magas ISO, színek, mindben jobb a régi.

      Minek a 8K? Annak idején mit össze fikázták a Canon-t pont az 50D miatt, hogy minek 15 megapixel..
      Na ez épp olyan, volt idő, mikor a fullHD tv nagy szám volt, ma meg a telefonokba is raknak 4K kijelzőt..

     • Kiss István

      Neem, félreértetted. A “leértékelt” Eos R-re reagáltam. Egyszerűen arra gondoltam, hogy a sonynál rosszul mérték fel a piacot és túl sokat gyártottak le, ezért van még mindig piacon. Szal senki se veszi-vette ezért lehet még kapni. Egyébként 6d is volt a mm-ben háromszáz valamennyiért. El is gondolkodtam rajta, de inkább veszek használtat -ha veszek- 200-250 körül…
      Az átszámozás meg megszokott dolog náluk. Ez vmi spec canonos stratégia, hogy ha már kifejlesztettek vmit akkor még az utsó utáni bőrt is le akarják húzni róla, a márkanevet kihasználva. (azon kívül nem tudom mi adja el ezeket a gépeket) Ez látszik az eos r-en is. Lásd 5d mk4 szenzor. Bár az 5d-hez képest olcsóbban odaadják.
      No igen a 6d 2 egy fiaskó. Éveket késett. Helyette kellett volna megjelenni az R nek, bár akkor se lett volna kategória győztes.

    • Tert
 • Kiss István

  Ahhoz a géphez amit fél óráig próbálgatott biztos jobban ért.
  Rajtad meg az látszik, hogy egy sonys vérpistike vagy. Remélem nem a33-al tolod.

 • Kiss István

  Ez nem igaz..