Ételfotós trükkök, foodstyling alapok

Zseniális írás jelent meg a PetaPixelen, ami megér egy magyarra fordítást. 10 trükk ételfotózáshoz.

Jay P. Morgan fotós állított össze egy videót a témában, a cikk végén azt is meg tudjátok nézni, alább pedig magyarul a részletek.

1. Kamu párakicsapódás

Italos poharak fotózásakor eszméletlenül jól néz ki a képen, ha pici, szabályos, kerek buborékok borítják a falát, mintha épp most vettük volna ki a hűtőből. Az alábbi trükkel olyan “vízcseppeket” tudtok létrehozni, ami egy hét múlva is ugyanúgy fog kinézni, és a megszólalásig hasonlít a valódi párakicsapódásra. Először is tökéletesen meg kell tisztítani és zsírmentesíteni egy poharat. Utána egyenletesen le kell fújni színtelen, fényes lakkal. Ha matt lakkot használunk, az nem jó, mert értelemszerűen bemattul a pohár, a fényes lakk viszont láthatatlan marad. Hogy miért kell lakk a pohárra? Azért, mert így lesznek tökéletesen kerek “vízcseppjeink”, lakk nélkül amorf formát fog ölteni a legtöbb felvitt csepp.

A következő körben fele-fele arányban kell elkevernünk boltban is megvásárolható glüzkózszirupot (kukoricaszirupot) sima vízzel, és betölteni egy pumpás spraybe, amivel aztán ráfújunk szépen egyenletesen, viszonylag messziről a pohára. Ezek formálják a kamu vízcseppeket, és a glükóz miatt nem fognak megfolyni. Sőt, kicsivel később úgy megkeményednek, hogy akár meg is foghatjuk a poharat, nem fog látszani az ujjunk helye a cseppeken.

2. Valódi párakicsapódás

A valódinál semmi nem néz ki jobban! Tegyük be az italt a mélyhűtőbe, akár 20 percre is, hogy jól lehűljön, majd töltsük egy pohárba. Ügyeljünk arra, hogy a pohár ne legyen hűtött. Azonnal meg fog indulni a falán a párakicsapódás, amit egy szívószállal fújkodva fel is gyorsíthatunk azon a helyen ami számunkra fontos.

3. Műjég kockák

Nyilván a valódi jég hamar elolvad, ezért kell valami, ami tovább kitart. Kétfajta kamu jégkockát lehet használni, akrilt és szilikont. Az akril jégkockák lesüllyednek a pohár aljára, szóval ez csak akkor néz ki jól, ha telerakjuk velük a poharat. A tiszta szilikon viszont lebeg, nagyobb blokkokban kapható, amiből akorát vághatunk/törhetünk, amekkorára szükségünk van.

4. Derítőlap a poharak mögött

Baromi jól néz ki a fotón, ha a lefényképezett pohár vagy italosüveg mögé beteszünk egy azonos méretre vágott, ezüst derítőlapocskát és megfelelően megvilágítjuk. Ezáltal az üvegben lévő folyadék világítani fog, viszont ha jól vágtuk a méretet, a derítőlap nem fog kilátszani az üveg mögül.

5. Sörhab felújítása

Csapolás vagy kitöltés után a sörhab hamar elfárad, én nem mutat jól a fotón. Lehetőség van viszont ezt felfrissíteni, ehhez nincs más dolgunk, mint egy csipetnyi sót rakni a sörbe és felkeverni egy kanállal. Nagyon kevés só is elég, különben ki fog futni a sörünk.

sor

6. Vaj ráolvasztása süteményre

A frissen elkészült muffin imitációjához a vajat melegítsük, ne a süteményt. Kezdés előtt fagyasszuk a vajat kb 30 percig, hogy tökéletesen szögletes maradjon amikor megvágjuk. A muffint törjük ketté, tegyük rá a vajat és egy kézi hőlégfúvóal olvasszuk rá a vajat. (Szerk.: bár ez gyanítom itthon nem igazán érdekes, de maga a technika nem rossz. Ha azt szeretnénk hogy egy töltelék folyjon ki valamiből, hasonlóan lehet eljárni)

7. Folyadékok higítása

Olyan folyadékok fotózásakor, mint egy jó testes vörösbor, vagy épp kóla, könnyen előfordul, hogy a felvételen “tömör” feketének tűnik az ital, mert annyira sötét és sűrű. Nincs más dolgunk, mint felhigítani némi vízzel egy másik edényben (a videó 50/50 arányt javasol) és úgy betölteni a pohárba. A folyadék színe megmarad, de picit áttetsző lesz, így több fényt enged át, jobban kijön a színe a fotón.

8. Frissen főzött kávé trükk

A frissen lefőzött kávé gusztusosan néz ki, de sajnos nem tart sokáig. A kávéhabot – még ha az ún. cremát nem is – tudjuk imitálni. Egy másik edénybe öntsünk egy kevés kávét, és keverjünk hozzá némi víztiszta mosogatószert. Összekeverés után fel fog habosodni, de a hab értelemszerűen barnás lesz. Ezután egy kiskanállal tegyünk át a fotózandó kávéba egy kevés habot (vagy inkább buborékokat) és a kávé rögtön frissebbnek fog tűnni.

9. Kamu törtjég

Ha szeretnénk jégbe hűtött sört vagy tenger gyümölcseit fotózni jégágyon, lehetőség van a törtjég imitálására. Ehhez ún. víztartó krisályt kell venni (gazdaboltban pl.) és vizet hozzáadva kevergetni, amíg olyan nagyságúak nem lesznek a kristályok, amilyet szeretnénk. Utána mehet is bele a sör, még a falára is rá fog tapadni ha akarjuk, mint a valódi jég.

10. Gazdag leves

Egy hozzávalókkal jól megpakolt leves nagyon gusztusosan néz ki a fotón. Egy baj van vele, hogy az “alkatrészek” elég hamar lesüllyednek a tányér aljára, így nem látszanak ki a levesből. Ezt kiküszöbölendő, javasolt a fenti, hármas pontban említett akril jégkockákkal telepakolni a tál alját, így egy platformot fognak képezni, az összetevőknek, amik kilátszanak a levesből, ám a víztiszta akril kockák nem látszanak a  fotón. Ha nincs ilyen kockánk, akkor megteszik a víztiszta üveggolyók is.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • scarbantia

    A 9. pontban lévő “víztartó kristály” szerintem szilikagél lesz. Ilyen van babapelenkában is, csak azt nem vízmegkötésre használják. :)
    Egyébként érdekes poszt volt, az ötleteken túl egy kis kedvcsinálónak is jó.

    • Én is azt gondoltam de ezt így lehet kapni és növényi öntözéshez használatos.

      • scarbantia

        Tényleg! Azt hittem csak a fordítás, nem tudtam, hogy ez itthon is létezik.