PIXII kamera részletek…avagy mi is az a connected camera?

Több infót tudtunk meg a különleges PIXII kameráról. Szerintem jó az irány…

Ha valaki lemaradt volna, a PIXII egy kijelző nélküli, távmérős fényképezőgép. Klasszikus formában nyomod a fotót, és a képeket letárolja saját, beépített tárhelyén, illetve átküldi a mobilodra. Hasonló a Leica konceptje is az új M10-D-vel is, bár azt mindenki leszólta. Pedig az ún. connected camera ötlete szerintem nem hülyeség. Miért?

Pixii-camera-with-Leica-M-mount1

Mert sok fotós küzd azzal, hogy vennének valami kicsi, de komolyabb gépet hobbifotózásra, kirándulásra, utazásra, vagy csak a hétköznapi életet, gyereket, családot, kutyát-macskát fotózni, mobilfotózás HELYETT. Jön a dilemma, hogy kicsi legyen vagy nagy, inkább nagyobb tudású, cserélhető objektíves, de emiatt nagyobb, vagy lehet kisebb tudású, de férjen el zsebbe. Az ember próbálkozik, és vagy rájön, vagy nem, hogy nem a méret a lényeg, hanem az, hogy ezzel elveszik a kényelem, amit a mobilfotózás nyújt: nem lesz ott egyből a telefonon, nem osztható azonnal, és itt most nem csak a Facebookra gondolok, hanem nem lehet átküldeni a havernak, apunak-anyunak, barátnak-barátnőnek stb. Hanem le kell menteni a gépre, néha még azt is húzza-halasztja az ember, aztán fel is kellene dolgozni, és amit fel akarunk használni, megosztani, akár teló-háttérképnek, profilképnek stb kitenni, azt valamilyen módon át kell szinkronizálni a telefonra. Aztán meg archiválni az egészet, mert ugye örökké nem lehet a “C-meghajtón”.

Pixii-camera-with-Leica-M-mount8

Itt jön a képbe a connected camera, amivel úgy fotózhatsz, hogy az élményszinten is említésre méltó (főleg egy full manuál rangefinderrel!), és a fotó egyből ott van a mobilodon (a RAW meg természetesen a kamera flash tárhelyén, ha később bíbelődnél vele). Na ezt tudja a Leica M10-D, de ami több embert izgathat, az a PIXII camera, amiről most kiderült, hogy:

  • kb. APS-C méretű, 4:3 oldalarányú CMOS szenzoros
  • 12 megapixeles (5.5 mikron méretű pixelekkel)
  • Leica M bajonettes objektívek mennek rá (nem csak a Leica gyárt ilyen obikat méregdrágán, léteznek olcsóbb obik is M-bajonettel)
  • Az ára 3500 dollár lesz

Stb…stb…az árát elolvastad már úgysem érdekel a többi, mert egymilliót úgyse fogsz kiadni érte, hogy aztán még M-bajonettes objektíveket is vegyél hozzá és még a zsebedben se fér el. Hehe, pedig fele annyi mint a Leica M10-D. :)

De a koncepció nem érdekes? Lesz vajon más gyártótól is valódi connected camera? Meg jelenleg még mindenkinél csak az van, hogy ha kell kép a kameráról, akkor behívod az applikációt, gyártótól függően egyszerűbben vagy bonyolultan összecsatlakozol, kiválasztod, letöltöd, ecetera. A connected camera viszont úgy csatlakozik a telódhoz – legalábbis az én értelmezésemben – mint mondjuk egy headset. Bekapcsolod és megy. Lövöd a képet, és ott a telón. Azért ez egészen más feeling.

Pixii-camera-with-Leica-M-mount9

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Dewsy Sipos

    Na igen! Remek volna! De én azt se bánnám, ha a DNG is szépen átcsusszanna a telóra. Mondjuk azonnal átnyom egy 5 megapixeles jpg-t, és amíg nincs köv jpg, addig elkezdi áttolni a DNG-ket is. Snapseed, Polarr fogadja a formátumot, és azért van nálam ez a connected kamera, hogy a fotózás terén összeszedettt minimális tudásommal adjon egy többletet a social media képeimnek. És abban a minimális tudásomban a RAW szerkesztés is benne van ideig-óráig….

  • Felébredt

    Korábban volt hasonló próbálkozás a Sonynál, a telefonhoz illeszthető kameráik. Ráadásul abból is több is volt, a QX1, egy APS-C cserélhető üveges, és a QX10, ami kvázi kompakt gép., a QX100, ami fix, QX30, a bridge kategóriában. Ez egy jó irány lett volna, de nem terjedt el.