Hamarosan támad az organikus szenzor

Mostmár tényleg. Ezer éve beszélnek róla, de itt az első prototípus, amibe a 2013-ban elindult Panasonic-Fuji koprodukció ilyen szenzort pakol majd. És mindjárt egy 8K videokameráról beszélünk.

Ennél a hírnél viszont úgy vélem nem a 8K 60fps megléte az érdekes, hiszen ezt előbb-utóbb mindenki meg fogja csinálni a saját házatáján szenzortól függetlenül. Itt inkább az az érdekes, hogy a Panasonic és a Fujifilm közösen organikus szenzort fejleszt egy ideje, és a Pana 8K videokamerája, mely várhatóan 2019 évvége felé érkezik, már ilyen szenzorral lesz felszerelve.

8K-organic

A Panasonic szerint olyan komoly ISO teljesítményt és dinamikatartományt tud produkálni az organikus szenzor, ami össze sem hasonlítható a szilikon alapú szenzorokéval. Ezen kívül global shuttert kap, vagyis a pixelek exponálása és kiolvasása egyidejűleg történik, ami teljesen kiküszöböli videó esetén a rolling shuttert, továbbá beépített, fokozatmentesen állítható ND-szűrőt, ami állítólag tényleg neutrális lesz (értsd picit se változtatja meg a fehéregyensúlyt). A kamerában lesz választhatóan high-sensitivity, illetve high-saturation üzemmód, jelentsen ez bármit is.

Hogy mi ez az organikus szenzor? Egy új szenzordesign, amelyben nem szilíciumból készülő fotódióda található és legfőképpen nem a szenzor rétegrend alján (fölötte ugye a vezetékezés, színszűrők, mikrolencsék a hagyományos elrendezésben), hanem a rétegrend felsőbb részeiben, a mikrolencsék és a színszűrők alatt található a fényérzékeny réteg, melynek anyaga szerves alapanyagból készül. Ez a leírások szerint nem csak jobb ISO teljesítményt és magasabb dinamikát ígér, de számos optikai problémát is kiküszöböl, így objektíveket is könnyebb lesz tervezni egy ilyen szenzorhoz.

Image-4-Fujifilm-and-Panaso

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot